Nytt fra Hellas


Livet begynner langsomt å bli litt mer normalt her på øya. Vi kan glede oss over frihet til å reise innenfor fylket, flere butikker og offentlige kontorer åpner på mandag og skolen starter langsomt opp igjen med de øverste trinnene på mandag. Busstrafikken tar seg også opp igjen, og det er vi glade for. men med munnbind på bussene!
skole klargjøres,
Forsiktig optimisme er det å spore overalt. Folk i Hellas ser til andre land som har åpnet skolene, og foreldre føler seg ikke helt sikre på om det er bra eller ikke at barneskolene ikke får åpne før 1.juni. Min niese Rafaella og mannen hennes er usikre på om de ønsker å sende lille Jannis på 5 tilbake til førskolen, hvis den åpner igjen.
Neste trinn i den gradvise åpningen av landet, er kafeer og spisesteder. her gjelder 1.juni, og hvis noe uforutsett skulle skje, vil de åpne da. Helårs hotell som ønsker det, kan også åpne igjen 1.juni. De måtte jo stenge 23. mars, og de som har bookinger og økonomi til det, vil gjerne åpne igjen.
Forbudet mot å reise til øyene vil langsomt opphøre. Fra mandag kan de som arbeider på øyene reise, enten med båt eller fly, fra 18.mai de som arbeider innenfor turismen og er ansatt i bransjen, og fra 25.mai eller 1.juni blir det åpent for alle.
Det diskuteres hvordan det evnt. vil løses med hensyn til smittebringing fra turister. Her på Kreta, forbereder de seg på åpning og har en hel øy med folk som vil ut å spise, og mange vil gjerne dra på weekend-tur og overnatte slik vi pleier.
Det er verre med mindre øyer som bare baserer seg på turisme utenfra.
Som der ser på denne flotte helt nye videoen, er dere veldig velkommen når dere kan, og savnet!
2000 flyktninger er foreløpig flyttet fra greske flyktningleirer til bedre forhold. Vi snakker om utsatte grupper som er blitt flyttet innenfor landet. I tillegg sendes enkelte barn ut av landet, de heldige, altfor få som blir tatt i mot i andre europeiske land. Noe er det, selv om det ikke på langt nær er nok. Nye ankommer stadig..
Jeg så at noen hadde lagt ut et bilde fra et webkamera i Souda på en fb-gruppe. Bilde var fra begynnelsen av denne uka, da 600 høyre-ekstremister demonstrerte mot innvandring.I gruppa diskuterte de hva alle disse menneskene hadde i havna å gjøre, om man ikke følger retningslinjene om avstand, om de reagerte mot de strenge tiltakene osv. Hissige diskusjoner fulgte. Ikke legg ut noe dere ikke vet hva er! Ikke start diskusjoner om noe dere ikke kjenner til! Det viste seg å være "fake news" om at det skulle komme illegale flyktninger fra Libya til Souda. Dette skulle de ha seg frabedt! Hvem som hadde satt ut ryktet vites ikke. Politiet grep inn og de roet seg.
Jeg ser at det skrives mye om når Hellas åpner for turisme igjen. Siden stasministeren har sagt i et intervju med CNN, at han HÅPER at landet kan ta imot turisme fra 1.juli, blir dette sett på som sikkert. Norske aviser, nettsteder og facebookgrupper bruker dette intervjuet og sier at Hellas åpner 1.juli. Personlig måtte jeg lete litt for å finne dette på greske nettaviser, og jeg leser at han bare svarer på et spørsmål. Jeg stoler ikke på noen informasjoner som ikke blir gitt til det greske folk i de daglige pressekonferansene. Den dagen det blir  offisielt, da kommer jeg til å skrive om det her, og regne det for sikkert. Sannheten er at Mitsotakis sitter i Skype-konferanser med 7 andre land som har klart seg utrolig bra i denne korona-krisen. Disse landene er: Norge, Danmark, Australia, Singapore, Østerrike, Tsjekkia, og Israel. De diskuterer hvordan de kan gjenoppta turismen mellom landene utover sommeren.
Spørsmålet blir jo hva hvert land bestemmer, deretter karantene når man kommer hjem fra reise, reiseforsikring, osv.
SÅ VENT OG SE!!!!!!!!!!!!!!
Alle som lander i Aten, må testes for Covid-19, og vente på svar + 14 dager i karantene. Alle får temperaturen målt på flyplasser , ved besøk i offentlige bygninger og ved sykehusbesøk.
Ett nytt tilfelle av smitte fikk vi for 2 dager siden i Iraklio. En mann i 60 årene, som ikke har vært på reise. Han har kommet i kontakt med noen som har vært smittet uten symptomer. Alarmklokkene ringer der i byen. Ingenting er over enda, selv om det har gått veldig bra her. Mannen er hjemme i karantene med familien sin.
Vi har fint vær i dag, men hadde mye vind og overskyet vær denne uken.
I går ble det bedre, men først i dag har vinden lagt seg litt og jeg fikk meg et bad. Stusselig når det er så stille i mai. Det skulle vært folk på hotellene nå, og alt skulle være åpent. Nede på stranden er det  moderat aktivitet med hoteller, kafeer og tavernaer. I alle fall kommer byens befolkning ut i helgene når de åpner, det har vi sett fram til. Med nye restriksjoner både på stranda og på land. Denne sommeren blir ikke som tidligere, det er sikkert!

Når det gjelder vendettaen i Anogia, er det fremdeles hvem som skjøt hvem og når. To av tre involverte er døde, så naboer og familie kommer med svært forskjellige opplysninger, alle dekker hvis noen. Uansett er tragedien stor, og sjokket har lammet området.
Været er meldt strålende utover, og vi planlegger en Elafonissitur i morgen.
Fortsatt god helg.

Kommentarer

 1. Tusen takk for fakta. Du er super spennende med dine historier og betraktninger. Håper vi en gang kunne møtes på våre årlige turer til platanias. Verdens beste sred og mennesker. 😊👍

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, jeg gjør så godt jeg kan.

   Slett
 2. Tusen takk for oppdatering og vi følger med og er glad du er der.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983