Svensk/norsk byvandring.

Før de vanlige byvandringene starter opp fredag den 3. april, dvs langfredag i følge den protestantiske kirkens påske(ortodoks påske feires en uke senere), hadde jeg den glede å ha den andre vandringen med den svenske foreningen.Dette er svensker som enten bor her fast, eller pensonister med hus her som bor her det meste av året, så det var en spennende gjeng.Også fikk vi med oss noen norske damer som er her i byen på et to ukers greskkurs. Tre tøffe venninner som er her på kurs for andre gang, og en som går på nybegynnerkurs og hang seg på de tre venninnene på vandringen. Det var veldig hyggelig å ha dem alle sammen med synes jeg. De er flinke i den svenske foreningen til å finne på aktiviteter.Les om dem og den forrige vandringen den 25.09.14.
Her er hele gjengen,
Vi tok en alternativ runde, siden det var andre turen med en svenske foreningen og flere hadde vært med sist. Byen var full av skoleungdom fra andre deler av Hellas på skoletur,og cruiseskipturister. Sesongens første båt la til i Souda lørdag kveld. Utenfor Agora sto cruisekipbussene og skoleturbussene side om side. Fransk og engelsk og gresk, fikk litt sommerfølelse, men været var ikke helt sommerlig.
Vi gikk opp på rundingen over gamlebyen, så fulgte vi muren gjennom skinngata og opp til Agora. Her i fra bort til vestre vollgrav. Her ser du gjengen i Koum Kapi ved byporten Pili tis ammou, eller Porta Sabbionara som det het i venetiansk periode.
i Pili tis ammou.
Sabbionara og baksiden av muren,

















Vi gikk opp i Splantzia og stoppet opp ved 1821plassen hvor vi kikket på kirken og kapellet til den Hellige Rocco som ligger på hjørnet ved tavrenaen Platanos.
på vei gjennom smugene i Splantzia,


vi kommer fram til plassen i Splantzia,

og Agio Rocco kapellet,
Etterpå fulgte vi den indre bymuren og gikk opp på Kastelli hvor vi så på de utgravningene fra minoisk periode. Det er jo spennende å følge utviklingen av disse pågående svensk/dansk/greske utgravningene.
her foregår det utgravinger i dag,
Det skjer stadig noe her, og hele den arkeologiske verden følger spent med i funnene.Det er for eksempel funnet en hodeskalle i tusenbiter på gulvet, som beviser at de brukte menneskeofringer.Det viser seg å være hodeskallen etter en ung kvinne på ca 20 år,og dette ser de på som et gjennombrudd. Mythologien forteller om kong Kidonas som holdt til i dette området,ofret sin datter til gudene for å sikre byen mot jordskjelv. Dette funnet beviser sannsynligvis at dette er hennes hodeskalle,men at byen tross alt ble utsatt for nok et stort ødeleggende jordsjelv,som la byen i ruiner. Sannsynligvis klarte de å rømme før, for ingen menneskelige rester er funnet her,(bortsett fra i gravene)og på området er det tydelige tegn på et stort jordskjelv. Du kan lese mer om dette i innleggene fra 27.11 14 og 09.02.15.
inne fra utgravningen, fra den turen jeg var med på 9.februar,

her fant de bitene av hodeskallen, gulvet viser tegn på stort jordsjelv,
Vi ramlet ned de bratte eseltrappene fra Kastelli og ned til havna ved Megalo Arsenali, før vi gikk på Glossitses og spiste et bedre måltid hele gjengen minus en av de svenske. En artig avveksling og fint for de forskjellige å treffe hverandre.
på vei trappene,

spennende steder med mye historie

Megalo Arsenali,
de fire norske damene i rekke og rad,

medlemmer av den svenske foreningen i Hania.
Så altså fra den tredje april blir det faste turer hver fredag klokka 17.00,oppmøte UTENFOR INNGANGEN TIL SAMARIA HOTELLET, ved utgangen til busstasjonen i Kidonias gaten. Byvandringene går til og med den 19. juni,da blir det en pause på ca en måned,og så holder jeg på til sesongen er over. Tidspunktet kommer til å forandre seg når det blir lysere og varmere!! Gi gjerne beskjed om dere vil være med,men det er ikke nødvendig. Vi ender opp på The Well of the Turk i Splantzia ,og prisen er som ifjor 10 euro pr.person for turen,og 10 for maten uten drikke( betales hver for seg.) Barn under 15 år får turen gratis og man kan godt bare være med på turen, eller hvis noen ikke orker å gå kan de møte oss på tavernaen etter avtale. Dere er jo på ferie tross alt!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Hjemme igjen.

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.