Chania Film Festival

En skuespiller fra Amerika Square var tilstede og svarte på spørsmål,
Du hører om Hania og Kreta som en solskinnsøy, eller ferieøy, men det er også så mye mer! Kultur, sport, natur, historie, osv.osv.
levende musikk utenfor,
Vi som lever her, har muligheten til å delta i alle slags aktiviteter hele året. Nå om dagen er det en film festival. Den startet med aktiviteter den 25. okt, filmene startet den 28. og de siste filmene vises i morgen, den 4. nov. Første filmen var en premiære på en ny gresk film, med ressigøren tilstede.
 Jeg var der både tirsdag og i går, da temaet var flyktningkrisen.
Festivalen blir holdt i kultursenteret i A. Papandreou gata, og er veldig bra organisert på alle måter. Festivalen blir drevet av frivillige, og det er gratis inngang men innsamling av matvarer med langvarighet.
matvarer levert inn til trengende i byen,

Det har vært mange skuespillere og filmressigører her i forbindelse med at filmene deres ble vist, og flere kommer både i dag og i morgen.
skuespiller fra Amerika Square,

På formiddagene har det vært filmfremvisninger og aktiviteter for elever og skoleklasser har kommet fra hele Kreta for å delta! Det blir også vist mange kortfilmer laget av elever og studenter.
Det har vært såkalte Masterclass hvor temaene har vært filmlaging, og hver dag har også her samme tema som filmene.
byens egen Papadoulakis, skaper av tv -serien Øya er selvsagt med,

masterclass,
Interessen har vært formidabel og festivalen når fram til alle aldre og samfunnslag.
utenfor,I gården utenfor holder en radiostasjon til med radioprogram fra festivalen hver dag fra 18.00- 21.00.
radioprogram fra Diktio FM 91.5

radiostudioet,

De intervjuer frivillige, de medvirkende eller skaperne av filmer, dokumentarer og tegnefilmer som blir vist.
Hver dag har sitt tema.
Jeg så litt av hvert, både korte tegnefilmer laget av studenter fra Aten med tema flyktninger, langfilm, kortfilm og dokumentarer av forskjellige lengder.
En av de beste, var "Vägen hem", laget av svensk/kurdiske Begonia Randhav. Rørende om flyktninger som blir sendt hjem fra Sverige, kunne like gjerne hvert fra Norge!
flott kortfilm,
Alle filmene rørte oss og berørte oss.
Alle tallene på hvor mange flyktninger som ankommer hver dag, hver uke, og hvordan de strever med å komme videre til et stengt Europa! Å høre dem si hvor takknemlige de er for at Hellas tar i mot dem,og hjelper. De vet at grekerne er i en økonomisk krise, men gir allikevel støtte, mens rike europeiske land nekter dem adgang.
Paraleller ble trukket i en av filmene til flyktningkrisen i 1922, da greskortodokse fra Lille Asia i Tyrkia ble tvangsflyttet til Hellas, og mange som levde nær Midt-Østen, rømte fra krig og forfølgelse til Syria. I dag er det dette snudd på hodet. Skal vi ikke ta i mot dem med åpne armer, som de for under 100 år siden tok i mot oss? Ikke alle grekere er enige vet du, og filmen Amerika Square, tar opp dette temaet. Rasitiske reaksjoner på at Aten er innvadert av innvandrere. Flott film, verdt å se!
Hellas har millioner av dem, de er sultne, kalde, krigskadde, fysisk og psykisk utslitte. Finnes det håp for dem??
Sitter igjen med en flau smak i munnen som nordmann......
De fleste filmene som vises er tekstede på engelsk, og filmene  er fra mange forskjellige land.
I dag er temaet ytringsfrihet.
Samtidig henger det en spennende utstilling med greske karikatur tegnere med tema flyktningkrisen. Mange av tegningene er fra 2015, og jeg tok bilde av disse to:
reaksjoner på danskenes strenge politikk,

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter