Lokale nyheter

Litt av det som opptar befolkningen på Kreta, og spesielt i Hania om dagen, tenkte jeg å ta opp i dagens innlegg. Jeg har før nevnt problemer som oppstår når boliger blir gjort om til ferieboliger for utleie gjennom Airbnb eller Booking.com. Jeg føler at jeg må forklare og beskrive litt nærmere: Altså, når gamle falleferdige, verneverdige hus blir solgt og pusset opp, klapper vi alle i hendene. Når hus og leiligheter går over fra å være helårsbebodd enten som utleie eller selveie, til Airbnb, da oppstår det boligkrise. Mange leiligeheter i den nyere delen av byen blir også leid ut bare til turister. Flere gamle europeiske byer har disse problemene, som Barcelona og Amsterdam, London, Wienog mange fler.
I denne gamle levende byen, er det boligmangel om dagen. Bare i nabolaget mitt, er beboerne i åtte leiligheter kastet ut og husene gjort om til korttidsleie, Airbnb. Boligmangelen gir seg utslag i at de nye studentene som ankommer, ikke finner noe sted å bo, lærere og andre nyansatte leter desperat etter bolig de har råd  til å betale for med sine lave lønninger, og familier er i akkutt husmangel og bor hos slekt og venner. Situasjonen er nokså ny, og har økt dramatisk i sommer. Jeg leser innlegg på nettsider hvor folk er helt desperate. En skrev at han bytter sitt venstre nyre i en to roms leilighet, etter tre dager skrev han, ok en garasje da... Vet ikke om han fikk napp til slutt uten å gi bort nyre! Morsomt skrevet, men dødsalvorlig problem.
Spørsmålet som stilles her i byen er nå: Hvor mye skal vi ofre/tåle for turismen? Når alt  blir kjøpt opp av spekulanter, går prisene også opp og vanlige folk har snart ikke råd til å kjøpe leiligheter lenger. Her i Splantzia er det 22 hus som er gjort om til korttidsutleie, og like mange, minst, feriehus. Problemet er ikke så mye mørke vinduer, som boligmangelen som oppstår.
nytt hotell hvor det var seks leiligheter,
En annen sak som opptar byen om dagen, er håndhevelsen av den nye bestemmelsen om at hvert spisested eller butikk må holde seg innenfor de fra kommunen oppmålte metere hver enkelt betaler leie for. Det har vært store protester fra handelsstanden, men bystyret er like steile. Nå har de målt opp hvor stort området hver enkelt kan bruke, og malt striper på fortauet, og det blir bøter når de ikke overholder dette.

Dette er for at fotgjengere skal kunne ferdes på fortauene, og at man kan komme frem med barnevogner og rullestoler. Det må også  være plass til ambulanser og brannbiler.
De som driver butikker har jo brukt hele fortauet eller gågata til kjoler og stativer av alle slag, bord og stoler står overalt og det er nesten umulig å komme seg frem. Noe måtte gjøres! Hver enkel klager over nedsatt salg, men noen regler må innføres i turistbyer også!
Et stort problem i Hania er stoler og bord og parkerte biler der bussene skal fram. I Nea Hora der det er ryddet opp så bussene, både den lokale, turistbussene og den røde to etasjes bussen, kan komme fram langs strandpromenaden. Men blir det noe fortau igjen? Mange hensyn å ta.
Staten er ute på jakt etter skatteundragere i turistbransjen og stenger spisesteder og butikker fra 2-4 dager pluss store bøter når de ikke har riktig regnskap i forhold til kassa apparatet. Steder er blitt stengt over hele landet, som på Spinalonga, Rodos, Ios og øya Hrisi utenfor Ierapetra. Husk å be om kasslapp alltid!!
Spinalonga,
Dessuten er det nå påbudt å ha kortterminal, POS kalles det her, og de kan stenge sjappa hvis man ikke har apparatet. 1500 euro er boten og det gjelder fra 27.juli.
dette skiltet skal stå i vinduet,
Den nye regjeringen har også bestemt at det fra 1.januar 2018, skal de små oljeflaskene på bordene på spisestedene være forseglete flasker fra fabrikker. Jeg leser sinte innlegg fra skandinavere om den nye røde regjeringens urimelige lover og at det blir slutt på den lokale oljen nå. Vel, dette er av helsemessige grunner, og små lokale fabrikker får anledning til å selge sine produkter, og kunden vet hvor oljen kommer fra. I dag er det mye rart i disse små flaskene som står på bordene og fylles opp igjen. Husk at dette gjelder hele landet, på Kreta er oljen bra, men det er ikke alle steder du får ren olivenolje. Nåfår de små lokale oljefabrikkene ett nytt marked og for oss blir det bedre.Vi får se om dette blir overholdt!
Bortsett fra små og store branner er det ulykker både i Barcelona, Helsinki og her i byen vi tenker på. Vi har hatt to tragiske dødsulykker med fire unge ofre. En familie dro til Geropotamos ved Rethimno for å bade på en dag med røde flagg og farlige strømninger. De hadde fire barn som lekte i bølgene. Da to av barna fikk problemer prøvde foreldrene å redde dem, men dessverre døde begge foreldrene selv! De var lokale og 35 år gamle og hele landsbyen og området er i sorg. Så trist og så unødvendig! Pass dere for bølger og strømninger på Kreta, er det rødt flagg så er det farlig! Fire forledreløse barn....
begravelse i landsbyen,

Et ungt par fra Aten som studerer her og hunden deres, ble drept av en 20 årig bilfører da de gikk på tur med hunden! Dette skaker oss opp, og får diskusjonene om bilkjøring, for trange fortau eller manglende fortau, sikkerhet, røde flagg og livvakter osv til å blusse opp. Håper noe skjer.......
blomster på stedet der ulykken skjedde,
Ellers har vi fremdeles overfylte strender, trafikk og parkingsproblemer, men om en ukes tid roer det seg.
Hellas og Kreta er vakkert, unikt og fargerikt, det er det vi elsker. Men lovløsheten har sin pris, Zorba tankegangen er ikke alltid sjarmernde. Lover og regler må til og noe må følges...
Ha en god uke, her skåler vi i iskald retsina, nyter den varme sjøen og håper på bedre tider på alle måter!
Velkommen til Kreta når du kan.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter