Januardager

Godt, sunt og fargerikt!
De siste dagene har det vært blandet vær, litt sol, litt regn og overskyet, men nokså vindstille. Fine dager for et bad i iskaldt vann!
På fredag hadde lærerne en demonstrasjon utenfor Agora hvor de hadde lagt lapper med navn på byer som deltok i samme demonstrasjonen. En løshund hadde lagt seg midt oppå lappene!! Han sov sin søte søvn, og etterpå gikk han foran i toget!
vinterlige bed ved agora,På lørdag var det gatemarked her som vanlig hver eneste lørdag året rundt. Her kan byens befolkning kjøpe inn frukt og grønt, lokale spesialiteter som honning, ost, vin, tsikoudia, olje, egg, kaniner, høner osv, pluss klær, håndklær, duker osv,osv. Alle landets byer har disse gatemarkedene, og det er verdt et besøk, også nå på vinterstid.


Alle handler her, fattig som rik, ung som gammel. Det kalles laikiii λαϊκή. Det er laikiii nesten hver dag rundt omkring i byen.
med snøkledde fjell i bakgrunnen,
Her får du de beste råvarene og prisene er lave. De fleste har sine yndlingsbenker hvor de handler. Jeg kjøper alltid pærer og epler hos en som selger egen frukt fra Omalos og en honning som vi elsker finner jeg også på markedet.
de beste pærene,
Noen husmødre er ivrige og går veldig tidlig for å få det aller, aller beste og helt ferskt, andre venter til senere da prisene går ned, for å få solgt unna! Hvem gjør det smarteste? Ikke vet jeg, jeg går når det passer meg. Du finner de samme folkene enten du handler på mandag, onsdag, torsdag eller lørdag.
lokal graviera ost,

horta,

lokale bananer,
Nå om dagen er det vinterfrukt og grønt og det er masse lokalt dyrkede sitrusfrukter, appelsiner, blodappelsiner, mandariner, sitroner, grapefrukt og bergamott.
Avokado, kål, gulrøtter, blomkål og brokkoli, bønner og selvsagt all slags gresskar.
Dette er tiden for horta χώρτα av mange slag. Noen brukes til paier, andre kokes som de er. Sunt og godt og veldig billig mat.
spinat,

horta og egg,
Folkestimen, rop, grilling og salg av drikkevarer, en opplevelse i seg selv.
På kvelden var jeg i Maleme, hvor det var bryllup i kirken der. Her ser du bruden komme kjørende med sin far i en veteranbil. De tutet masse, og kjørte to ganger rundt kirken!!

På søndag var det stor demonstrasjon i Aten mot at FYROM tar navnet Nord-Makedonia. Etter 30 år er saken like het, dessverre. Som vanlig ble det store kamper mellom politi og demonstranter, høyre-ekstremister denne gangen.
25 politimenn ble skadet og veldig mange demonstranter. Statsministeren har underskrevet en avtale med nabolandet om dette navnbytte, men folket er i mot. Det er synd de ser så nasjonalistisk på det, mye propaganda i pressen. Det blir avstemning for eller i mot i parlamentet denne uken.
En super nyhet tilslutt: En ung ukjent tennisspiller Stefanos Tsitsipas er videre i Austalian Open! Han slo Federer og i natt slo han ut Agut, og skal møte Nadal i semifinalen!! Heldigvis at det er noen gladnyheter også !!
Stefanos Tsitsipas.
Som jeg før har nevnt, tar jeg en byvandring i morgen klokken 15, hvis noen vil henge med.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983