Rettsaken mot Hrisi Avgi

Denne uken har vært historisk her i Hellas. Endelig går rettsaken mot det nynazistiske partiet Hrisi Avgi, der blnt annet fem av medlemmene, inkludert lederen er arrestert og venter straff, mot slutten, og retten har fastslått at de er et kriminelt parti, som ikke har lov til å delta i nasjonalforsamlingen. Jeg regner med at dere alle husker da det greske nynazistiske partiet Hrisi Avgi, Χρησή Αυγή eller Gyllent Daggry som de kalles i Norge, ble valgt inn i paralementet for noen år siden. Her ser du lederen av partiet, Mihaloliakos Μιχαλολιάκος han som startet det rett etter juntaens fall og drev det i hemmelighet i mange tiår:
Vi var sjokkerte da vi fant ut hvordan de hadde drevet valgkamp og skaffet seg velgere. De stilte opp utenfor videregående skoler over hele landet, og fikk unge gutter som nærmet seg 18 med på deres møter med lokkemiddel gratis trening på treningstudio. De trodde bare de ble med på noen fremmedfiendtlig, noe tøfft og de fikk trene masse.Disse unge guttene ble deres bodyguarder og gjorde all slåssingen for dem. Få kvinner var aktivt med, mest koner, døtre og kjærester. Til velgere generelt, sa de alltid at de var et høyreparti som var mot innvandring. Alle innvandrere var skyld i all kriminalitet og alle problemene landet hadde. Mange, særlig eldre, trodde på dem og stemte på dem. Da de kom inn på Vouli Βουλή, den greske paralamentet,riktig nok med en liten margin, hadde de med seg symbolet sitt og gjorde nazistisk hilsen til lederen under deres første pressekonferanse. Skummelt og skremmende, mange velgere forsto for sent hvem de hadde stemt på. De satt der og var skikkelig bråkmakere og uten noen form for dannelse og skapte rot og skrekk. Langsomt ble medlemmene tatt i å delta i kriminelle handlinger, de fant våpen hjemme hos parlamentmedlemmer og det ble tydligere og tydligere at de var et kriminelt nynazistisk parti. De påsto hele tiden at det ikke stemte og at de ikke var nynazister. Her ser dere en av medlemmene av Vouli som gjorde mest ugang og bråk i sin tid i parlamentet, Kasidiaris
De klarte å bli valgt inn igjen for andre gang, men oppførselen til de folkevalgte ble mer og mer utragerende, spesielt overfor medlemmer av de røde partiene. For 7 år siden ble en rapper og antifascistist, Pavlos Fissas drept på åpen gate i sitt eget nabolag Keratsini ved Pireus.Han hadde skrevet tekster som fordømte fascisme og måtte stoppes.
På bildet som har vært brukt under rettsaken, ser vi Pavlos Fissas som synger og det står:"De er ikke uskyldige, nazister i fengsel". Dette satte igang en stor aksjon og moren til Fissas anmeldte Hrisi Avgi, hun visste at de var innvolverte. Selvsagt gjorde ikke de som satt på Voli noe selv, men de ga ordre om dette. Hun har kjempet for at hennes sønns mordere skulle dømmes, og for at nynazister ikke får være med å styre landet. Det var mange øyenvitner, emn de er blitt truet til ikke å snakke, men han som knivstakk ham, ble arrester med en gang. Ved hennes side kjempet også faren til en ung pakistaner som ble drept av Hrisi Avgi medlemmer( dessverre bare en av mange som ble utsatt for vold fra dem) her ser dere ham med Magda Fissa ved minnesmerket til Pavlos:
Retten fant Hrisi Avgi til å være et kriminelt parti som nektes å delta i gresk politikk. Endelig! En ting er demokrati og at alle stemmer skal høres, en annen ting er å tillate kriminelle å styre et land. Det har vært stor spenning i forkant, og gleden var stor på onsdag, da dommen falt. Her ser du Pavlos Fissas mor, Magda Fissa, som jubler:
Magda Fissa blir sett på som et symbol,en mor som har kjempet mot fascister og kjempet for sin eget sønns minne i 7 lange år. På stedet der han ble slått ned av mange menn, og knivstukket av en, ble det lagt ned blomster ved minnesmerket hans i går:
På torget i Splantzia satte noen studenter opp denne minnestenen rett etterpå: Det står "Pavlos lever". Det er det moren sier: Sønnen min lever, han vant over fascismen!
En av sangene som Fissas sang, heter Siga mi klapså, siga mi fovitå."Σιγά μη κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.",som betyr: Jeg kommer ikke til å gråte, jeg kommer ikke til å være redd. En eldre symbolsk sang, skrevet av Jiannis Angelakas Γιάννης Αγγελάκας. Rettsaken fortsetter neste uke, med utdeling av straff til de tiltalte. Husk at Hellas har hatt to diktaturer i løpet av de siste 90 årene, og den siste falt i 74. Mange som lever i dag og har opplevd hva fascistene gjorde den gangen har blitt dypt rystet over at dette partiet var med å styre landet, all den volden de var med på, og vil aldri oppleve dette igjen. Vil du lese mer om rettsaken og partiet på engelsk, gå inn her: https://www.bbc.com/news/world-europe-54433396

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983

Nyheter