Halepa

Søsknene på vei utover,
På fredag hadde jeg den glede av å ha med meg søsknene Bente, Eldbjørg og Thorbjørn på tur til Halepa. Bente var med meg i juni, og Eldbjørg hadde vært på byvandring tidligere. Thorbjørn hadde aldri vært med på tur med meg før. Vi møttes ved kontoret til GS, og gikk derfra ned i Koum Kapi. Det var veldig varmt, men overskyet da vi startet ut på turen. Vi hadde hatt over 30 grader på dagen. Det var folk som badet inne i bukten i Koum Kapi.
Vi tuslet utover mot Halepa mens jeg fortalte historien til denne spennende bydelen.
Først var det bare en landsby utenfor Hania og murene, så kom garveriene på 1830 tallet, og bydelen blomstret med 1000 ansatte og masse små hus til arbeiderne nede ved sjøen, og litt oppover. Fra 1860 begynte rike folk fra byen, og bygge store flotte hus på store eiendommer, og standarden økte voldsomt.
Garveriene var i en glansperiode og da de allierte kom fra Europa for å hjelpe Kreta i frigjøringskampen i 1890 årene, ble det bygget ambassader og nye boliger der ute. Franske, italienske, tyske, russiske og britiske militære og diplomater bosatte seg i øvre Halepa, som var blitt de rikes bydel. Her bygget de brede gater og torg, og fine kirker.Den første kirken som ble bygget da, var den russiskinspirerte kirken Agia Magdalini som prins Georg( høykommissær av Kreta) bygget i 1903.


Vi gikk ned til Garveriene eller Tambakaria som området heter, og herfra gikk vi rolig innover til byen igjen. Vi fikk en liten regnskur og så ble det luftigere og ikke så varmt.


fra fisketavernaen Thalassino Ageri, 

Så gikk vi tilbake samme vei som vi kom, med solnedgang over byen og Koum Kapi.


Jeg går gjerne til Halepa hvis noen er interessert i å bli med på tur nå i oktober og når som helst utover. Turene starter klokken 17.00 ved kontoret til GS Tours, og tar ca 2 timer. Vi må ha beskjed, ring gjerne kontoret: 0030 28210 43243.
https://fabulouscrete.com/tour/halepa-tabakaria-walking-tour/

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983