Translate

Translate

Translate

mandag 24. august 2015

Bryllup og dåp.


Brudeparet under vielsen,
I går var vi invitert til bryllupet og barndåp sammen som man ofte gjør her. Min venninne fra årene i Amnesty gruppen Antonia giftet seg  og døpte sønnen Dimitris. det er ganske vanlig å gifte seg borgelig, også ta kirkebryllup med barndåp når det første barnet skal døpes. Jorgos og jeg gjorde det samme i 1991. Da slår du to fluer i ett smekk som man sier. I Hellas kan barn døpes inntil de er syv år og av økonomiske årsaker kan man også slå sammen flere barndåper.Barndåp er en egen seremoni som bryllup omtrent, på kveldstid med innbudte gjester.
Antonia og Lefteris hadde valgt et lite kloster rett utenfor byen med en vakker bystantinsk kirke, som heter Agios Georgios Harodias og det var gjester fra fastlandet og fra utlandet.Antonia er fra Aten og har studert i England. To av hennes medstudenter og romkamerater hadde kommet.
klosteret sett utenfra,

alt er klart til bryllup,

kirken
Vi ventet på bruden, som skikken er, og hun kom sammen med sin far og fine brudepiker.

far og sønn ankommer,

venter på mor," Mamma er brud,mamma er brud" , ropte Dimitris.

bruden ankommer med sin far,

og fine brudepiker,
vi toger inn,
Presten bad oss være stille, og å dekke oss til litt. Han synes ikke høye heler og åpen rygg hører hjemme i et kloster.
Folk sitter,står og går rundt, mens denne lange bryllupseremonien foregår. På Kreta er det vanlig med veldig store brylluper, opptil flere tusen. Dette betyr at man stadig blir invitert i bryllup, og kan det hele utenat.Bare de nærmeste følger med hele tiden, og foreldrene står på hver side av brudeparet under hele prosessen.
litt kjedelig for eldre menn,
Her kommer en liten bilde reportasje fra bryllupet:
ritualet er igang

brudeparet med foreldre påhver side,de prøver å ikke le,
bestemor og bestefar med Dimitis,

vi kaster ris og de går tre ganger rundt,
nå med kranser og ris i håret,

siste innspurt, så er de gift,
Lille Dimitris hadde løpt rundt under bryllupet, men nå var det hans tur. Først var han blid og søt, men etterhvert ble han urolig, sur og så bare rasende!!  Han er snart tre år, og ikke noe glad i å sitte på armen lenge av gangen, eller bli dyppet i døpefonten.Etterpå fikk han nye fine klær på med en hvit hatt, og han løp like lykkelig rundt igjen. Det var nesten umulig å fotografere under dåpen. Her er resultatet:
er det noe vann her tro?

Dimitris blir velsignet og vi venter,

på mammas arm mens presten leser,

gudfar, nonnos tar over,

her dyppes han tre ganger ned i døpefonten under rasende protester,

Jorgos følger med,

Så dro vi til badelandet Limnopolis hvor man om kvelden kan holde bryllup eller barndåp. Vi ble plassert på bord med venner av Antonia, et tysk par som bor i Plaka, Antonias japanske lærer med hennes greske mann, venninne fra studietiden fra Kazakstan og Dubai og et par fra Aten. Jorgos var i sitt ess, og pratet med alle og serverte vin og sendte fatene rundt.Bryllupet var lite etter Kreta standard, bare 250, og veldig hyggelig med utrolig god mat. Klassiske retter som bryllups pilafi og kjøtt, salater og masse gode småretter. Frukt og kaker til slutt. Det var aktiviteter for barna, og de danset til barnemusikk og gikk tur i Limnopolis alle sammen.
Noen bilder fra Limnopolis og festen der.
Limnopolis by night,


brudeparet danser,

og skjærer kaken,
venninnene fra Universitetet i Essex,

vårt bord,

god stemning,


presten er med,

barna danser og leker.

de store danset også folkedanser,
oppsats med bilder av familien.

litt frukt tilslutt!!