Gode råd for en bedre ferie på Kreta.

 


Jeg gjentar meg selv, jeg vet det, men enkelte ting kan ikke sies for ofte. IKKE LEGG IGJEN SUNN FORNUFT HJEMME NÅR DU DRAR PÅ FERIE!!!! Vi ser så mye av det her nede dessverre. Det er akkurat som om det gjelder andre regler når man ferierer. Jeg leser at man kan få bot enkelte steder (Spania) hvis man går i strandhabitt utenfor stranda. Det skulle jeg gjerne ha sett her også. Alle disse mennene som går i butikken, spiser på kafe/taverna i bar overkropp!! Jeg går i matbutikken her ute i Maleme og det er mange menn i bare shorts hele tiden. Tenker de ikke over at de lokale blir brydd? En dissende svett mage midt i butikken, eller når man skal innta et måltid? Nei, takk. Dessuten går de rundt i landsbyen og gatelangs. Vi ser også bikinikledde kvinner. Ikke greit.

Ikke bad når det er røde flagg!!!!! Her på Kretas nordvestkyst er det ganske ofte nordavind og røde flagg på strendene dessverre, men det er jo en grunn til det. Det kan bli farlige understrømmer og livredderne kan også være i fare. Det hjelper ikke å vente til vakten har gått hjem, det er enda verre da! Hvem skal redde deg? Det finnes mange strender der bølgene ikke tar når det er nordavind, Stavros, Marathi, Agii Apostoli i Hania området, eller ta badet i bassenget.


Alkohol og svømming passer ikke sammen, det skjer for mange ulykker. 

Det er ikke vanlig med pruting i Hellas. Jeg vet at enkelte butikker på turiststeder som Platanias, godtar det, men det er ikke normalt her.

Tips er vanlig, internasjonale råd ligger på 10%. Dette hvis man har vært fornøyd med service. Det er jo vanlig å legge igjen noe når man har spist, men tar du en kaffe er det ikke så farlig. Tips er jo ikke påbudt, men en måte å vise respekt og takke på. Vil du legge igjen mer fordi du var ekstra fornøyd, er det bare hyggelig. Ikke la temaet tips stresse deg, men de som jobber i servicebransjen tjener ikke akkurat så mye og hver euro er velkommen. De fleste jobber jo ikke i vintersesongen og sparer penger. Rengjøringspersonalet like så. 

Når du tar taxi, så spør etter taksameter og om du kan betale med kort. De prøver å gi en fiksert pris og påstår at de ikke tar kort, men i følge gresk lov, skal alle nå ha kortterminal. Dette liker de dårlig. Men så klart vil man ikke krangle med sjåføren, men det er lov å spørre. Ellers er busser fint å ta også fra flyplassen og ned til bussterminalen i sentrum. Jeg har skrevet et eget innlegg om bussene på Kreta:https://audoymyr.blogspot.com/2024/05/pa-bussen.html

Spis der grekerne spiser og ikke la dem "kaste deg inn"! Særlig i havna er de fæle til det. Velg selv spisesteder og les gjennom menyen før du setter deg, så du er forberedt på prisene. 


De har skutt i været det siste året, dessverre. Vær smart og legg opp ferien etter lommeboka. Det å spise på billigere steder, ikke midt i havna er lurt og ofte mye bedre. Ta buss, se deg om etter kafeer hvor de lokale sitter, nyt ferien og kjøp frukt mens du er på Kreta er mitt råd. Dra på turer med lokale aktører eller ta bussen, som til Samaria ravinen, Elafonisi, Falssarna osv. Du er ikke en dårlig turist selv om du ikke legger igjen en formue. En dårlig turist er den som er brautende, nedverdiger de ansatte, halvpåkledd, bråker og drikker for mye. Det er vi mange som mener. Alle har sitt eget budsjett å følge, og jo dyrere det blir, jo mindre har en å rutte med. Vær blid og høflig, smil og prat med de du handler hos, de som gir deg service, det teller!

Når du skal ta ut penger i minibank eller ATM som det heter her, bruk de som er knyttet til en gresk bank, ikke Euro Net, de tar mer provisjon. Kontanter trenges til strandsenger, bussbilletter på bussen, taxi, det lille toget, gatemarked og tips osv., ellers gjelder det kort overalt nå.












Leier du bil eller annet kjøretøy, motorsykkel, sykkel eller ATV, så vær forsiktig det er mange trafikkuhell her på øya. Kjøp alltid full forsikring. Kjør gjerne på mindre stillere veier og opplev landsbyer og stille strender. Ikke vær redd for å stoppe på små steder for litt mat eller noe å drikke, de blir så glade!


Skal du gå på tur i terrenget så IKKE GÅ ALENE for langt eller på helt ukjente stier! Si alltid i fra til noen hvor du skal og ha med nok vann!! Solhatt, gode sko og vann er livsviktig. Jeg leser litt skremselsartikler i norske nettaviser om Hellas. "Fem turister døde i varmen". Ja, de gikk ut på vanskelig tur i heten midt på dagen dessverre. Veldig farlig! Hold deg i skyggen eller i en avkjølt bil/buss midt på dagen. Ha alltid noe på hodet og nok vann!! Solstikk, overoppheting og dehydrering er ikke til å spøke med.


Jeg leser om Hellas i sommer: Det blir hetebølger, ikke dra, du kan dø og det er veldig dyrt, bli hjemme. Vel, vel, ikke alle kan velge når de skal ta ferie og mange må komme i juli. Bare man tar alle forholdsreglene så får man vel en strålende ferie her nede!!! Fotturer er det bedre å ta resten av året enn i juli/august, men vil man på tur da, så følg med på værmeldingen og avlys hvis det blir for varmt.

Det går fint an å drikke vannet fra springen i Hania området. Du kan fylle en flaske og sette den i kjøleskapet og be om vann på kanne på taverna, ikke nødvendig med flaskevann. Tenk på all den plasten som ender opp i søpla og alle de flaskene folk sleper med seg til hotell/leilighet!!

Høres jeg ut som en grinete gammel dame? Ja vel, men gode råd kan jo hjelpe noen å ha en bedre ferie og å være en bedre turist tenker nå jeg da!!!

God ferie hvis du planlegger å komme hit i år. Ingen vet når det kommer hetebølger og husk at de sjelden varer så mange dagene. Livet i skyggen, morgen, formiddag, kveld og natt er levelig og bra uansett. 

Varme hilsener fra Maleme. 









Kommentarer

  1. Veldig betimelig. Reagerer på det samme, med halvnakne folk ute og vaser i byen.

    SvarSlett
  2. Veldig unødvendig tenker jeg.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Nyheter

Rapport fra den siste tiden

Nyheter

August i byen.

Oppdateringer

Loutro

15.august i Sembronas

Nyheter fra byen

Nyheter

På tur til Theodorou