Rundtur på Akrotiri.

På søndag tok vi med oss fredagens turgåere Kristin og Torgeir til Stavros. Denne stranda oppe på Akrotiri halvøya, er vakker, og grei i all slags vind. Blåser det fra nord, som på denne søndagen, er det fint å bade der.
Fra den flotte stranda,


strandlilje som blomster nå på høsten,

Vi badet og nøt livet og etterpå spiste vi på favoritttavernaen Zorbas hvor de har skikkelig hjemmelagede retter med herlige smaker. Vi spiste skikkelig søndagsmiddag med ovnsretter, kjøttkaker i ovnen, lam i ovnen, salat , imam og  zuchinikaker (kolokithokeftedes). Et herremåltid under drueklasene. Enkel taverna litt i bakgrunnen der oppe, en sikker vinner!!
koselig gammel taverna,

Torgeir og Kristin nyter maten,

Kristin fotograferer druene,
Med god mat i magen satte vi oss i bilen og kjørte mot Gouvernetoklosteret. Det ligger etter Agia Triada som er større og mer kjent. Kjør altså mot Agia Triada, og ta deretter veien videre oppover gjennom en kløft og kjør så langt veien går. Den stopper ved en liten port, man kommer inn i en klosterhage som ligger rundt klosteret. Klosteret pusses opp fortiden, og de regner med at arbeidene skal være ferdige i 2021. Klosteret er fra middelalderen.

klosterkirken,

fint område rundt klosteret
Etter at du har passert klosteret, finner du en ny port, og her ute, med utsikt til sjøen går en stenvei nedover til en hule. Siden det øverste, dagens kloster ble bygget etter at de flyttet fra maurenes herjinger nede ved sjøen, eller kanskje bare i frykt for dem.
klosteret med porten mot hulen,

området rundt klosteret,
på vei ned,
Den kalles Bjørnehulen, siden dryppstenen har laget en "skulptur" som ligner på en bjørn. Hulen har i alle tider blitt brukt til tilbedelse, først til gudinnen Artemis, siden Apollo og så som kristen hule, med tilhørende kirke. I venetiansk tid, bodde det endel munker der. Lenger ned ligger det øde klosteret som blir kalt Katoliko. Du kan lese om dette og en tur du kan gå fra Stavros til Gouverneto i innleggene fra 12. og 13. 02 2014.
området er åpent med deler av klosteret rett ovenfor,

fin vei ned,

området rundt hulen


vakre høstblomster,

kirken i hulen,

inne fra kirken,

bjørneskulpturen,

flott hule,en liten hule med ikoner og lys,

kirkeklokker,


Det er en lett tur ned til hulen, og ikke vanskelig å gå ned til klosteret og sjøen, men oppover turen kan være slitsom for noen. Joggesko anbefales hvis man skal helt ned, eller over til Stavros.
Tilslutt kjørte vi innom Venizelos gravene og den flotte utsikten der oppe fra. Vi tok en kaffepause med herlige kaker, solnedgang og utsikt over byen. Det var bryllup på gang her, populært sted å gifte seg. Vi så to bruder det er gjerne tre bryllup etter hverandre. Torgeir og Kristin fikk se litt av seremonien på nært hold.
graven til de store statsmann, Elefteris Venizelos,

sønnen Sofoklis grav, med kirken bak

bryllup,

på kafeen Ostria,

fantastisk utsikt over byen, 

solnedgang fra kafeen,

mange fine bilder,

med pinjeskog


En enkel tur, men så mye spennende og vakkert så nære byen. Det er noe av det jeg elsker ved Hania, strender, kirker, klostere, spisesteder, turer i nærheten av byen. Kanskje du fikk noen nye tips til turer neste gang du besøker byen? Og til Stavros og Venizelosgravene kan du ta buss.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983