Tanker om turisme 2020


Nå har statsministeren i Hellas talt på vegne av regjeringen. Nye økonomiske hjelpepakker, nedsatt moms på kaffe, alkohol osv. billigere å reise med offentlig transport er noe av det som skal lette situasjonen. Når det gjelder turisme fra utlandet, åpner grensen for enkelte land i Nord-Europa og Bulgaria fra 15.6., men direktefly fra utlandet kan ikke lande før 1.juli. 15. juni åpner sesong-hotell og man kan komme med bil eller ferje sannsynligvis.
Dessuten sier de at det ikke blir tatt koronatester av turistene, men at det skal bygges opp legesentre der det trengs, og turister kan bli testet hvis det blir nødvendig. Her er det mest de små øyene som er utsatte. De er tydeligvis presset av hele turistnæringen om å starte opp turismen.
Ok, hvem kommer til å ha muligheten til å reise hit til landet i sommer?
Britene kommer ikke til å kunne reise før  lenger ut på sommeren, norske UD sier nei til utenlandsreiser før 20.8, og andre land er på vent etter 15.7.
Norske turoperatører har avlyst alle charterreiser fra til 20.8.
Det kommer sannsynligvis ingen amerikanere, kinesere eller japanske turister hit i 2020.
Er dette gode eller dårlige nyheter for Hellas? Alle kan ha sine meninger og mange grekere er skuffet og veldig redde for en ny bølge med smitte hvis turistene slipper inn uten testing. Grekere generelt vil helst ikke ha turisme i år, men de som tjener på det/lever av den vil risikere det. Spørsmålet er alltid økonomi.
Jeg ser at diskusjonene går på fb om Hellas-ferie eller ikke. Mange er sinte og "korona-politi", og kjefter på dem som vil reise. Jeg blir lei av alt dette maset, men synes vi må tenke globalt og vente. Men om noen bestemmer seg for å reise til sommerhuset, familien eller et lite pensjonat er det vel deres sak?
Selv blir jeg sittende her og barn og barnebarn i Norge i sommer, trist, men sånn blir det.
Hellas vil ha godt av en pustepause fra masseturismen og naturen vil dra nytte av det. Tenk på Samariaravinen for eksempel og de flotte strendene vi har over hele landet, bra med en roligere sommer. Grekerne selv klarer fint å benytte seg av alt Hellas har å by på i juli og august spesielt.
Vi er redde og usikre og har vært i lock down så lenge for å holde smitten nede.
Regjeringen lover at det blir veldig strengt med hygiene på de hotellene som åpner og de lover at de vil være strenge med svømmebasseng, tavernaer, strender og kafeer/barer. Men vil turister som kommer for å slappe av på steder som Mykonos og Santorini følge regler og restriksjoner?
Her kan grekere komme til øyene fra mandag, da åpner også spisesteder og det gleder vi oss til. Helårshotell åpner ikke før 1.6. Den store turiststrømmen ventes ikke fra fastlandet ventes jo ikke, men mange har steder de vil reise, familie å besøke eller arbeid. Mange her er skeptiske, vi har vært isolert så lenge og det er nesten smittefritt på øyene så da blir det litt skremmende for oss.
Vel, ting er litt klarere, men hvor mange hotell og spisesteder som velger å åpne etter 15.6. på de typiske turiststedene er uvisst. Det ser ut til at Platanias, Agia Marina, Hersonissos og Malia her på øya, blir liggende ganske tomme i juli i allefall.
Jeg råder dere til å ikke være så strenge og sinte på hverandre i kommentarfeltene, vær litt rause med de andre. Uansett er det regjeringene, UD, flyselskap, turoperatører og forsikringsselskap som avgjør om vi kan reise på ferie eller ikke.
Jeg kan love dere en ting: Jeg drar til Loutro når de åpner for overnattning!
Hold deg frisk, følg myndighetenes råd om avstand og håndhygiene, så kommer vi nok gjennom dette en gang!
Ja, mange lider økonomisk over hele verden, en sommer uten masseturisme er ikke verdens undergang, men trist for veldig,veldig mange, både de som mister en feriereise, og de som lever av turismen. Uansett hvor i verden dette er.


Kommentarer

 1. Alltid fint å lese oppdateringene dine ��

  SvarSlett
 2. Alltid fint å lese oppdateringene dine ��

  SvarSlett
 3. 2020 er annerledesåret,vi kommer når det blir trygt å reise.

  SvarSlett
 4. Som vanlig god informasjon, og kloke ord. Takk for det!

  SvarSlett
 5. Takk igjen for fint blogginnlegg😊 det bringer et pust av vakre, varme Kreta til et kaldt Norge og gir håp, det trenger vi i disse tider🌺

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983