Tanker i tiden

Hilsen fra gården min i Splantzia ,
Καλό μήνα.1. mai i dag, i et år og en verden hvor ingen er ute å demonstrerer. Her i landet er dette også dagen hvor man tradisjonelt drar ut i naturen med familie og venner og plukker blomster som man henger på døra, enten som krans eller bukett. Mange spiser i det grønne og mange drar på taverna. I år plukker vi blomster fra hage og balkong og må holde oss hjemme. Her er min bukett fra hagen:En I.mai  hvor vi holder oss hjemme, ikke treffer venner og familie, ikke klemmer hverandre, ikke føler sosialt samhold. Ikke får gå i det toget og klage på de ekstremt dårlige arbeids og økonomiske forhold som har oppstått som følge av koronaviruset og all lock-down, permitteringer og arbeidsledighet. Ikke får heve sin stemme over urett og redsel for framtidens politikk etter dette.
Vi har lært så mye nytt. Sosial distanse, stay home,stay safe, smittevern, ikke ta noen i hånden, håndvask, håndvask, håndvask, engangshansker, masker.... Livet er snudd på hodet. Eldre får ikke besøk av sine kjære,  og  noen ektepar kan ikke treffes, siden den ene bor på institusjon. barn over hele kloden blir holdt inne, får ikke leke med andre barn, gå på skole på vanlig måte, eller klemme på besteforeldre og andre barn.
Vi er ikke vant til at friheten blir tatt fra oss, de fleste av oss har heldigvis aldri opplevd dette før. I mange land , Hellas inkludert, har det vært juntaer, borgerkrig eller krig etter 2.verdenskrig, men de aller fleste i Europa ( bortsett fra Øst-Europa, Balkan og tidligere Sovjet o.a.) har ikke selv opplevd å bli fratatt friheten. Nå sitter vi her og følger helt nye regler. Vi får ikke reise på den ferien vi hadde planlagt, får ikke dra hjem til hjemlandet, til familien i nabolandet, reise til ferieboligen vår når vi vil, gå på fotballkamp, konsert, kino og teater.
Men vi finner oss i det, fordi dette ikke er en junta, en diktator eller en okkupant i vårt land, men en pandemi. Visste du forresten at dette er et gresk ord? Epidemi er gresk: επιδημία , en sykdom som sprer seg i befolkningen, pandemi- πανδημία en sykdom som sprer seg til alle, overalt.
Mange som leser denne bloggen er opptatt av om de kan reise hit til Kreta og Hellas i sommer. Som før sagt: INGEN VET!
byen hviler om dagen og vi nyter den,

Det vi vet er at kloden har hatt ekstremt godt av denne lille pustepausen den har fått. Alle bilene som står parkert fordi får har portforbud, arbeidsplassen, skoler, barnehager og forretninger er stengt og veldig mange jobber hjemmefra. Luften i Tokyo, New York, London, Aten er renere enn på veldig lenge. Sjøen er renere, Venezia har rent vann i kanalene igjen, alle disse cruiseskipmonstrene ligger ved kai og forurenser ikke fjordene i Norge, vannet i havnene verden over og det merkes. Vi kan klare oss uten dem en sesong eller to tenker jeg, det hadde utartet seg helt. Cruiseskip, som all-inclusive turisme, støtter ikke den lokale økonomien og er bare forurensende, selv om mange tjener store penger.
Jeg tenker at masse-turismen godt kan bli litt mindre for kloden og miljøet. Jeg tenker på steder som Paris, Roma, Lofoten, Aten, Elafonissi, Balos her på Kreta, godt kan få "fri" litt, mindre turister, bedre for miljøet.
Vi kan godt fly mindre slik Greta Tunberg og mange unge med henne har mint oss på. Men vi trengte en pandemi for å bli hjemme! jeg ser det her i byen: Sykler kom fram, folk tar joggesko på og går! Sjøen har aldri vært så ren, men jeg vet godt at dette bare er en pause.
I mai og tur i Koum Kapi,

kveldstur med familien,


Det er dypt,dypt tragisk at så mange har blitt syke over 3 millioner er smittede i verden, så mange  døde og så mye sorg og tragedie. Og det slutter ikke her. Vi ser lyset i tunnelen, men vi må lære oss å leve på denne måten i lang tid framover. Vi må dra sammen, men med avstand.
Vi har vært dypt forvirret av alle de forskjellige retningslinjer hvert land har tatt: Er det riktig å stenge skoler og barnehager? Er det riktig å åpne dem igjen? Skal vi bruke masker eller ikke? Ingen vet helt sikkert, og alle land følger sine egne ledere, som sier helt forskjellige ting. Ikke lett å vite hvem som får rett til slutt, dessverre. På den andre siden er ikke dette tiden for sosial ulydighet eller anarki, fordi du kan komme til å smitte mange andre og være årsaken til at noen dør.
Arkas sier: Til nå har idioti vært irriterende, nå er det dødelig!
Karantene, nedstengte samfunn og portforbud har gitt oss en viss trygghet. Det kan kjennes litt eller veldig skummelt avhengig av hvor man lever, at det nå langsomt åpnes opp igjen. Mange er redde for å gå ut i igjen, ta buss, gå på jobb, sende barn på skole og i barnehage, møte andre. Jeg fikk besøk av min venninne Katerina i gården min i går. Vi hadde ikke truffet hverandre sine min bursdag 18.mars og vi har savnet hverandre veldig. Hun jobber som frivillig for Røde Kors her i byen, ved siden av jobben som sykepleier på en privatklinikk og er fullt opptatt. Hun hadde vært på Marinesykehuset i Souda hvor hun hjelper med å måle temperaturen på alle pasienter utenfor sykehuset. Dette gjør hun 3 ganger i uka! Her er hun i Røde Kors uniformen sin! All ære til Katerina, hun har stått på mens jeg har sittet her! Men det ble ingen klemming! Huff, det er trist.
katten og hunden ble også glade for å se henne igjen!

 Til alle dere som står på i helsesektoren over hele verden, Queens nye versjon av We Are The Champions:
Her i landet slipper vi altså portforbudet fra mandag, mindre butikker og bedrifter åpner, og vi må bruke maske innendørs i butikker, på offentlig transport osv. Veldig mye usikkerhet rundt det med masker. I mange europeiske land er det forbudt for tiden, andre steder er det ikke anbefalt. Ikke rart vi lurer...
Vi blir oppfordret til å lage maske selv, bruke skjerf eller sjal, ikke kjøpe medisinske masker, men dekke til nese og munn. Dette for at de som eventuelt er smittet ikke skal smitte andre. Det kan tenkes at dette blir midlertidig, ingen vet. Legger ved en video de viser på tv her om hvordan man kan lage sin egen maske:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983

Nyheter