TEDx Chania

Ny uke og da sier vi altså kali evdomada, vi ønsker hverandre en god uke.
Gro reiste hjem, Michelle gjør seg klar til å flytte nordover og dette er den siste uken hennes her. Dette er også den siste uken med vanlig byvandring, så som du skjønner, sesongen er definitivt over for meg nå.
Arkitektstudenter fra universitet her laget denne modellen av havna,
På lørdag deltok Michelle og jeg på et arrangement som heter TED og er en verdensomspennende organisasjon fra 1984. T står for technologi, E for entertainment og D for design. Xen betyr at dette var et uavhengig arrangement. Ideer verdt å dele er filosofien bak dette. En ung mann fra Hania søkte om lov til å arrangere dette i Hania.Vi hadde meldt oss på og stilte opp lørdag morgen sammen med 130 andre. De var 25 i arrangementkomiteen og 80 frivillige.+ foredragsholderne, programlederen dansere, sanger og musikere. Det ble holdt i det flotte Store Arsenalet, også kalt KAM.
KAM kalles dette bygget i lokalsamfunnet,
pogramlederen i sirkelen, med firkanten bak seg,

deler av arrangørene,
Først fikk vi høre lokale rizitiko sangere og en ung jente som sang tradisjonell sang uten musikk. Sterkt og imponerende. Å få sirkelen firkantet var slagordet,dvs: Å få til det umulige. Å tenke utenfor boksen sier vi vel i Norge.
lokal sang fra rizitiko sangere,
Senere kom det fire foredragsholdere som snakket i 18 minutter hver. Etter hver tredje eller fjerde taler var det underholdning og pause med kaffe, kaker, middag og drinker på kvelden.
kø for spising,

deilige salater,

og lokale retter,

mye folk i begge etasjene på flotte KAM,


folk både ute og inne,

respsjonen,
Det var fire workshops, foto, smykkelagning, kaffelagning, gjenbruk og såpe.
snart ferdig produkt,
worshop med gjenbruk,


Michelle på smykkelagning,

Første taler var Hellas store Paralympics svømmer, med gull, sølv og bronsjer fra både 2004 i Aten og 2008 i Peking. Han fortalte om livet etter at han stupte som 20 åring og ble lam fra livet og ned, til han i dag har familie, trener fem timer om dagen og har reist verden rundt, vunnet mange medaljer og blitt kjent med mange mennesker. Vi ble alle veldig rørt av den daglige kampen han kjemper og hvor sterk han er.
gullmedaljevinneren med bildet fra Peking 2008,
Så fulgte diverse talere med ideer, spennende mennesker med ideer, idealer, hobbier, nye arbeidsideer, osv. Jeg nevner bare noen av dem her. Vi så døve som danset til musikk fra en gruppe her i byen. Og hørte om de døves kamp fra 80 tallet.
dansende døve og hørende sammen,

tegnspråket blir forklart,
Vi hørte om et ungt par som produserer honning med gull som de selger i England, en ung mann fra Anogia som har funnet opp en gresk app som heter Quizdom og er lastet ned 100.000 ganger,flere ganger enn Facebook og Twiiter. Han snakket om at alle kan få til noe, hvis man bare prøver nok ganger går det nok til slutt.han sammenlignet det med å spille basket, kaster du ballen mange nok ganger, treffer du kurven tilslutt.
ung mann med god ide og styrke,
En advokat snakket om hvordan hver enkelt kan begynne å forandre ting rundt seg for at landet skal komme ut av krisen. Han sa at Hellas skylder så store summer som tilsvarer 1 euroer oppå hverandre ville nådd til månen og tilbake igjen, altså kan ikke betales tilbake. Vi må finne andre måter å komme ut av krisen på.
En lokal professor og forfatter, man snakket om hvor mange ganger man kan bli avvist men få til noe til syvende og sist. Han brukte Walt Disney, Harrison Ford, U2, Andy Warhol og Beethoven som eksempler på berømtheter som fikk utallige avslag og beskjeder om mangel på talent før de ble berømte. Selv har han opplevd mange avslag før han fikk utgitt sine bøker og skuespill.
tilhørere på første rad,
En hobby dykker som startet foreningen Dypet venner i 2007 sammen med venner fortalte om spennende undervannshuler ved Vamos med rester etter forhistoriske elefanter og hvor mye plastikk Cruise skipene kaster i vannet og ødelegger livet for fisk og sjødyr. De rydder farvannet for søppel og holder oversikt over hvordan fisken langsomt forsvinner.
hobbydykkeren med bilder fra hulen ved Vamos,
En flott kvinne fra Finland fortalte hvor mye finner trenger et sted som Kreta for vinterturisme og oppfordret alle til å starte opp med noe sånt.
finske Merja snakket om vinterturisme,
Listen er lang, og dagen var lang. Det var spennende og interessant og de fleste ble hele dagen. Verdt pengene og timene. Blir gjerne med igjen!!! Gode ideer og positive tanker er det vi alle trenger.Den siste taleren satt også i rullestol og gjorde mest inntrykk på oss alle. han er motivasjonstaler og reiser rundt på skoler og forteller om livet som lam rullestolbruker. Selv var han utsatt for en ulykke som 21 åring. Han snakket rett i hjertene på oss og s at problemet hans ikke sitter bena men i hodet. Han fikk stående applaus som varte i fem minutter.
siste taler uten power point snakket han rett fra hjertet.
Tilslutt hørte vi flott sterk sang og gikk hjem med hodet fullt av positive tanker og ideer, magen full av god mat, og hjerte fullt av håp!
en sang om håp tilslutt!!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Helg i Maleme

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983