Livet på Kreta om vinteren.

Om vinteren tar vi oss av familien med mindre stress, mor og datter.
Jeg får mange spørsmål som :Hva folk lever av her nede om vinteren?  Hva gjør grekerne når vi ikke er der? Tror du helårsturisme vil løse Hellas økonomiske problemer?
Hva svarer jeg? Vel for å være ærlig kan jeg bli litt provosert fordi de fleste i Hellas generelt ikke har noen økonomisk vinning av turismen, og har sin faste jobb eller arbeidsledighetstrygd, eller pensjon eller annen inntekt uansett sesong. På Kreta lever folk av jobben sin på skole,kontor,bank ,jordbruk ol. Mange har i tillegg oliventrær som de høster i vintermånedene eller betaler noen for å plukke.Så du kan si at den prosenten som arbeider direkte med turisme de lever enten av arbeidsledighetstrygd, hvis de får, eller av olivenplukking,appelsinplukking, eller oppsparte midler. De som eier hotellet eller tavernaen, butikken selv drar ofte på en liten ferie , alt ettersom økonomi. Noen drar til London, noen reiser hjem til mor, noen til Skandinavia for å besøke venner de kjenner fra jobben i Hellas. Når sesongstart nærmer seg er det å sette igang med opppussing etter vinterens herjinger, vasking, reparasjoner osv. Og noen tar andre jobber om vinteren.
Ivan er veldig flink i norsk og håper på en framtid i Norge.
Som min elev Ivan som jobber oppe på Omalos om vinteren.Der er det åpent om vinteren, det er et veldig populært sted for byens befolkning å dra til i helgene.Ivan er fra Serbia og har levd med sin kone på Kreta i 11 år, og de har en sønn på 10. Nå planlegger de å reise til Norge som så mange andre. Lønnen strekker ikke til, selvom han jobber i havna om dagen og i Agia Marina om kvelden. Han har lest norsk selv, og hørt norsk i så mange år på jobb, utrolig flink. Vi skal jobbe hardt så han kan mye når han kommer til Norge. Både han og kona har studert kjemi.
Irini  er fra Hania og jobber på stranda i Agious Apostolous hvor familien har solstoler og en kafé Sunset Beach.
Irini leser norsk.
Hun prater norsk med alle skandinavere og lager smykker i tillegg. Nå på vinteren lager hun bare smykker og selger dem på internett og utstillinger. Det er veldig i vinden å lage smykker, min svigerinne gjør det også på si hjemme. Og om sommeren selger hun pyntete sandaler, veldig i vinden.
Dette er noe som heter gori og skal gi hell i året som kommer. Gave fra Irini.

Denne gorien fikk jeg ifjor av min  elev Athina.

Irinis gori for 2014.Det er et tøket granateple,fører hell med seg!!
Noen av Irinis flotte smykker.

Fint kjede.

Hun legger ut bilder på facebook og selger dem .

Du se flere på Eria Ilia på Facebook.



























Så hva gjør grekerne når turistene ikke er der? I Aten fks. er det turister året rundt, men folk flest ser dem ikke ,her hviler noen seg etter en laaaang sesong med utrolig mye jobbing.På mindre øyer stenger de og reiser hjem til husene sine (mange i Aten) og tar seg av familie, foreldre, hus og hjem.
Vinteren er en tid for familie, for kafébesøk i roligere forhold og  uteliv. Og mange gleder seg over alt dette turistmaset er slutt og vi kan nyte tommere strender og mindre stress.Selvsagt er turismen viktig og det fint at folk kommer og bor, spiser og leier bil.Men hvor mye ville helårsturismen hjelpe det store bildet? Det kan vi ikke svare på, men problemet er jo at reiseselskapene satser ikke på steder hvor det er fare for dårlig vær i en uke i strekk,regn og nordavind.Om folk ville komme? Mulig det, da kommer de som VIRKELIG elsker Hellas og ikke bare vil ha sol og varme. Hvis det kunne bli sving på flyselskapene som ikke har hotell, så kunne alle de inne i byene og på småsteder som leier ut uavhengig overleve hele året. men hvem tør å satse???
Saken er reiseselskapene korter ned sesongen år for år, av redsel for dårlig vær på vår/høst. Dessuten har de kuttet kraftig ned på Hellas, og noen øyer har de sluttet å bruke, av redsel for økonomisk kolaps. Her i byen ligger det mange hoteller som gjerne vil holde åpent, men turselskapene kutter dem ut.De setter opp kravene og betaler mindre,og ut hotell hvert år.Trenden er Tailand, Kroatia, Tyrkia, billigere land.
Ett lite hjertesukk bare....
Spanakoriso med feta og brød.
Har du spist spinatris noen gang? Det er en god rett som spises til hverdags i de greske hjem, men kan med fordel brukes som tillegg til kjøtt eller fiskeretter.
Du trenger ,ris,spinat,purre eller vårløk,dill,mynte,olje, salt,pepper og tomat.
Purre eller vårløk freses i olje i en gryte, spinaten blandes inn, enten den er er den fersk eller frossen.Tilsett dill,mynte, tomat og ris ,og la den koke til risen er ferdig!!!Smakes til med salt og pepper. Dette er supermat, siden den kokes i spinatkraften og beholder alle vitaminer og jern fra grønnsakene. Serveres med feta og brød og gjerne en kotelett eller stekt fisk.
Kali oreksi med spanakoriso.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Småprat

Imbros ravinen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Det greske alfabetet.