Byvandring i juli.

Du leser kanskje om byvandringene mine,og lurer på hvor vi går.Det er faktisk få som kommer til disse turene, men vi som går sammen hygger oss veldig. I går tok vi turen med fyret innkludert, det avgjør deltagerene hver uke,om vi går til fyret eller ikke.I går blåste det kraftig,avkjølende og fyret ble med i ruten. I dag med utlånte bilder fra søster Gro bestemte jeg meg for å ta med bilder av meg selv også.

Jeg forteller oppe på muren.
Vi tusler rolig rundt muren fra grensen til Nea Hora ved den vestre vollgraven,går oppå muren til vi kommer til Theotokopoulo gata med de fine balkongene,i bydelen Topanas.Her bodde den rike mektige adelen fra Venezia som hadde okkupert byen og bygget den inn i en mur,fra 1300 tallet.
Fra Theotokopoulou gata,


fine gater med mye planter,Angelou gata ned mot havna.Vi gikk ut på den ytterste delen av vestre vollgrav og muren. Her er det deler av et fort.
Mye spennende gamle våpen på muren.Hva er dette? 
rester etter katolsk fortid,
Tor og Synnøve ytterst på muren,
Ærverdige gamle bygg,

i veneziansk stil med brede trapper.
Gatene er brede og husene store og flotte med mange fine forseg gjorte balkonger og det er også noen brede fine trapper. Senere bygde tyrkerne ofte ut husene med sine spesielle trepåbygg.


Gro har fotogrfert oss i trappene.
Jeg forteller om Renieris familien.

Tyrkisk trepåbygg av venetanske bygg.


Så svinger vi inn i den jødiske delen av byen,her er gatene smalere og husene betraktelig mindre.
I den jødiske bydelen.

Vi besøker også byens levende flott oppussede synagoge som er over 500 år gammel. den er åpen om sommeren,og er verdt ett besøk.man må ikke fotografere der inne, så ingen bilder herifra altså! Det er en spesiell opplevelse, særlig når en tenker på at alle Kretas jøder forsvant da en båt de ble fraktet bort i,ble torpedert av brittene.
med synagogen.
Så går vi bort til knivgata og den indre bymuren, kikker på den og lærer mye spennende om denne muren som har steiner fra den minoiske perioden i seg,altså allerede over 4000 år gamle da de ble brukt!! Nå er det også utgravninger på gang her.
"Knivgata", Sifakas
Den indre bymuren med sten fra minoisk periode,og utgravninger.


Hele området her er bygget oppå den minoiske byen Kidonia.
Indre bymur, minoisk og nytt om hverandre på Kastelli.
Vi går opp på Kastelli og ser på mer utgravninger av byen Kidonia. her er også ruiner etter et kloster fra 1300 tallet.
Utgavningene av byen Kidonias.

Kloster ruiner med hotell bygget ved siden av.
Så  tusler vi ned noen gamle trapper til det store Arsenalet somer pusset fint opp.
Portalen i Arsenalet nede i båthavna.
Vi går gjennom portalen midt i bygningen og tusler bort til moloen for å gå ut til fyret. her ute fra har du en unik mulighet til å se byen,havna og fjellene fra en annen vinkel. I går kveld var det solnedgang på den ene siden,og en full måne som kom opp på den andre!! Utrolig flott opplevelse. Vi hadde medvind på vei inn,det blåste herlig forfriskende.
Solnedgang ved moloen,

på vei ut til fyret i vinden,
Kastelli sett fra moloen,

månen kommer opp og svalene flyr glade rundt.
Vi endte opp i Koum Kapi som vi pleier for en kafé pause, det trengs,man kjenner det i bena da, koste oss med noen kaldt å drikke,og ble bedre kjent.I går var det Synnøve og Tor fra Ålesund, Turid fra Risør,søster Gro og jeg. Turid har aldri vært i Hania før,og nøt all lærdommen, Tor og Synnøve har besøkt øya og området flere ganger i året siden 1999,og er store entusiaster. På tross av det, hadde de ikke vært på de stedene vi besøkte igår. Det var en spesielt positiv og hyggelig opplevelse for oss alle.
Synnøve,Tor,Gro og Turid på kafé i Koum Kapi.

Måne over sjøen.

Da jeg fulgte Tor og Synnøve gjennom gatene i Splantzia, kom vi forbi Kretas Døveforening sine lokaler. de hadde samling med tavlispilling,mat og drikke. De holder til ved siden av The Well of the Turk, og er en aktiv forening.
Døveforeningen har samling og bruker tegnspråk.

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter