Vårtur til Embrosneros


Jeg "skylder deg" et innlegg om turen etter videoinnspillingen forrige lørdag. Guri og Bjarne, Tone og jeg dro til Emborneros for å se på huset de førstnevnte kjøper der. Turen fra Melidoni og bort til Embrosneros var imponerende på denne vakre vårdagen. Vi kjørte gjennom mange vakre landsbyer som Fres, Tzitzifies og Vafes.
Ta gjerne denne turen i fred og ro, vakkert område, vakre landsbyer og god mat på små lokale tavernaer. Vi kjørte som sagt direkte over til Embrosneros. Les om denne landsbyen i innlegget fra januar: http://audoymyr.blogspot.gr/2017/01/embrosneros.html
Men nå er det altså vår diverse fruktrær og mandeltrær sto i blomst overalt!

Landsbyen ligger nære fjellene og utsikten er flott.

Bjarne og Guri i veien,
Vi ruslet rundt i landsbygatene og besøkte det lokale ysteriet Αφοι Μοχλάκης brødrene Mohlakis . Her var produksjonen av mizithra og graviera i gang. Dette er ett av de mange små lokale ysteriene på Kreta. De bruker saue og geitemelk fra de nærliggende bøndene og bruker helt frisk melk. Geitemelk brukes til feta og sauemelk til youghurt, mizithra og graviera.
melken kokes,

mizithraosten lages,

graviera til lagring,
Mizitraen spises straks og er helt lokal ost fra Kreta, berømt over hele landet, men den skal spises straks og er ikke en eksportvare, slik som youghurt er det.
Graviera derimot er jo en hard gulost, og eksporteres til resten av landet. Den er laget etter oppskrift fra sveitsiske gruvierost.
Gravieraene ligger til modning fra 3-9 måneder før de spises.Hvis du skal kjøpe ost på Kreta, får du alltid smake i ostedisken og det er stor forskjell i smak fra den ene osten til den andre. ER osten fra vinter/ vår er smaken rundere siden melken er tykkere, dyrene spiser gress. Sommerosten er magrere. Grekerne sier at osten er søt eller gliko γλυκό, det høres rart ut. Da mener de at den er usaltet og rund i smaken!! Ikke tro at du kjøper søt ost!
de lokale sauene gresser mellom mandeltrær,
oss damene foran butikken,


her ser du hvor man malte kornet i gamle dager, eselet gikk rundt i ring i denne rundingen av sten,
Vi kjørte ned ti Vrisses for en kaffe før vi dro hjem. Anbefales. Her kan du spise og drikke lokale speialiteter og kjøpe ost og youghurt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.