Nyheter

 


Som dere sikkert har fått med dere, har det vært en brann i Platanias. Heldigvis var det bare den lokale bambusen som brant og to biler som sto forlatte der det brant. Brannen startet i området vest for Platanias, i nærheten av elva som renner ut der. Det kom advarsel på telefonen med beskjed om å flytte seg fra Platanias, mot vest, mot Gerani. Brannen ble slukket raskt, det kom 11 brannbiler, 2 helikoptere og 29 brannmenn. Det blåste kraftig fra vest og man var redd for at brannen skulle spre seg bort til hotellene og bebyggelsen, så de to store hotellene som ligger der, ble evakuert. Her borte i Maleme merket vi ingenting heldigvis. Det ble selvfølgelig stor oppstandelse, trafikken ble regulert utenom og en ble en del panikk. man har jo lest og sett videoer fra hvor fort disse brannene kan spre seg og hvilken skade de kan gjøre. Bambus- stråene tar fyr fort, men de brenner også fort og de er ikke så mange av dem, som når det brenner i skog og olivenlunder.
















Folk kom seg tilbake til rommene sine, men strøm og vann var borte i den vestre delen av Platanias og i Gerani store deler av kvelden. Selvfølgelig var dette et stort problem, da alt måtte stenge og turistene ikke fikk seg mat og drikke. Tross alt gikk det bra og kommunen og brannvesenet reagerte raskt og effektivt. Heldigvis brant det ikke andre steder, så alt av beredskap sto klart. Det er første gangen så vidt jeg vet, at vi har hatt brann her i Platanias, men det har jo vært en del branner på Kreta i sommer, som alltid. 

Platanias lå i mørket,

Tidligere i høst hadde vi et jordskjelv utenfor Gavdos og da stengte de Samaria-ravinen dagen etter og det har kommet noen kraftige lokale regnbyger litt her og der, så naturen lever!! Det er jo ekstremt tørt og brannfaren er stor.

Mens det brant hadde jeg den glede av å ha med min barndomsvenninne Anne-Kristin og hennes barndomsvenninne Siri. De har begge bodd på Kreta i sin ungdom og er her på en 2 ukers mimretur. Vi fikk oss en nydelig tur her ute. Vi kunne høre litt brannbiler, men merket ellers ingenting. 

jeg og Siri



Anne Kristin og Siri,






Andre nyheter er at skolene har startet opp igjen og foreldre og besteforeldre puster lettet ut. Ungdommen er glade for å starte opp igjen, men de aller minste ville kanskje hatt ferie litt til? Første skoledag drar prestene rundt og velsigner skolen og elevene før skoleårets start.

fra barneskolen i Platanias

og Maleme,


Det kommer stadig nye båter med immigranter inn til Gavdos og sør-kysten av Kreta. Ny båt ankom i går. De fleste er fra Syria, Egypt og Afghanistan og det er mange barn med. De aller fleste blir sendt til leirer på fastlandet.

Det har vært et fakkeltog i Hania til støtte for frivillig blodgiving.



Vi snakkes, ha en fortsatt fin dag.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rapport fra den siste tiden

Nyheter

Oppdateringer

Loutro

August i byen.

Nyheter fra byen

På tur til Theodorou

15.august i Sembronas

Imbros ravinen