Nytt fra Kreta.

Noen dårlige og noen gode nyheter. I morges klokka 06.45 ristet vi alle i sengene våre her på Kreta. Vi som er fastboende her opplever stadig jordskjelv små og store,og blir ikke så oppskaket.Jeg har ikke tall på alle de små jeg har opplevd i løpet av de 31 årene jeg har bodd her.Innimellom kommer noen større.Vi har opplevd 7.2, veldig skummelt for noen år siden og ett tøft ifjor høst. Det som gjør at vi ikke blir SÅ redde, er at Kreta er en øy,og at skjelvene som oftest er i havet på dypet. Dermed er ikke virkningen så stor på land. Denne gangen var det på 95 kms dyp nord for Kreta, og kunne føles i hele Sør-Hellas.
På skolen lærer barna hv man gjør under jordskjelv,de har jordskjelv drill og branndrill. Byen har møtesteder for hver bydel, fotballstadion,parker,osv så alle kan samles på steder uten bygninger som kan falle ned over deg. Og sist men ikke minst, alle bygg som bygges eller pusses opp,må jordskjelvsikres. Alle skolene her i byen har blitt undersøkt,og flere skoler måtte stenge mens sikringen pågikk. Mine barn gikk på skole i brakker en periode. Heller det, en fare for at skolene faller sammen over barna våre.
For en uke siden gikk et fransk par i begynnelsen av 60 årene på en dagstur fra Loutro. De hadde visst startet nokså sent på formiddagen fra rommet, og det avr 41 i skyggen den dagen. Da de ikke hadde dukket opp lørdag, ringte eieren av hotellet til politiet.det ble satt igang et søk etter dem. Kvinnen ble funnet død lørdag kveld,og mannen litt lenger unna søndag morgen. Hva døde de av? Det er slått fast at de døde av heteslag og uttørking. De hadde altså gått ut på en av årets varmeste dager i for dem ukjent terreng for å gå opp til Anopolis som ligger i fjellene over Loutro,og de hadde ikke nok vann eller mat med seg.
De ble funnet nær Anopolis,

de gikk fra Loutro.
Dette er en tragedie, for familien deres og for hele samfunnet her.De som fant dem beskrev opprivende scener. Vel, hva må man passe seg for på Kreta? Varmen, ha ALLTID med MYE vann, mat og ekstra klær, selvvom du tror du skal på en liten tur. Man vet aldri hva som kan skje. Ofte blir noen skadet, de må overnatte og har ikke varme klær eller mat og drikke.
Gå ALDRI ut fra E4 skiltingen hvis du følger E4(som du bør),alt annet er geitetråkk, eller stier som fører deg et annet sted.Og si selvfølgelig ifra hvor du har tenkt deg. Mobildekning på disse steder finnes ikke alltid.
Gode nyheter: Hele sommeren er det festivaler, konserter,teater og fester av ulike slag i hele regionen. Rethimno har sitt sommerteater oppe på Fortezza,
Alle landets artister legger turen til Kreta på sommeren med konserter og teater.
Hania i den Østre Vollgrav. dessuten forgår det nesten daglig folkedans ,enten i havna eller i landsbyer. 
Fra vinfesten
Noen nytt de senere årene er disse spesielle festene som har dukket opp: Kirsebærfest  i Karanos i juni, kalitsounifest i kantano i juli,8-9.august vinfest i Vouves,Honningfest i Afrata 16.august, Sardinfesten i Nea Hora 1. sept.Kastanjefestene  i Eliros og Prase i slutten av oktober,begynnelsen av november  og youhurtfest i Rethimno.tsikoudiafest i Hania i november Blant annet.
Fra Rthimno matfest(yougurt)

fra honningfest,

kastanjefest,
Hvert sted har sitt produkt og arrangerer en  fest med musikk, mat og dans såklart!!
Er du i nærheten av eb av disse, så stikk innom!!En opplevelse for livet! På mandag er det altså fest på stranda her i Nea Hora (bystranda vår.)
sardiner til alle på mandag!!!Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter