Nyheter

Fra dagens markering i Aten,

17. november er en merkedag for Hellas. På denne dagen i 1973, ble mer enn 23 mennesker drept av tanks og militæret ved den Politekniske skolen i Aten og i gatene rundt. Blant dem en norsk kvinne. Studenter hadde okkupert skolen i flere dager, og opponerte på denne måten mot militærjuntaen som hadde holdt landet i et jerngrep siden april 1967. Dette ble begynnelsen til fallet av juntaen i februar 1974.
Du kan lese mer om dette studentopprøret i innlegget mitt fra 17. november 2013 http://audoymyr.blogspot.gr/2013/11/17november-gresk-merkedag.html
Alle skolene er stengt fordi dagen regnes som en minnesdag, og den 16. har de en markering på alle skoler. På selve dagen er det demonstrasjoner og markeringer. I Aten er sentrum avstengt i dag, på grunn av de store demonstrasjonstogene. Flere metrostasjoner er stengt rundt Politeknisk skole, og  uropoliti er på vakt. Folk legger ned kranser og blomster og demonstrasjonstog ender opp der. Det blir ofte uroligheter om kvelden, og vi holder pusten i år som alle andre år. Alltid noen anarkister som skal ødelegge denne markeringen, noen uten erfaring som ødelegger minnesstunden.

Dessverre har Attikaområdet opplevd og opplever den verste flommen på mange år. En by som heter Mandra og ligger nord for Aten, opplevde ekstreme mengder regn på tre timer på onsdag. Regnet falt i fjellene bak byen i enorme mengder og vannet kom fossende ned over byen og gjorde veiene om til elver.
en buss synker etter at folk reddet seg ut,
dette er hovedveien under vann,
en bygate full av gjørme
Det var fullt av folk på vei til jobb og skoler, busser og biler ble stående og folk reddet seg ut med redselen i øynene. Vi så utrolige bilder på tv hele dagen, hvordan folk reddet seg ut av bilene og hvordan vannet steg hele tiden. Rød gjørmeelver i rasende fart.
dagen derpå,
Det er meldt om 16 døde, men det er flere savnete og mange skadde. Eldre mennesker døde i hjemmene sine og noen i bilene sine.
Det regner enda i Aten området, og det er store problemer mange steder.
Folk har mistet hjemmet sitt, bilen, foretningen sin eller bedriften sin. De gråter og kjefter på politikerne.
Ok, man bygger der man vil, tetter igjen bekker og små elveutløp med bygninger og veier. Så kommer en ekstrem mengde vann som ingen kan forestille seg, og ødelegger alt menneskene har bygget opp! Naturen tar alltid overhånd tilslutt. Tragisk for alle involvert, det skjer hver dag over hele kloden, men lærer vi? Nei, det virker ikke sånn.
hjelpepakker med mat og medisiner til Mandra fra leger i Aten,
Hania som alle andre byer, flagger på halv stang i dag, i respekt for de døde i Mandra.
ved solnedgang i går,
Lille Dimitris på 5 som trenger behandling i England, og som byen samlet inn penger til, reiste til England med sin mor i går. Vi krysser alt vi har av fingre og tær for ham og familien. jeg holder dere underrettet.
mor og sønn reiser,
De skal visstnok ikke regnet så mye her på Kreta, og vi håper vi slipper en ny katastrofe igjen!
God helg, vi snakkes på søndag!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter