Hva skjer?

Hei igjen, så er helgen her, og jeg ser tilbake på en fin uke. En liten oppsummering av de siste dagene får du her. Dessuten teller jeg ned til mine tre døtre og Stines familie kommer, så barnebarna kommer snart. Jorgos har jo bare sett den minste på Skype og på bilder, så han gleder seg ekstra til å holde den lille gullklupen! Dexter, valpen til Michelle og Tonia kommer også. Dyrebar last på Vings morgenfly 2. juni til Hania!!!
Snart er det en av mine som leker på stranda!
På torsdag følte jeg trang til å komme ut av byen, og syklet ut til yndlingstranda, Hrisi Akti. Her er det så deilig og man kan bade uansett vindretning og bølger. Bekskyttet hjørne uten de store utfordringer med bølger og ingen understrømmer her, aldri et rødt flagg å se.  I år har kommunen vært sen ti å gi tillatelse til å få ha solsenger på strandene, og de er blitt mye strengere med hvor mange kvm hver enkelt får ha.
fin strand for de lokale,

med mer plass til alle i år,
Dette gjør at det blir bedre plass til alle de greske familiene og unge og selvsagt alle turister som IKKE ønsker å leie parasoller og solsenger. Så får det heller bli frustrasjoner i juli og august over lite senger til leie!! Særlig i Nea Hora er dette aktuelt, lokalbefolkningen la ned protest i fjor mot de de ser på som rovdrift på stranda. En annen strand hvor dette er et stort tema av miljøverngrunner er Elafonisi.
På fredag tok jeg med Marita som var med på byvandringen på onsdag, til Halepa. Vi hadde en hyggelig tur, om enn den første riktig varme nesten vindstille dagen.
deilig ettermiddag,

på vei ned til garveriene Tabakaria,


Marita under et morbærtre,

fra et garveri i drift,


Vi ruslet utover, Marita var ekstra interessert i garveriene og dagens drift, og vi kikket inn av vinduene på et garveri i drift.
Vi tok en velfortjent hvil i prinsesse Marias park, og ruslet deretter tilbake til byen.
Marita i Halepa,

hyggelige nabolag,
Agia Magdalinis kirke i parken,

kikretårnet,

fra den fine parken,
Senere på kvelden gikk Katerina og jeg ned i havna med tre poser tørrvarer til innsamlingen av mat for trengende. Kommunen har en "butikk" hvor de som er registrert, får utdelt matvarer som mel, ris, belgfrukter, hermetikk osv. Kveldens innsamling var til dette tiltaket, og det var en konsert med en av byens mest populære grupper, Oktava.

innsamling av matvarer,

Oktava spiller,


Jeg legger til den flotte sangen de har skrevet om Hania og sang i går kveld for oss.Katerina var bortom å snakket med Røde Kors damene som sto på stand for å få folk til å bli benmargsdonorer. Hun var med i morges utenfor Agora selv.
Vi fant ikke ledige stoler, men satte oss på kanten ved ruinene etter bombingen av havna under 2.verdenskrig.
En fin kveld, varm og stille med mye folk og flott musikk og dans.
Det hadde vært en liten konsert på baksiden av Agora tidligere på kvelden, mens vi var i Halepa. Dette var i forbindelse med at markedshallen feirer seg selv om dagen. de er med i en europeisk dag for feiring av lokale markeder.
I dag hadde de et større arrangement foran hallen, med grilling av sardiner fra fiskebutikkene, og gratis mat og drikke, musikk og dans. Og altså Røde Kors med stand.
grilling av sardiner,

og dans,
En liten nyhet tenkte jeg å ta med. I forbindelse med det jeg skrev her om dagen om hvor forskjellig historie og særlig krigshistorie blir gjengitt i historiebøker. En tysk historiker Heinz Richter, har blitt æret som æresdoktor av Universitet på Kreta i Iraklio for sine bøker om gresk historie. Men så har han gitt ut en bok om kampen om Kreta, hvor han gir sitt eget tyske syn på hva som egentlig skjedde, og han påstår at lokalbefolkningen var barbariske i sin mottagelse av denne eliten av tyske fallskjermsoldater.

operasjon Merkur.


Han mener at britene ikke trengte Kreta i sin krigføring, osv.osv. Dette har fått grekerne i harnisk, og øyas befolkning krever at universitetet trekker æresbevisningen tilbake. Dette er det store temaet på øya om dagen, ved siden av økonomi selvfølgelig!
Richter,


En annen nyhet kommer også fra en annen kant av øya. Det er blitt bestemt at Spinalonga skal belyses hver helg fra 1.juni - oktober i år.
Helt på slutten, neste uke går jeg ikke til Halepa på fredag, siden familien kommer. Du skjønner sikkert det!! Men byvandringen går som normalt, men altså klokka 18.00 heretter.Forsatt god helg!!!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.