Translate

Translate

Translate

onsdag 16. april 2014

Aptera

Fra det gamle Aptera.
Påskeuka som kalles den store uka,Μεγαλη εβδωμαδα har begynt. Hele uka er det gudstjenester opp mot søndag. På søndag var det palmesøndag, da pyntes kirkene med palmegrener og alle får et kors laget av palmeblader.
Kirken i Plaka pyntet på palmesøndag.
Tirsdag begynner de forskjellige dagene med sine ritualer,med en Jesus figur midt i kirken. fram til torsdag er den "levende" ,etter torsdag,korsfestet,og fra fredag setter de det som etterligner en kiste overfylt med blomster i stedet.Jeg var innom krken vår her i Splantzia i dag, men kan jo ikke ta bilder der inne står det på et skilt. Du får mer om den greske påsken her på bloggen.
Her ser du hvor Aptera ligger.
Jeg tenkte å skrive litt om Aptera som jeg sa at jeg skulle sist jeg skrev. Aptera ligger mellom Souda ,havnebyen og Kalives. Her oppe på åsen over Souda bukta, ser du bukta med Akrotiri ,flyplassen,Kalives ,Almirida og Plaka,fjellene med åsene i bakgrunnen, antikke Aptera by med sine ruiner og utgravinger og festningen Izedin som ligger der ute på tuppen. Du ser festningen fra Kalives og fra hovedveien der nede.
Kalives i forgrunnen,Almirida,Plaka og Gavalohori i bakgrunnen.

Akrotiri og flyplassen tversover Soudabukta festningen Itzedin nedenfor.

Fjellene pakket inn i skyer foranledningen.

Utsikt fra festningen mot Malaxa.
Den antikke Aptera som var en stor og viktig by ble muligens bygget rundt et tempel til guden Apollo av kong Ptera, dermed navnet Aptera, til Ptera. den regnes med å være bygget rundt 1800 f.kr. En annen mulighet er at den greske mytologien nevnes byen som stedet der det ble holdt musikk konkurranser mellom Musene og Sirenene, Musene vant, men Sirenene klaget over avgjørelsen,og plukket av seg fjærene, og ble fjærløse,apteres. Denne konkurransen ble holdt i Museumet,Musenes hall som lå der festningen ligger idag trodde man.Ingen et sikkert, men gammel er den,og stor og viktig var byen Aptera. Det blir gravd ut der av den greske stat,og de finner stadig nye spennende funn som vi leser om i vår lokalavis.Navnet Aptera er funnet i dorisk skrift på Knossos. Inntil 1834 trodde man byen lå på Akrotiri,men Robert Pashley fant den og siden da er det funnet mynter her med navnet.
Her ser du bymuren rundt gamle Aptera.

Gamle Aptera.
Her ser du utgravningene du ser når du kommer kjørende.

Du kan gå rundt blant ruinene.

Ville gladioler blant murene.

Vakkert og frodig om våren.
Klosteret
Senere ble det bygget et kloster inne i den antikke byen,klosteret heter Agios Ioannis av Patmos,og er i drift og eier idag området.
Festningen

Festningen ble bygget i 1646 av tyrkerne på stedet hvor den venetianske festningen hadde ligget. Den ble ødelagt av den kjente sjørøveren Barbarossa (Rødskjegg).Inngangen til festningen.
I dag ligger denne festningen her som minne om turbulente tider hvor festninger ble bygget som vern mot sjørøvere.Hele øya er full. Den åpnes opp hver august til augustfullmånen,da er alle greske arkeologiske plasser åpne hele natten med gratis konserter. Det er klassisk musikk i festningsruinene og utgravningene er åpne for publikum hele kvelden også.
Utsikten på vei mot Megala Horafia.

Souda og Hania med Theodorou.

Turisten Hege knipser.

Hvis du er i området eller kjører forbi nede på hovedveien,så ta denne lille avstikkeren,det er det verdt!