Påskeferie i Hellas.

Ja, nå er vi inne i påskeuken her i landet. Nesten en måned etter den protestantiske og katolske påsken i år. Noen år faller de sammen, andre år langt fra hverandre. Hva kommer dette av? På det kjente kirkemøtet i Nikea i 325, ble det bestemt når påsken skulle feires.
Ikon som  viser lovene fra kirkemøtet i 325.
Den skulle følge en astrologisk fullmåne og vårjevndøgn. Dermed ble det nøye regnet ut fra kirken i Alexandria i Egypt hvor de beste astrologene holdt til på den tiden. De regnet ut når påsken kom til å falle, og bestemte at påskesøndag skulle falle på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Men da altså regnet man ut astrologisk  fullmåne, ikke virkelig!! Vårjevndøgn falt den 21.mars.  De fulgte en kalender laget av keiser Julianos, den julianske kalender. Senere ble kirken splittet i katolsk og ortodoks i 1054, og pave Gregorius laget en ny kalender, den gregorianske som vi følger i dag. Bare at den ortodokse kirken beholdt utregningen av påsken etter den gamle kalenderen. Hvorfor fulgte så ikke den ortodokse kirken den gregorianske kalender når det gjaldt påsken? Ingen har et logisk svar på dette så vidt jeg forstår.

Dette er en av de store forskjellene på ortodoks påske ( ikke bare greskortodoks) og resten av kirkene. Men den finnes også mange andre. For eksempel er påsken den aller, aller viktigste høytiden i kirkeåret. Man begynner med karnevalstiden og fasten 40 dager før påske, Jesus fastet 40 dager før han ble korsfestet. I denne perioden opp mot påske er det gudstjenester hver ettermiddag. Dette kalles heretismi Χαιρετισμοί, avskjeder. Mange går innom kirkene daglig. Uken mellom palmesøndag og første påskedag kalles den store uken i megali evdomada Ή Μεγάλη Εβδομάδα. Skolens påskeferie begynner her som alle andre steder, fredagen før. Her er vi altså inne i påskeferien nå. Fra i morgen av, begynner alle ritualene med Jesu lidelseshistorie. Les om gresk påske i mitt innlegg fra 18.04 2014. Butikkene er åpne ekstra mye og frem til lørdag klokka 15, siden påsken er den høytiden ved siden av julen, da det handles inn både gaver og mat. Spesielle påskekaker bakes, eller kjøpes, og hvert sted har sine småkaker, men alle spiser påskekaken tsoureki. Det er et søtt flettet brød, som idag kan kjøpes hele året.
påsketsoureki med røde påskeegg,

påskekaker,koulourakia,

påskesøndag med kaker og egg,Det er viktig at alle barn får nye sko til påske. Skikken sier at gudmor eller gudfar skal kjøpe sko til gudbarnet til påske. Dette blir overholdt av de fleste, men har man en udugelig gud forelder, kjøper foreldrene sko til egne barn!! Dessuten kjøper men påskeegg av sjokolade og et spesielt stearinlys som heter labada. I dag kommer disse lysene og sjokoladene ofte med leker.
Barbie labada,

Micky påskeegg,
Det er big business, og alle populære leker, filmer osv. har sine labader, Barbie, Frozen, Hot Weels osv. Med leke og lys selvsagt!! Det reklameres for disse på tv og det begynner leenge før påske!! Når man blir større får man lys uten leker, bare med pynt. Det er også vanlig at besteforeldrene kjøper leker og påskeegg til barnebarna.
mye fine lys å kjøpe,
Det finnes like mange påskebasarer som julebasarer overalt. Ved siden av selve kirkefeiringen, er altså dette med gaver viktig, og overalt går folk rundt å kjøper gaver til barna. Til skokjøpet er gjerne gudbarnet med selv så man får riktig størrelse!! Det kribler i små barns mager i påskeuken, så mye spennende å glede seg til!!!
På påskelørdag skal man ha på de nye sko/ klær man har fått og ha med lyset sitt( uten leke), til midtnattsgudstjenesten,også kalt Anastasi Ανάσταση, oppstandelsen. Det er viktig og spennende å ha nye skoog fine klær til denne anledningen!! Når presten sier: "Kristus er oppstanden" og kirkeklokkene begynner å ringe og det smeller overalt, får man lyset sitt påtent av den ved siden av.
utenfor kirken ved midnatt,
Etterpå går familiene hjem og spiser spesiell påskemat avhengig av tradisjonen på stedet. Her er det innvolls suppen mageritsa og kalitsounia små paier, som er tradisjon.
påskesuppen,
Neste morgen er det tidlig opp å tenne på kullet til påskegrillingen.
noen griller et helt lam,

andre steder griller hele landsbyen.
Påskeferie betyr å handle, å gå i kirken hver dag hele uken, å gi og å få gaver, å spise og drikke og å være sammen med familien. Påsken er familiens tid og årets viktigste feiring!!
Andre påskedag er helligdag, alt er stengt, og i år er 1.mai feiringen lagt til tirsdag tredje påskedag, så det er en ekstra lang ferie i år!! Mange familier benytter sjansen til å besøke familie og feire påske med dem. Og landsbyer fylles opp. Her på  Kreta er det ventet storinnrykk som vanlig!! Mange unge velger å reise bort i dagene før påske, mens påskesøndag feires med familie. Hania er populært feriested for grekere like mye til påske som i august,og hele øya fylles opp  med gjester!!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983