Translate

Translate

Translate

mandag 12. desember 2016

Eleftherna

Har du hørt om Eleftherna noen gang? Dette er et sted litt syd for Rethimno ligger litt oppe i åsene rett under fjellkjeden Idi, eller Psiloritis som betyr det høye fjell. Det heter at Psiloritis er høyest på Kreta, bare cm fra Pahnes, Ta Lefka Oris høyeste topp, men dagens målinger viser at de for tiden er like høye!! Dette er en feide mellom Iraklio og Hania by the way!!
Psiloritis
Men altså, rett under denne fjellkjeden ligger Eleftherna, bebodd i 5000 år. Her ligger i dag landsbyen Eleftherna, den splitter nye arkeologisk museet, landsbyen Arhea Eleftherna og utgravningene av oldsbyen med samme navn!
Det nye museet,

vi kom i tre buser,

I går var jeg der med fjellklubben EOS. Vi kjørte i tre busser den to timers lange turen fra Hania i tre busser med 150 personeri alle aldre. Vi var 5-6 utlendiger, resten folk fra byen.Vi hadde omvisning på museet med flinke guider( en for hver buss), som fortalte historien og viste og rundt. Fantastisk museum, med moderne utstillinger og en spennende historie. Museet er åpent hele året, og hver første søndag i måneden om vinteren er det gratis inngang. Ellers koster det 2 euro pr.person.
Det er ikke lov å filme inne i museet, så jeg legger ved linken her: http://en.mae.com.gr/exhibits.html
Verdt et besøk av folk i alle aldere!!
Du tar av fra Skaletta nede ved kysten, og følger gul skilting til museet. Enkelt å besøke både fra Iraklio, Rethimno og Hania.
Etter at vi hadde sett oss rundt, ble vi kjørt ned til den gamle landsbyen Ancient Eleftherna, og startet vår tur derfra til landsbyen Margarites.
her starter veien til utgravningene,

vi går av bussene,

en fin vei fører til antikkens verden,

Jeg tar de arkeologiske utgravnigene i dag, og turen videre i neste innlegg.
Historien er som følger:
Rundt 3000 f.Kr. levde det minoiter her, de hadde en stor by her. Da var dette en viktig by midt i mellom Kidonia ( Hania),Aptera og Knossos. Senere da Knossos og hele den minoiske kulturen ble borte, ble den boende en del minoiter her under Dorerne som okkuperte øya senere. De har funnet bevis på dette i utgravnigene og det er store nyheter om denne perioden. Både i jernalderen, ellenistisk og romersk periode var dette en stor og viktig by. Inntill romertiden bodde høyt oppe i Akropolis, senere i romersk tid, flyttet de ned i sidedalen.
et tårn i starten,

de bodde høyt oppe i frykt for fienden,

vi besøker sisternene,

hugget ut i fjellet,


utsikt ned til de dødes by,

Siden 1985 har det pågått utgravninger her, og det er funnet en hel dal med bare gravplasser, som de kaller de dødes by, nekropolis. Her er det funnet spennende funn som viser hvordan de brant de døde krigerne i ellenistisk tid.
overdekket nekropolis utgravninger,

den nyere Elefterna oppe over de dødes dal,


De har et tema på museet, Homer på Kreta. Ta en tur på museet, kikk på nettsiden deres og tar en spasertur i antikkens Eleftherna!!
restene av den ellenistiske Akropolis oppe i høyden, 

blant eldgamle oliventrær,

vi tar stien ned til den romerske byen,

overdekket kirke fra tidlig kristen tid,

byen ble bygget rundt år 20 f.kr.

romerske funn,

E4 turveien går her.
Bli med til til fots til vakre Margarites neste gang!!