Nyheter

Slik ser det ut etter storbrannen i Amari,

 Det er lørdag og vi nærmer oss midten av august. Tørken begynner å merkes på vanningsrestriksjoner og brannfare. Dessverre er det store branner i landet og her på Kreta har det vært storbrann sør for Rethimno, i Amari. Det gikk hardt ut over olivenlundene, flere landsbyer ble evakuert, men heldigvis klarte de å slukke uten at hus eller menneskeliv sto i fare. Det kom brannmenn fra hele øya og spesialtropp med skogbrannmenn fra Aten. De brukte også mange brannhelikoptere under slukkingen. De regner med at det brant 9.800 mål med oliventrær.






I dag og i morgen er det meldt ekstra stor brannfare over hele Kreta og mange steder er det forbudt å oppholde seg. På E 4 langs sørkysten blant annet. Fra Sougia i begge retninger og fra Elafonissi mot Koundoura ( Paliohora). Jeg regner med at de lokale informerer turister som planlegger å gå der (idioti i denne varmen). I den forbindelse er Samaria ravinen stengt i morgen. 


Temperaturen ligger omtrent 1 eller 2 grader over normalen og vi har ikke hatt noen hetebølge her på øya i det siste heldigvis.

I dag har min yngste datter fødselsdag, min lille baby blir 30 år! Tenk at det er 30 år siden jeg ble mor sist. 

Tonia med den lille nevøen,

Flere dårlige nyheter, det er oppdaget en sykdom hos sauer i Hellas i det siste, jeg vet ikke hva denne sykdommen heter på norsk, men den sprer seg visst fort. I denne forbindelse har de stengt slakteriene for slakting av lam og dette får jo ringvirkninger. Det er altså ikke lam å få tak i og her baserer de jo de fleste bryllupsfestene på pilafi som er ris kokt i lamme og kyllingkraft, med det kokte kjøttet ved siden av. Det serveres også ovnsstekt lam som hovedrett i de aller fleste tradisjonelle bryllupene her. Nå er det en veldig populær tid å gifte seg på, og det skal være mange brylluper utover i august og september. De må altså tenke alternativt, det byr visst på litt problemer. De største problemene har vel sauebonden som må slakte dyrene sine?

gresk bryllupsmiddag,

Samtidig som er det mange bryllup og barnedåper, er det også de populære og tradisjonelle festene i en hver landsby i hele august. Man finner en gruppe musikere som spiller og synger folkemusikk, finner en drikke eller matrett og kaller festen deretter. Boureki, snegler, vin, raki, rosiner, hva hver landsby har å by på, eller bare musikk og souvlaki og drikke. Alt dette er Kreta berømt for og de kommer fra fastlandet for å dra til en landsby og føle atmosfæren. Her er en vegg her i Maleme med forskjellige plakater fra landsbyene rundt de siste dagene:


Det skal være et løp som skal langs hele nord-kysten av øya fra Vai i øst til Falasarna i vest, fra 13.- 17 august. Det heter Kjærlighets stafett Σκυταλοδρομία Αγάπης . Tre løpere skal være med under løpet, med overnattinger i alle byene, men hvem som helst kan delta under løpets gang. Man følger med på nettet her:https://locatoweb.com/map/single/1808321173  Organisasjonen heter Orizondas Ορίζοντας. 

og så kan man stille opp der de løper forbi, ta stafettpinnen og løpe med et stykke, man trenger ikke melde seg på, men skriver seg på en liste som vil bli annonsert etter løpets slutt. Der de overnatter skal det være en innsamlingsbøsse og alle kan delta med en stor eller liten sum til inntekt for barn med kreft. Man kan også sette inn penger her:Τράπεζα Πειραιώς: GR36 0172 7580 0057 5802 1280 427 σκυταλοδρομία Αγαπης + navn.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nyheter

Rapport fra den siste tiden

Nyheter

August i byen.

Oppdateringer

Loutro

15.august i Sembronas

Nyheter fra byen

På tur til Theodorou