Neidagen 28.oktober

I dag er det nasjonal feiring i Hellas. Det feires to ganger i året. Den 25.mars feires  begynnelsen til opprøret som tilslutt veltet  tyrkervelde, dette opprøret begynte den 25.mars 1821. Dette er nasjonaldagen, men helt lik feiring har vi hvert år den 28.oktober. Da feires det at general/statsminister Metaxas den 28.oktober 1940 sa nei til Mussolinis beskjed om at italienske tropper måtte få fritt leide gjennom Hellas. Dette var jo mannen som hadde vært diktator siden 1935, så det jo ganske imponerende at han IKKE godtok en annen diktators "forespørsel". Nei heter ohi på gresk ,så dagen heter ohidagen på gresk skrives dette OXI. Av denne grunn ble de italienske troppene forsinket og ble drevet ut av landet.Det ble harde kamper på grensen mellom Albania og Hellas. Under disse første kampene under harde vinterkår oppe i fjellene  ble det store tap på begge sider italiensk og gresk.
 dagen starter med flaggheising ved Firkas festningen/ senere fengselet i havna. Gudstjenester og parade.
flaggheising på Firkas,
I dag feires dette med parader  i alle byer landet rundt. I Aten og Tessaloniki har de militærparade også,men ellers er det mest skoleelever, speidere , Røde Kors og alle slags foreninger, her på Kreta er det lokale folkedansgrupper.

 Jeg har stått og sett på disse paradene siden Stine var fem og gikk som speider i paraden i Sitia. Og senere som skoleelev  hvert år i paraden. Så fulgte de to yngste fra første klasse til siste året på videregående. Jeg har sett en del parader ja! De er jo ganske like da, nye barn men ellers det det samme opplegget.
På skolen og førskolen blir det feiret dagen før,med diktlesning og sanger. Alle barna er med på de nederste trinnene,men senere blir de plukket ut av lærerne.Jeg husker første gang Stine skulle lese dikt på førskolen som fem åring.Hun var kjempeflau og sto og vred seg veldig, og ingen kunne høre hva hun leste. Det gjorde ingenting, alle foreldre hadde hørt disse patriotiske diktene hele sitt liv og var ikke så veldig spente på hva barna skulle lese. Stine lærte seg aldri å stå foran en forsamling å lese høyt og klart, men mange barn lærer seg det fra førskolen av. 25.mars er det andre dikt og sanger.

 En liten episode fra Michelles klasse på barneskolen. I klassen hennes gikk det en gutt med italiensk mor. Han satte i å gråte da de lærte om de slemme italienerne som komme og ville ta Hellas. Moren min er ikke slem sa han ,ikke mormoren min heller!!! Det er en gammel sang også hvor italienrene kalles spagettispiserne, det likte de ikke i klassen til Michelle!Hun kom opprørt hjem og fortalte om stakkars Andreas. Læreren var klok og fortalte at dette var LENGE siden og ingen kriger mot italienerne i dag.

På barneskolen blir de flinkeste elevene tatt ut til å
spille trommer og den beste til å bære skolens flagg.
Dette er veldig stas. Det har vært store saker hvor
en elev fra et annet land ble plukket ut til å bære
flagget,den første var en super elev fra Albania.
Noen foreldrene på skolen skrek opp om at det
 går ikke an at en utlanding bærer det greske flagget .Idag er det godtatt,bortsett selvfølgelig fra nynazistene vi har fått som politisk parti.

Midt i paraden står de fremste politikerne i området ordføreren lokalpolitikere og palaments eller regjerings medlemmer fra denne provinsen eller byen. De står opphøyet og alle i paraden må gå forbi dem og hilse.
.

 Paraden avsluttes med litt av militæret, men uten tanks eller sånt. Det har de bare i de store militærparadene. Det er mye diskusjoner ved hver feiring om dette er nødvendig lenger.Når journalistene spør dagens ungdom i forkant hvorfor vi feirer ,svarer de ofte at de ikke vet!!Kanskje alt dette går inn igjennom det ene øret og ut av det andre?

Etter paraden, som begynner klokka 12 går alle enten på kafe eller hjem til slektninger på middag.  Ved alle feiringer i Hellas sier man HRONIA POLLA!!!!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Nyheter

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Imbros ravinen

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.