Ferievett.

Vi har hatt nok en dødsulykke og årsaken til at jeg skriver om det her, er for å få denne nyheten riktig ut til deg. Jeg ser hvordan nyheter av alle slag spres på nettet og dukker opp i Kretagrupper og skremmer folk. Altså: en 37år gammel kvinne fra Tsjekkia bodde i telt på stranda Glika Nera, (eller Sweet Water som den kalles på engelsk),sammen med kjæresten sin. Hun skulle ha et yoga kurs i Paliohora og hadde med kjæresten rundt langs kysten før kurset. På søndag formiddag sov hun i teltet som de hadde satt opp nær fjellveggen, og han gikk en tur. Da han kom tilbake, fant han henne skadet av en stor sten som hadde falt over teltet og truffet henne i hodet. Hun døde straks etterpå, og siden det er umulig å kjøre dit, ble hun fraktet i båt til Sfakia og deretter til sykehuset i Hania. Vi leste om dette i lokalavisen søndag kveld.
Stranda Glika Nera,
Mandag morgen da min datter Michelle kom dit i sin frivillighetstjeneste som sosionom, var det denne sørgende kjærsten hun skulle ta hånd om. Han er i sjokk og bodde på et hospits sykehuset har for trengende familiemedlemmer til pasienter. Michelle hjalp han så godt hun kunne, men hans engelsk var ikke så bra. Saken var å roe ham ned, og finne ut av hvordan liket skal sendes til Tsjekkia. Han ble tatt godt vare på, og har nå reist hjem uten sin kjære. En trist historie hvor utfallet var dødelig. Det er IKKE farlig på denne stranda. Jeg går ofte denne veien fra Loutro til Sfakia og stopper alltid der for et bad.Dette paret gjorde ingenting feil, men hun var ekstremt uheldig som fikk denne stenen over seg, og at den traff henne i hodet. 
turveien E4 på Kreta,
Selvsagt er det alltid en risiko å ferdes i fjellene og på stiene på Kreta pga mye løse stener. I år har vi også hatt ekstremt mye regn som ikke har gjort situasjonen bedre. Bare husk på dette hvis du ferdes i naturen. Vi så jo også at vannet i Samaria ravinen steg ved en regnbyge og turistene kunne ikke komme seg ut av ravinen her tidligere i måneden. Myndighetene advarer mot for tidlig åpnong av ravinen, men turistselskapene vil ha turer dit så tidlig som mulig.
Det skjer ulykker i fjellene her hvert år, men det er mest folks uansvarlighet og uvitenhet som er årsaken. Noen går ut på lange strabasiøse turer, uten nok vann, mat og klær, skader seg og dør av tørst før noen finner dem. Dette skjedde senest i høst. Andre blir funnet og hjulpet ned, men husk: Fjellvettreglene gjelder her også!!!!!
Ingen bruker kart og kompass heller, ikke særlig lurt.
Si ifra hvor du går, spør lokalkjente om råd , ta med mat, mye vann og varme klær. Og vær forsiktig med å følge merket sti/ turvei.
Regel nummer en når det gjelder sola og soling er: Hold deg i skyggen mellom elleve og tre. De fleste nordboere bryr seg ikke om det, og blir enten svidd, eller bruker solkrem med høy faktor. Dette gjelder også for gåing i sola. Grekere unngår å bevege seg ute midt på dagen om sommeren, og har alltid parasoller på stranda, eller går etter tre,oftes etter seks. Men brune blir man allikevel, sola tar hele dagen.
Vær forsiktig med sola!!
Når det gjelder drukning er dette også et problem. Mange steder i Hellas og på Kreta er det flagg med forskjellige farger på strendene. Følg dem!!! Er det rødt flagg, så ikke svøm uansett hvor flink du er til å svømme!!!! Det er ikke uten grunn at disse flaggene heises. Det er ofte understrømninger som tar deg med sammen med en bølge. Min far gjorde dette i Stalos i på 80 tallet. Han tok 8 år gamle Stine med seg ut i bølgene på tross av rødt flagg, og det var bare så vidt noen engelskmenn fikk tak i dem ,og dro dem i land!!! Den ene av dem druknet nesten selv. Jeg har aldri vært så redd eller sint på min far noen gang!
Stalos her min far og Stine lekte i bølgene,
Veldig mange nordeuropeiske menn bryr seg ikke om dette, eller advarsler fra badevakter eller hotelleiere og drukner på stendene i Hellas. Dessuten gjelder regelen om å ikke svømme på full mage. Dette gjelder særlig oss i en viss alder hvor hjertet kan stoppe mens vi svømmer.
Vind, bølger, sjø, fjell, tåke og bråe værforandringer kan vi ikke rå over. Ha respekt for naturens krefter og hør alltid på de lokale, de vet hva som kan skje!!!
Et annet stort problem er alle ulykkene med turister på mopeder eller større motorsykler. de leier ofte en moped uten å kunne kjøre, eller kjenne veiene i området, og kjører to på sykkelen i bikini og badebukse/shorts. Når man glir eller faller, får man stygge sår og ofte brudd. En langbukse eller genser hadde hjulpet litt. Tenk deg om , legevakten over hele Hellas er full av disse turistene som i hjemlandet ville hatt på heldrakt eller ikke kjørt moped/ motorsykkel i det hele tatt. 
Ha en strålende ferie uansett hvor du drar i verden, disse reglene gjelder overalt!!!! Ps. Dagens bilder er alle lånte fra nettet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.