Lokale nyheter

Vartolomeus og Pavlopoulos i Sirikari,

Du kan tro vi priser oss lykkelige her på Kreta over at vi ikke fikk besøk av de to tropiske stormene som store deler av landet fikk. Det har vært store ødeleggelser, mens vi hadde sol og fint vær. Jeg forstår at det fremdeles hersker stor forvirring, men altså, vi slapp helt unna.
I dag har vi et helt fantastisk vær. Blikkstille med sol og behagelige temperaturer. Jeg har fått meg et etterlengtet morgenbad, og nyter en stille stund i gården min med en kopp te, og hunder og katter rundt meg. Det kan godt skye over i dag, men det er varmt og vindstille.
Livet er godt.
Koum Kapi i morges,

utsikt mot Stavros
Vi har hatt mange uhell i fjellene og langs E4 i det siste, og brannmenn er stadig ute for å redde folk ut av raviner, eller på turveien E4 langs kysten. For det meste går det jo bra, og det at det er økt aktivitet på denne tiden av året, er jo normalt. Veldig mange legger ferien til høsten, så de kan gå her på Kreta. Dessuten er det høstferie, MEN enkelte av disse redningsaksjonene er unødvendige og setter redningsfolkene selv i fare. En kveld klokken 20, tok et par med seg en lykt, og startet ut på tur fra Loutro. Hotelleieren advarte dem om å ikke legge ut på tur i mørket, men de ignorerte det.
Det gikk ikke lang tid før retningsnummeret ble oppringt, og brannmennene som er stasjonert i Anopolis, ble beordret ut. Det ble en vanskelig aksjon og de er passe oppgitte over folks uvitenhet om fjellet og naturen og fullstendig ignorering av de lokales råd. Heldigvis går det som oftes bra!!
Vi har besøk av landets president Pavlopolous, og den gresk ortodokse kirkes øverste leder Vartolomeus om dagen. Han holder jo til i Istanbul, der kirken blir ledet fra. Dette kan høres rart ut, men fra den aller første bysantinske kirken ble grunnlagt i den gangens Lilleasia, dagens Tyrkia, har den blitt ledet derfra. I alle disse ca 1700 årene siden den gang, er hovedsetet altså på samme sted, dagens Istanbul, den tidens Konstantinopolis, Bysants hovedsete. Det er 2 år siden Vartlomeus var her sist, i forbindelse med det store ortodokse møte som var her i 2016.
De er her i forbindelse med at Det ortodokse akademiske senteret i Kolimbari fyller 50 år. Dessuten har de fått hver sine oppgaver her.

I går var det en seremoni i landsbyen Sirikari hvor de begge var tilstede, sammen med masse prester, biskoper, politikere og folk.


Presidenten har i dag vært i fjellandsbyen Kallikrati som ligger i Sfakiaområdet. Denne landbyen ble ekstra hardt utsatt for nazistenes aksjoner under 2. Verdenskrig, og har endelig fått status som martyrirsk krigslandsby. Det er en veldig liten landsby, som sjeldent får fint besøk, og har meget få innbyggere, så for dem er dette en ekstra stor dag! Her er bilder og video. 
stor dag for innbyggerne av Kallikrati,


sang av lokale rizitika sangere,

presidenten i kirken,
Mens jeg skriver, er han på vei til Sfakia, hvor han skal legge ned krans på krigsminne der, og bli hedret som borger av Sfakia!!
I kveld er det altså offisiell feiring på Akademiet i Kolimbari, sammen med Vartolomeus og alle de andre prominente gjestene.På mandag satt 400 turister fast på Kreta, etter at flyselskapet Primera Air ble erklært bankrupt. Selskapet er islandsk, og kjørte for Solia, Bravo og Solresor. Etterhvert har reiseselskapene funnet andre fly til å få turister hjem fra hele verden. jeg synes stadig jeg leser om strandede fly og turister, man kan nok ikke føle seg helt trygg.
Tilslutt: Vi sliter med mygg på hele øya. Det er en ny type, såkalt tigermygg, som har invadert oss. De klekker i hager og gårder, i blomsterpotter og alle steder det er fuktig, og stikker om dagen. Kommunen har et sprøytings program i gang, men vi må selv forsøke å holde hagene våre minst mulig fuktige!!
forhatt tigermygg,
Det har vært noen tilfeller av malaria i Hellas i år, og på Kreta er det bare vært påvist i Milopotamos utenfor Rethimno, og det er IKKE tigermyggen årsaken.
 Til slutt en god nyhet: Et ungt par fra England som ferierte i Agios Nikolaos, fant en veske med 7000 euro i, og de leverte den til politiet med en gang! De blir sett på som helter, og blir av The Sun sagt at de fortjener ærlighetens Nobelspris!! Flott at sånne ungdommer finnes, 7000 euro er mye penger, og hadde sikkert hjulpet dem i livet.
ærlig ungdom

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Helg i Maleme

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983