Oktobernytt

Vi har varme nesten vindstille dager, og temperaturen stiger i løpet av dagen, ofte opp til 25 grader. Jeg nyter selv sagt disse flotte dagene til å bade i trappen, og jeg er ikke alene.
Jeg leste i avisen i går at  sjøen i Hellas holder junitemperaturer, det kan jeg skrive under på!
Noen bilder fra trappen i formiddag:


Det var et lite jordskjelv i Hania-området i dag klokken 8.30, og kunne føles i Platanias. Det var bare på 3.1 og kunne merkes fordi senteret var i landjord og ikke i havet som vanlig er. Jordskjelv er veldig vanlig her, ingenting å bekymre seg for.
På søndag var det et stort arrangement ute i Agii Apostoli, med trekamp, dvs svømming, sykling, løping for alle aldre, både for barn og voksne. Det var en strålende dag, og det var hundrevis av familier og andre der ute. Noen deltok, andre så på, og badet.






Det var også et løp etterpå hvor alle kunne delta, barn, funksjonshemmede, eldre, osv.
Det hele ble avsluttet med mat, drikke og dans. Flott med alle disse masseidrettsdagene som blir arrangert. Målet er å få alle med, skolebarn deltar gratis.
Dette gjelder også lørdagens kveldsløp i havna og området rundt. De løper 5 og 10 km, og man kan enda melde seg på. Løpet starter klokken 19.00.

rutene de løper,
Problemene med å finne noe å leie for lengre perioder som finnes på øya blir bare verre og verre. Veldig mange hus og leiligheter blir gjort om til korttidsleie, som AirBnb eller Booking.com. Lærere og studenter demonstrerer og kaller Hania en lite gjestfri by. Til og med BBC har tatt opp dette temaet i en artikkel. Nå skal utleie gjennom disse plattformene reguleres enda bedre i Hellas sier regjeringen. De som ikke har registrert seg, vil bli tvunget til det. Dessuten vil man måtte ha bedre sikrede utleieboliger skriver de, nødutgang, osv.
Røykelov har vi hatt i flere år, men de fleste bryr seg ikke om den. Så lenge man ikke får bot, røyker man inne! Veldig irriterende. Nå kommer den nye regjeringen med nye , strengere lover angående røyking inne. Vi får se om det blir bedre kontroller og dermed bøter, da blir de som driver stedene redde for å måtte betale høye bøter og vil være villigere til å overholde røykeloven. Som astmatiker håper jeg....
Fra 23. oktober er det filmfestival i byen, på Pnevmatiko Kentro Πνευματικό Κέντρο som ligger etter fotballstadion i Andrea Papandrou gata. Det er gratis inngang, og det blir også vist utenlandske filmer.
Til slutt: Sist skrev jeg om oliventreet i Vouves Βούβες, som regnes for å være et av verdens eldste oliventrær. Jeg fikk en reaksjon fra en som var sikker på at det var det eldste, over 3000 år gammelt.
Ja, treet er over 3000 , kanskje 4000 år gammelt, men er det det eldste? Flere steder på Kreta har trær som sannsynligvis er like gamle, kanskje eldre. Ett står i Kavosi Καβούσι ved Ierapetra, Ιεράπετρα og ett Elfterna Ελεύθερνα sør for Rethimno, har selv gått forbi det.
Kavousi
På Naxos Νάξος mener de at deres eldgamle oliventre er over 5000 år gammelt, og det finnes ett på Zakintos Ζάκινθος også.
treet på Zakinthos

og Naxos,
 så jeg som skriver blogg, skriver IKKE at treet i Vouves er det eldste! Dessuten står det ikke noe på stedet, bare at det er veldig, veldig gammelt.





Kommentarer

  1. Hallo Aud! Heldige dere med sommertemperatur på land og til vanns. Her er det skikkelig høst, har regnet mer eller mindre hele uken og det skal fortsette noen dager til. Har vært syk siden jeg kom hjem. Virus, betennelse i kroppen og feber. Fikk en skikkelig hestekur av legen så jeg er mye bedre nå. Ha det fint fortsatt. ��

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme og god bedring. Ha en god høst på tross av været.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983