Spilia

 


Kalo mina, καλό μήνα. 1. april i dag og jeg er klar for flytur i morgen formiddag. Et siste innlegg før jeg drar og blir borte i 14 dager.

I går var jeg på nok en søndagstur med Platanias kommune. Vi skulle møtes i landsbyen Spilia, som ligger rett sør for Kolimbari. Jeg tok bussen nesten fram til Kolimbari og gikk derfra bort til møtestedet.


Det var oppmøte klokken 16 og det samlet seg ganske mye folk. Hunder og barn og ellers glade turgåere. jeg traff noen fra byen, til og med en familie fra Splantzia. Vi møttes på plassen der tavernaen er i sommerhalvåret.



Vi fikk en innføring i hva vi skulle se på turen og så la vi i vei. Røde Kors var med som vanlig på disse søndagsturene. 

Først gikk det oppover på en bred asfaltert vei mot neste landsby og hulen over Spilia Σπηλιά. Flott utsikt på hele turen over området rundt, sjøen og fjellene.







Spilia betyr hule eller grotte på gresk. I denne hulen sies det at Johannes Eremitten Ιωάννης ο Ερημίτης  bodde noen år på 1600 tallet. Han og 98 andre munker kom over fra Egypt for å finne fred til sin tro. På den tiden var det veldig moderne at munker i den ortodokse kirken levde så enkelt og ensomt som mulig. I Egypt var det ortodokse grekere og den dag i dag finnes denne grenen av den greskortodokse kirken, kopterne kalles de.





utenfor hulen,









appelsiner til alle,

I alle fall, på sin sjøreise var de innom Kypros, Gavdos Γαύδος og landet i Paliohora Παλιόχωρα, hvor de slo seg ned i landsbyen Azogires Αζογυρές. Den ledene munken Johannes syntes det ble for mye uro og fant hulen i dagens Spilia. Der ble han som sagt boende til han ble for kjent og fikk for mye besøk og flyttet til Akrotiri. Mange av dere har besøkt hulen han bodde i der til han døde. Den kalles Katoliko Καθολικό og ligger ved Gouvernetou Γουβερνέτου. Der ble han til han døde. Levde av røtter og grønt, (horta χώρτα )oliven og vann. https://audoymyr.blogspot.com/2014/02/fra-gouverneto-til-katoliko-pa-akrotiri.html

I dag kan man altså besøke denne hulen enten gående fra Spilia, eller kjørende helt fram fra kysten og opp til landsbyen Marathokefala Μαραθοκεφάλα. På juleaften blir det holdt gudstjeneste i hulen på kvelden og det er veldig populært.






Så gikk vi videre til en liten kirke til profeten Elias.














Her vokste det fine orkideer og vi tok en pause. 















Etterpå var det nedoverbakke tilbake til den fine landsbyen.





 


















Jeg fortsatte tilbake til kystveien der Jorgos plukket meg opp.












Turen opp til hulen anbefales, landsbyen er også verdt et besøk og har en super taverna som er åpen i sommerhalvåret og heter Platanos.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Til minne om Bjørn.

Nyheter

Hjemme igjen.

Aprilsøndag i havna

Siste dagene i mars

Imbros ravinen

Småprat

Nyheter

Det greske alfabetet.