Therisso-Zourva-Agia

Som jeg har skrevet før i bloggen, synes Jorgos og jeg at det kunne være hyggelig å ta med folk på tur med bilen i vinterhalvåret. Nå har vi vært på den første turen. Wenche som jeg kjenner fra før, hun kommer over lengre perioder, spurte meg om vi kunne ta henne med på en sånn tur. Vi fant også Barbro som overvintrer i Nea Hora. Vi kjørte avgårde med bilen full av norske damer og hunder forrige søndag. Jorgos kjører og jeg forteller. Først kjørte vi gjennom Therisso ravinen opp til landsbyen Therisso.
Vakre Therisso,
Den ligger bare 16 km utenfor byen, men det er verdt turen dit. Denne ravinen har altså bilvei,en elv og er vakker. Vel oppe ligger landbyen med alle sine tavernaer. Et populært sted for søndagsturer med tavernabesøk for byens befolkning hele året, og for grekere som kommer for å se hvor opprøret i 1905 begynte. Vi stoppet litt her så damene kunne se seg om, og høre litt historie.
bysantinsk kirke i Therisso,
Her hadde de som kjempet for øyas løsrivelse fra tyrkerne hemmelige møter. Dette pågikk rundt 1900 og var ledet av Elefterios Venizelos, han var en ung opprører med rike foreldre og i Therisso hadde han familie .
Barbro og Wenche ved statuen av Venizelos fra 1905,
I 1905 startet opprøret herifra, og selv ble han regnet som opprørslederen. Kreta ble fritt og uavhengig. Senere ble han landets første statsminister. Her ser du et bilde av noen av mennene fra Therisso i 1905.
Så kjørte vi videre opp mot Zourva som ligger høyt og fritt. Her kan man gå en fin tur til annet hemmelig møtested Tromarissa. Les om det i innlegget fra 22.01.14.
utsikt mot byen,

sjåføren med Ektor,

hvite topper,

Zourva ligger høyt og fritt,
Vi spiste på en koselig taverna her oppe med fyr på peisen og fullt av familier fra byen. Alt fra babyer til besteforeldre. Nydelig lammekjøtt , salat, mizithraost og deilig vin så klart.
tavernaen heter Rizinia og ligger nedenfor Zourva,

nydelig mat,

full av familier,

utsikt fra vinduet,
Vi jentene og hundene gikk nedover mot Meslka som ligger i dalen nedenfor Zourva. Her gikk vi gjennom sypress og oliventrær og blomstrende mandeltrær. Dagen var solrik og varm og vi nøt utsikten, fuglesangen og luktene. Olivenhøsten er i full gang, nærmer seg slutten faktisk.
olivenhøsten er i gang,

sypresstrær,

blomstring,


Lakkos på vei mot Omalos tvers overfor Zourva,
Jorgos hadde forelsket seg i en vakker ponni som stod ved tavernaen og koste seg med henne, pluss snakket med venner, før han kom kjørende nedover og plukket oss opp.
Jorgos, ponnien og Ektor,
Så kjørte vi gjennom denne fruktbare dalen med sitrustrær overalt, jeg kaller det gjerne appelsinland jeg. Nå er det jo sesong og det er vakkert med appelsintrær fulle av moden frukt overalt.
Vi stoppet tilslutt ved innsjøen i Agia og tok oss et kafebesøk der. Som du har lest før, elsker jeg dette stedet. Les om turer hit fra 21.02.15 og 01.11.15.
pause ved vakre Agia,

mange familier på tur hit.
Det ble en flott dag, fin tur og hyggelig for Barbro og Wenche å bli kjent med hverandre. Vi gjør det gjerne igjen. Gi beskjed om du er interessert. Jentene blir gjerne med igjen hvis du er alene. Vi ber de som er med betale bensinen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983