Translate

Translate

Translate

onsdag 27. august 2014

Agios Fanouriosdagen og kaken fanouropita.

I dag er det den 27. august og man feirer den hellige Fanourios.Hvem var så denne helgenen,  hvordan feires dagen og hvem har navnedag?
Dette er dagen da alle som kalles Fani og Fanis og endel andre navn som er nokså ukjente. Hvis dagen ikke er så stor som navnedag, hvorfor skrive om den da, tenker du nok. Jo, nå skal du høre: Det er tradisjon å lage en spesiell kake fanuropita og dra til en kirke til helgenen Fanourios kvelden før,dvs. 26. Her blir disse kakene velsignet,og deretter delt ut til alle tilstede.Det sies at han kan finne ting du leter etter, eller helbrede ved at du lager kaken og bringer den til kirken.
medbrakte kaker settes utover,

og velsignes av presten.
Her på Kreta er det skikk at unge jenter baker fanouropita og får den velsignet for å finne ektemann!!. Ellers kan det være noe du har mistet,og helgenen vil vise deg hvor det er. Kaken skal bare innholde 7 eller 9 indigrienser, dette er viktige tall i kirken. Du skal ha et stearinlys tent mens du baker,og røkelse. Mye å passe på her. Mel,olje,kanel,bakepulver,sukker, revet appelsinskall, valnøtter,rosiner eller uten valnøtter og rosiner,7 indigrienser!!
Det er generelt tradisjon med stor feiring av Agios Fanourios og mange kirker på Kreta.
Agios fanourios kirken i Varsamonerou klosteret

denne  ligger i Iraklio området .

Bysantinsk kirke i Krousonas utenfor Iraklio 
Her i området er det flere kirker til ære for ham
men den mest kjente og mye besøkte ligger langs veien mellom Kalives og Vrisses.
Agios Fanourios ved Kalives
Du har kanskje sett masse biler parkert langs veien her,særlig hvis det er bryllup eller barndåp her. I går kveld var det endeløse køer,og folk parkerte og gikk langs veien i flere kilometer for å komme til kirken. Dette er selvsagt ett stort problem.
Fra et bryllup i Agios Fanourios kirken etter Kalives,

biler parkert langs veien i flere kilometer i begge retninger.
Nok om det. Hvem var han så denne Fanourios? Han var etter det den Gresk Ortodokse kirke sier en ung mann som ble kristen i den vanskelige tiden da kristendommen først ble kjent,og han ble torturert ,stenet osv av romerske soldater. han skal ifølge sagnet ha vært utsatt for flere typer tortur med døden tilfølge.
Hvorfor disse kakene? Det heter seg at hans mor ikke var snill,hun var dessuten hedning,og ga ham ikke mat. På grunn av at navnet Fanourios minner om ordet "faneroni" som betyr viser seg, ble han gitt evnen tilå finne ,"vise deg" ting du leter etter,har mistet.
Med Jesu liv som ramme.

Vakkert ikon av helgenen.
Hva sier du, kommer du til Kreta 26.august neste år? Du kan bake en Fanouropita og finne noe du har mistet eller ønsker!!! Jeg må bare ta med at jeg IKKE gjør narr av de som tror på dette. Det er ikke negativt å ha en tro, jeg klarer bare ikke å tro på dette selv!! dagens bilder er alles lånte. Og vi har hatt masse ringing bare i går kveld i morges. Går en på nervene løs av å til, med kirketårn til nærmeste nabo!!!!