Noen tanker om turisme

Balos i mai 2017,
Jeg tenker deler noen tanker, ikke kritisere eller skylde på noe eller noen. Vi som lever her fast, ser ting med andre øyne enn en som besøker øya.
Vi hører mye hvis vi tør å kommentere noe eller klage på noe som har med turismen å gjøre. Vi får høre at øya lever av turismen og at vi derfor ikke har rett til å si noe negativt. Ok, at Kreta tjener mye på turisme er helt sikkert, men hvem tjener på det og hvem blir rik av turismen, og hva kan være problemer som turismen fører med seg?
Mange, men langt fra alle i en by som Hania, enda færre i Iraklio lever av turismen. Disse byene har en helt eget liv med innbyggere som arbeider på kontorer, har butikker turister aldri besøker , er leger, advokater, lærere, jobber på gamlehjem, sykehus,osv.osv.
Hania har over 100.000 innbyggere, Iraklio 174.000, Rethimno 55.000, rundt 27.000 både Ierapetra og Agios Nikolaos og 18.000 Sitia. Alle disse lever ikke av turismen, det sier seg selv. Men øya er deres, og de kan slite med problemene turismen fører med seg. For mye utbygging er et stort problem mange steder her på øya, trafikkproblemer og ulykker i sesongen, forurensning av strender osv. (Alt dette gjelder hele landet så klart.)
Iraklio,
Helt til vi flyttet hit til Splantzia og jeg begynte med byvandringer, hadde vi heller ingenting med eller inntekter av turismen. Vi bodde i deler av byen hvor vi aldri så en turist og levde av Jorgos lønn som brannmann og mine penger. Havna holdt vi oss unna i sesongen untatt når vi hadde besøk fra Norge. Nå tjener jeg omtrent 16 euro i uka, i sesongen, noen ganger 0, andre ganger over 50 euro, men stort sett 16. En liten bi-inntekt som jeg tjener med glede, veldig hyggelig å guide synes jeg, men rik av det blir jeg ikke!! Det gjør ingenting.

De som er involvert i turismen er naturligvis ikke så mange, men absolutt mange nok. Vi kan dele dem inn i tre kategorier: De som lever av turismen, og de som blir rike av turismen og de som overlever på turismen. Hvem blir rike av den? Som ofteste de som eier store hoteller, hotellkjeder og reiseselskap som leier hotellene. I Hania er det mange fra før rike, leger, advokater osv som eier de store hotellene. De er sjelden der selv, og driver bare for å tjene på det. Mange store hotell og restauranter, nattklubber, bilutleiefirmaer osv. tjener bra på turismen og eierne blir rike.
Noe annet er alle de familiedrevne hotellene og pensjonatene på øya som overlever på driften og lever av det de tjener 8-9 måneder i året. De ansatte som kammerpiker, gartnere, kelnere, resepsjonister, har lave lønninger og går på arbeidsledighetstrygd, omtrent 400 euro i måneden, den tiden hotellet eller arbeidstedet er stengt. Ikke noe å bli fet av, men det er en jobb, og fast arbeid er gull verdt. De aller, aller fleste elsker jobben og menneskene og har gode erfaringer.
 Så har vi for eksempel taxisjåførene som jobber hele året, men veldig mye i sesongen, tjener ekstra om sommeren, men de har lite jobb ellers og sliter økonomisk. Taxisjåfører har rykte på seg for å være sure generelt i Hellas, men mange er veldig hyggelige selv om de jobber mens familien er på stranda eller er ute en lørdagskveld.
Bussjåfører som kjører til og fra flyplassen eller kjører turistbusser og venter i timesvis mens turistene går raviner eller besøker strender henger i stroppen og jobber døgnet rundt og kan også være korte og uhøflige, kanskje ikke så rart.
Selvsagt kan det variere. Hvis du kommer i slutten av september og opplever sure, slitne ansatte, husk at det ligger en lang, varm og hektisk sommer bak dem, og de kan være lei og slitne.
Jevnt over gleder alle seg over turismen, MEN enkelte steder har problemer, som Malia her på øya. Hit kommer britiske tenåringer med billige partypakker og de raver fulle og halvnakne omkring i byen og ulykkene er  mange. I år har kommunen bestemt at i 2018 skal ingen skrive under på disse pakkene, men skifte til mer seriøse selskaper.
Malias natteliv,

tenåringer alene på ferie,
Andre steder som sliter er Korfu, Mykonos, Kos og Rodos. Min mann som besøker Platanias ofte, fortalte om slåssing og bråk blant fulle nordmenn her en kveld, men det skjer ikke ofte heldigvis.

Mennesker over hele verden som lever i, eller besøker turiststeder, kan slite med søvnen. Bråk om natten er vanlig, det hører med til sommer og ferie. Men hva med den som bor der og skal opp tidlig å jobbe neste dag og aldri får sove i fred? Eller den som bor på rom med bråkende naboer, eller musikk og bråk i nabolaget? Ikke alle er på ferie for å feste, noen trenger å sove ut.
Her hvor vi bor, er det bråk nede på torget nesten hele døgnet hele sesongen. Vi liker liv og røre, men vi lever jo her, og lenger etter oktober......
Jeg leste i ett kommentarfelt i forbindelse med en artikkel i lokalavisen i " sommerbyen" Risør om bråk i sentrum i juli. Et par hadde gått til avisen og til politiet og klaget på bråk fra et gatekjøkken. Kommentarene lød noe som dette: Hvis de bor i sentrum, må de regne med bråk, de kan jo flytte ut. Det skal  være bråk i sentrum om sommeren, vær tålmodige, osv i den dur. Jeg følte meg truffet, her er det bråk overalt i 7 måneder og folk ringer politiet, skriver i avisen, kjemper for nabolaget, vår rett til nattesøvn, men turismen og utelivet vinner alltid.
Mange klager over bråkete turister, det være seg russere, grekere, nordmenn eller tyskere, det er slitsomt uansett. Det finnes alle slags turister, de bråkete, masete som ikke respekterer hverken andre turister eller lokalmiljøet, all inclusive tursitene som holder seg på hotellet, de vanlige pakketuristene, de superrike som bor på luksushotell og leier yacht og de som reiser rundt og leier på egenhånd. De som eier en bolig her, og elsker lokalsamfunnet de bor i og støtter når de er her, de som kommer på alternative turer, fotturer, dykking, matlagning, yoga osv. For lokalsamfunnet er ikkedet viktigste hvor mye du legger igjen, men hvor. Bruker du tusenvis på en yacht, eller villa, eller du kjøper en gresk kaffe i en fjelllandsby hvor de sjelden har gjester, er det like viktig mener jeg.
Vi kan glede oss til å "få tilbake" nabolagene våre, parkeringsplassene, strendene,osv uten at det betyr at vi ikke er glade over turismen.
Problemene med Airbnb over hele kloden, har altså nådd Hania også. Avisen skriver daglig om boligmangelen og de nyansatte lærne som nå kommer (skolen starter på mandag), finner ikke boliger og ordføreren ber folk leie ut til lærere og studenter. Folk har ikke råd til å bo på hotell, eller betale Airbnb prisene. I Hellas finnes det ingen studielån og foreldrene betaler for barn som studerer, krisen er et faktum. Jeg var hos frisøren på lørdag, det var dette de snakket om, problemene med Airbnb. leser at det er startet opp en ny trend forå få nabolagene tilbake, den kalles Fairbnb.

Et annet problem er altså miljøvern. Elafonisi og Balos er blant de utsatte stedene og det kjempes om å verne om disse stedene. I sommer har besøkstallene på Elafonisi vært skyhøye og det går ut over naturen. Dette unike stedet lider under turismen, med søppel, bilkjøring, og alt det tusenvis av mennsker drar med seg og legger igjen. Mange "stjeler" sand og skjell, selv om det er forbudt.
Elafonisis rosa sand,
Alle vil ha rene strender, men det skal godt gjøres med tusenvis av besøkende hver dag. Carreta, carreta skilpaddenes overlevelse på strender over hele Hellas. Denne unike skilpadden trues med utryddelse på grunn av turismen, men mange frivillige fra hele verden jobber hardt.
Carreta,carreta skipadder hjelpes,
La meg summere: Ja til turisme, nei til utnytting av de lokale og deres nabolag, natur, strender og boliger!! For mye er ikke postitivt, et sted må man sette grenser for hva et samfunn kan tåle.
Vi har lov til å lengte til stille vintermåneder, og så ønske alle velkommen tilbake til neste år! Vi har lov til å verne om øya og landet også. Noe hjertesukk fra lokalsamfunnet her.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Kathara Deftera i Nea Hora

Hippiene på Matala stranda.

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.

25.mars gresk nasjonaldag