Julepyntet by med mange eldre..

Juledekorasjon med treet utenfor Agora.

Julegate i regn.


Ja så er treet og julegatene tent og løshundene har lagt seg inn til Jesusbarnet og holder det og hverandre varme! Det ser veldig hyggelig ut.
Her ligger Jesusbarnet sammen med løshunder!

Under treet er det en julehule med Jesusbarnet, Josef ,Maria og de tre hellige konger.
Jeg vet ikke om borgermesteren og politikerne syns det samme!!Her i byen har det jo aldri vært noe levende tre, de bruker en metallkonstruksjon som de fyller med lyspærer og det ser flott ut. Ved siden av Agora er det satt opp et lite juletivoli, i byparken Kipos er det en liten juleby og i det hele tatt begynner byen å ta julepynten på om dagen.
Juleby i byparken til glede for de små.
Vi pleier alltid å ha en båt pyntet med lys nede i havna, men jeg har ikke sett den i år. Skikken i Hellas er å pynte en båt, ikke ett tre så da tar man begge deler. I hjemmene bruker man også gjerne begge deler. jeg skal komme tilbake til julefeiring og skikker senere ut i desember.
Vi har det kaldt og snøen ligger veldig lavt i åsene , men skyene ligger lavt så man kan bare se det nederste av snøen. Det er ok at det er kaldt, det som gjør det ufyselig er den ekle nordavinden og regnet som pisker deg i ansiktet.Hele landet har fått besøk av denne kuldebølgen og snøen ligger i nord og på fjellene i hele landet. tempraturene ligger fra 0 til 10 i lavlandet og fra -1 til -10 i fjellene. Det ser ut som det kaldere i Hellas enn i Norge enkelte steder i dag.Her i byen er det en stor glede for store og små å dra opp i snøen og å komme tilbake med en snømann på bilen!
Ikke noe fristende å bade i dag.
Den store forskjellen mellom Skandinavia og Hellas er at sola varmer her selv i januar og februar. så når sola kommer fram igjen, kan vi nyte den.
I mange greske hjem i disse dager er det bedre å være utendørs i sola eller på en varm kafe enn å være hjemme å fryse.Jeg tenker spesielt på eldre mennesker som har arbeidet et helt liv og betalt skatter hele livet men får nesten ikke noe trygd lenger. De har jo alltid levd med denne vanen å ikke varme opp  huset og ikke syntes at de kunne bruke penger på noe sånt.Jeg husker både svigermor og tante Dimitra som nektet å sette på en varmeovn.
Godt å ha være to og å ha sol til varme gamle kropper.
På tross av at  Hellas er ett fattig land  hvor staten ikke har penger til å ta seg av de eldre eller barn som i nord Europa , lever de fleste eldre enn bedre hverdag enn mange eldre i nord Europa.Med dette mener jeg at noen har omsorg for dem, at de blir satt pris på og blir tatt vare på av familien. Når eldre medlemmer av familien blir syke eller trenger hjelp stiller familien opp. Det er jo ikke alltid lett men hvordan tenker man? Mor og far tok vare på oss og nå er det vår tur til å ta vare på oss. Det er også vanlig at besteforeldre tar seg av barnebarna før de begynner på skolen og ofte etter skoletid.På denne måten holder de eldre seg i sving, får god kontakt med barnebarn og barnebarna får nyte besteforeldrene og deres kjærlighet. Det er et vanlig syn å se bestefedre i parker med barnebarn mens de mater ender og hygger seg.
Vår nabo Sifis tar runden på plassen i Splatzia, han lever alene men søsteren hjelper han med mat, og han er ute blandt folk hele dagen.
En annen positiv ting som Hellas for til på tross av økonomisk krise er at det finnes ett program for eldre som heter Hjelp i hjemmet,Boithia Sto Spiti. Dette er jo som Hjemmehjelpen i Norge, men med den store forskjellen at i Hellas er dette bare for eldre, og man betaler ingenting selv.Man melder seg på programmet og det kommer en sykepleier eller sosialarbeider hjem til dem og hjelper til med å ta sprøyter eller gi medisiner,tar blodtrykket, går til legen for dem og på apoteket.
Naboen min har denne hjelpen og vi hadde den til våre gamle.Det er en trygghet i det for alle.
Vi har selvsagt gamlehjem og sykehjem men abosolutt ikke så bra som i Norge på ingen måte.
Jeg har opplevd  min far, tanter og andre gamle i Norge og gamle her. Hva skal jeg si, hvor har man det best?? Når man er gammel trenger man omsorg og respekt, noe å holde på med så lenge man kan. Det er ikke alltid bedre å være på en institusjon, men dessverre nødvendig veldig ofte. Hvis Hellas hadde mer penger så hadde de eldre hatt det flott fordi de har omsorg, mennesker rundt seg og støtte i familien.


Det er en trøst å gå i kirken med andre og mange eldre bruker kirken som møtested.
Min tante Gerd, døde gammel og mett av dage på sykehjem og skal begraves i morgen, men hun hadde ikke en god alderdom fordi hun var ensom.Så trist, så deprimert.Jeg besøkte henne ifjor på sykehjemmet og hun var så deprimert. Ensomhet er en stor sorg for mange eldre i alle land i verden.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.