Ta Theofania.

6. januar er dagen vi minnes de Hellige Tre Konger, men i Hellas feires også Jesu dåp av Johannes i Jordan elven. Dagen kalles Epifania Επιφάνια, Theofania Θεοφάνια eller Ta Fota Τα Φώτα.
Det er messe først, og så dra presten med følge til sjøen, innsjø, elv eller dam, hvor en prest kaster et kors i vannet og mange ivrige( oftest unge menn), hopper uti for å redde korset(som selvfølgelig henger i et bånd). Her ser du bildet av gutten som fikk tak i korset i Kalamaki i formiddag:
I vårt nabolag ble en tank med vann velsignet inne i kirken og alle tok med litt vann hjem i flasker, kopper og glass.
I havna er det alltid fullt av folk og båter og erkebiskopen er den som kaster korset.
I går regnet det nesten hele dagen og var surt og kaldt. Hele landet ligger i fryseboksen og det snør overalt. Her ser du de kaldeste stedene i landet i går:
Vi hadde 6 grader i byen, og det snødde helt ned i 600 meters høyde. Det var stengte veier over fjellene, og en buss på vei til Paliohora med et fotballag, måtte hjelpes over av brannvesenet, de kjørte foran. Brøytebilene var i full aksjon ved Omalos, og kunne ikke nå fram. I natt har det vært ekstra kaldt og vi venter ekstra kaldt vær på tirsdag igjen.
I dag strålte solen og Katerina og jeg tok med hundene( - Ektor som har revmatisme og er plaget om dagen,) med ut til fyret hvor vi fulgte seremonien. Du kan selv se på bildene hvor langt ned snøen ligger i dag.


fotografen i trappen på fyret,Jeg legger ved en video og bilde fra havna, så du ser hva som skjedde:
Vakkert vær og vakre snøhvite fjell og åser.Etterpå kjørte vi til Ebrosneros hvor vi besøkte Guri og Bjarne og hund og katt, sammen med familien, dvs fetter Bjørn og Lisbeth og kusine Bente og Morten. Vi spiste bønnesuppe og kaker og feiret Bjørns fødselsdag, selv om han ikke var så super ivrig selv!

Bente og Bjørn

boss Bjarne

kokka Guri

kos med dyrene,

mmm,

snø på åsene bak Embrosneros.
Veldig koselig dag alt i alt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983