Mørke skyer og optikeren vår.


Mørke skyer over fjellene og Splantzia.
Mørke skyer over byen i dag. Tok hundene med ut til fyret, og nøt det flotte synet av disse mørke skyene over fjellene, byen og havna.Det fikk meg til å tenke på de mørke skyene som henger over landet i disse dagene. Vi venter på den berømte Troikaen fra EU som skal komme å skjekke om nok mennesker er sagt opp innenfor den offentlige sektor, og om den kan kuttes noe mer på lønninger og pensjoner. Alt som er av tillegg er borte, og alt er slanket ned til det minste. Hvor mye mer kan folks privatøkonoki tåle? 
En november dag på moloen.

Mørke skyer over havna.
Mens vi gikk der utover og satte oss oppe på fyret og kikket utover, stakk solen fram igjennom de mørke skyene. Sånn har det vært for dette landet i hundrevis av år, mørke skyer i horisonten, mørke krefter har tråkket på landet og dens sjel,men solen har alltid kommet igjenom.Lyset, frihet og bedre tider har alltid kommet til slutt. I disse dager hvor feiringen av 100 års jubileet av sammenslåingen med Hellas er i full gang, hører jeg dette ordet hele tide,FRIHET, ELEFTERIA!! Vi håper og tror at solen kommer fram igjen om ikke så lenge.

Sola stikker fram og gir håp.
Litt lenger nede på moloen satt min venn isfuglen. Dette er en liten fugl som kommer hit i vinterhalvåret. Den er så fargerik og herlig, bitteliten men veldig rask.Ofte flyr en av dem rett foren meg når jeg svømmer , de kommer plutselig stupene, og flyr så mot land.Jeg bare elsker å se denne vakre fuglen!Det å få tatt bilder av en av dem føltes som seier, har drømt om det lenge.Jippi!!!Denne fuglen heter Alkioni på gresk, og er også et kvinnenavn.Det pleier å være noen varme dager i januar som heter alkionides meres, det betyr, alkioni dagene.
Først satt den oppe på moloen, flott liten fugl.

Så fløy den ned for å se etter fisk.
Jeg skulle en tur i byen og stakk innom min optiker, nabo,korvenninne og tidligere norskelev Maria. Hun har en bitteliten butikk midt i handlegata til venstre for Agora. Maria selger endel solbriller til turister, men det er jo salg av briller og solbriller til de lokale hun lever av.Som alle andre merker hun at folk har mindre penger å rutte med.Hun har studert til optiker i Aten og åpnet sin første butikk i Splantzia med foreldrenes hjelp.Når har hun flyttet til denne mye mindre men mer sentrale butikken.
Marias lille butikk.
Den er virkelig liten og  har ikke toalett, så hun bruker kafeen i nærheten. Hun betaler rundt 600 euro (utenom strøm og telefon),og hun må betale 300 euro i måneden til helsekassa. Maria er kjempesøt og varm og har supre briller!!
Maria sett gjennom solbrillene hun selger.

Maria snakker også litt norsk, så hun kan ekspedere skandinavere.
Vi handler der og hun slår alltid av litt på prisen.Maria har flyttet hjem til sine foreldre igjen her i gata vår, siden pengene ikke strekker til en husleie lenger. Men hun klager ikke, dette er helt vanlig ikke noe å gjøre ved. Butikkene i Hania er åpne alle dager fram til to og åpner igjen fra seks til ni tirsdag,torsdag og fredag, ikke alltid så artig å måtte gå på jobb igjen klokka seks!Mine venner og familie har begynt å kjøpe briller og solbriller hos Maria, det blir jo mye billigere enn å handle i Norge og så støtter de gresk økonomi!!Alle vinner, unntatt norske optikere da. Her kan du også gå til øyelege til samme pris som en optikersjekk i Norge og du trenger ikke bestille time hvis ikke har tid, her er nok av leger!!Optikere i Hellas kan måle lesesyn, men ellers trenger du brillelapp, ta gjerne med en hjemmefra!!
Ikke store plassen, alltid smilende og hjelpsom.
Hva syns du om å smake på ovnstekt kylling med poteter? Dette er tradisjonell søndagsmiddag i landsbyen. de fleste grekere har tilknytning til en eller flere landsbyer. Der hvor du har familie somer i livet, drar du i helgene og alle ferier.Nesten alle "har" en landsby, som man i Norge har hytte.Jorgos foreldre kom fra Souda og Hania, så vi har ingen landsby, det syns Stine var kjempedumt da vi traff Jorgos, alle hennes venner reiste til landsbyene i helgene og feriene. Vi har aldri gjort det. Nok om det, da slakter man en høne til søndagsmiddagen, den stekes i ovnen med poteter og mye sitron. Folk flest hadde ikke ovner hjemme, og det har alltid vært vanlig å få stekt mat og kaker hos bakeren. Fremdeles kommer kvinner med svære stekbrett med påskesmåkaker til og fra bakeren.
Kotopoulo sto fourno.

Jeg kjøper min kylling i kjøttbutikken eller som i dag hos en lokal kyllingoppdretter som selger sine produkter inn på Agora. Du bruker det du får tak i av kylling, jeg har brukt en halv, kjøp gjerne noen lår og noen bryst.Biter med kylling og poteter i biter legges i en form eller langpanne. Vann og olje helles over, deretter sitron, presset hvitløk, eller hvitløkspulver, mengde alt etter smak, jeg bruker to hvitløksfedd, organo, salt og pepper.Skal stekes på 200 grader i ca en time. Pass på at det er vann nok, potene skal være mye og ikke brenne fast i formen.Kjempe enkelt, og utrolig godt!!I dag serverte jeg den med en salat av tomat, avokado,ruccula,vårløk og kapers. Kali orexi med kotopoulo sto fourno med patates, lemonato!!!Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.