August på Kreta


August er sensommer, og tiden da mange er tilbake på jobb igjen i Nord-Europa. I Sør-Europa derimot er det sommerferie for fullt og fellesferie. I Hellas legges ferien rundt 15. august som er Maria-dagen og er nesten større en jul.
På torsdag kveld så jeg en reportasje fra havnebyen Pireus på nasjonal-tv, det var 1. august og alle ferger ut av havna var stappfulle. Folk valfarter Aten og drar til øyene for litt vind og bading. Fergene til Kreta var nesten helt fulle, og da går det dobbelt så mange som til vanlig!

Nå om dagen er øya full av grekere som er reist hjem på ferie, en uke eller to, folk fra fastlandet som vil oppleve Kreta og enten leier noe eller bor hos venner og familie.
 Dessuten kommer det franskmenn og tyskere og her i byen er det trafikk-kaos i sentrum i rushtiden og alt er fullt. Alt som leies ut er utleid og strendene er fullpakkede for det meste.
På busstasjonen er det fullt trøkk om dagen, masse busser til alle slags destinasjoner, små busser for mindre steder, og leddbusser til de mest besøkte. Flyplassbussene går hver halvtime og folk reiser over hele øya.
 I Splantzia er det fullt av turister, og vi hører alle slags språk i gata vår som har flust med AirBnB -hus.
Vi lokale blir litt frustrert over alle bilene, folk og bråk i nabolaget til langt på natt, men det er sommer i byen! Også i badetrappen er det masse folk hele dagen, til langt på kveld, både lokale, greske turister og andre som enter leier i området, eller tar en dukkert når de går forbi!
Det har vært veldig varmt de første dagene i august, men nå blir det heldigvis mer normalt, dvs godt over 30 midt dagen i skyggen!
På Kreta er det alle slags fester/festivaler eller γιορτή jortiii,som det kalles. Vin, sardiner,kirsebær, honning, pita, rosin, rakifest,osv,osv. Det samme opplegget, man serverer stedets spesialitet, og har musikk og dans hver kveld. Det er de lokale kulturforeningene eller sportsklubber som arrangerer, og det er kjempepopulært.

 
https://giortesrokkas.gr/en/events-2019/
Jeg har rømt byen og nyter den absolutte stillhet her i Uglehuset mitt (bortsett fra sikadene da!). Rart å være her alene etter den  bråkete gjengen som var her forrige uke! Bassenget er tømt og ryddet bort og jeg savner de små langt inne i sjelen.
De fleste sommerhusene med grekere er nå åpne og det er jo hyggelig da!
Her i området er det ikke så mange hotell, og stranda er lang, stenete og såpass langt fra byen, at den aldri blir overfylt.
ved solnedgang,


beskyttet skilpaddereir,


med Jack på kveldsbad,
fra dagens strandtur,


Her i området er det masse landsbyer som har musikk på programmet, og det henger plakater overalt. Teaterstykker i landbyer, filmfremvisninger på torget i landsbyene og det finnes noe for enhver smak. 
Inne i byen er det teaterforestillinger eller store konserter i den østre vollgraven og på fotballstadion hver dag. De store artistene reiser på turne hele sommeren, og alt foregår ute.

Byen har jo to utekinoer, og jeg var på Kipos, byparkens kommunale utekino på torsdag og så "Kapernaum".
Det var lang kø og helt fullt, en rørende film der vi alle sippet, smilte og gråt om hverandre! Anbefales.Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983