Nytt om bondeopprør, økonomi og flyktningestrømmen.

Det som opptar folk i Hellas for tiden er økonomi som vanlig, og flyktningestrømmen til de greske øyene. Forrige torsdag var det generalstreik som lammet hele landet, fly, båter, busser osv sto og "alle" streiket dvs leger, advokater, lærere, forretningsfolk, bankansatte, osv.
bilde fra forrige ukes streikedemonstrasjon i Hania,
Det var store demonstrasjoner i alle byer, også her i byen. Dette er på grunn av de nye innstramningene som EU forlanger i forbindelse med den nye hjelpepakken. Innstramninger i pensjonene igjen forlanger EU, hvor lite skal folk leve av? De fleste nye innstramningene som er foreslått, er en økonomisk katastofe for den vanlige arbeider.
Nye reguleringer med momsen gjør at bøndene ikke kommer til å greie seg økonomisk lenger. Husk på at Hellas er bøndene stort sett fattige allerede. Bøndene hadde startet opp noen dager før, men blokader av hovedveiene over hele landet. Landet har vært delt i to med masse problemer midt mellom Aten og Thessaloniki ved Tembi.
ved Kladisos,
Her i byen har det vært to blokader, en mellom Souda og Kalives, og en ved krysset Kladisos ved utfarten av byen mot Platanias. Dette er et årlig fenomen, og nå er blokadene oppløst, og de samles i dag utenfor Sintagma i Aten fra hele landet. De har kommet med spesielle busser og ferjer og en del kommer med traktorer. Hele Aten er selvsagt lammet og sentrum stengt for annen trafikk.
geitebønder fra Hania i Aten,

bønder fra Kreta,

traktorer på vei mot Aten,
Politiet har gitt dem tillatelse til å samles og for en visst antall traktorer til å kjøre inn til sentrum. Det er særlig mange bønder fra Kreta og Thessalia (Larisa området). Sitrusfrukt, tomater, bomull, tobakk,annen frukt og grønnsaker, sauer, geiter og kuer er noe av det mange av dem lever av.
Eurogroup som er en økonomisk gruppe i EU sitter ved bordet og forhandler og vi holder alle pusten.
Samtidig lever vi med strømmen av flyktninger som ankommer landet daglig. Døde barn, kvinner og menn i tusentall. Dårlige forhold på øyene, pluss kulden, storm og regn har preget deres opphold i Hellas. De tror jo at når de har overlevd krigen, reisen til Tyrkia og den farefulle ferden over til Hellas i små båter, er de trygge og alt vel.
flyktninger på Lesvos Mitilini som vi sier i Hellas,
Men alle har de en drøm om et land lenger nord i Europa. Her starter nye gigantproblemer. Hellas har ikke økonomi eller muligheter til å beholde alle disse, og det finnes liten vilje i resten av Europa til å ta i mot dem. Grensene stenges mot Balkan og de venter i endeløse køer ved grensene og ved togstasjonene i Nord-Hellas. Frivillige lokale grekere og andre fra hele verden hjelper til med mat, vann og klær og legetilsyn.
flyktninger på vei videre,
Både ved grenseovergangene, togstasjonene og på strendene på øyene Kos, Lesvos, Hios og Samos. Det er fremlangt et forslag om at årets fredspris skal gå til de frivillige øyboerne som hjelper flyktningene, ved en gresk bestemor i 80 årene, en fisker i 40 årene fra Lesvos. De skal symbolisere de 16 forskjellige frivillige grupper og de 9 greske øyene og  og Susan Sarandon som symboliserer frivillige fra resten av verden som har gjort en utrolig jobb i alle disse månedene. Forslaget er fremmet av Akademiet Aten og er underskrevet av 111 akademikere. Det ligger en kampanje på Avaaz med nesten 700.000 underskrifter. Det er to dager igjen til fristen for innlevering til den norske nobelskomiteen.
fiskerne redder daglig mennesker,
Tror du de får den? Vi får se, de fortjener i alle fall den støtten de har fått i det siste.
bestemødrene som frivillige,
 EU har bestemt at det skal settes opp såkalte Hot Spots i Hellas og Italia. Dette er en form for mottak hvor de får sove en eller flere netter, og blir registrert elektronisk. Dette blir satt opp nå, og er et pilotprosjekt. Det er regnet med at de skal være ferdige i løpet av februar. Vi får se...


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983