Flere greske matretter.

Stifado er kjempegodt, den kan lages med flere slags kjøtt. Her er oppskriften: En kilo ( halvparten hvis det er 3 som skal spise)kalv,storfekjøtt eller kanin, kanin trenger mindre koketid. En kilo små løk (finner du ikke småløk, så del opp store i fire, 4-5 tomater eller en boks, litt hvit eller rød vin,litt eddik, tre laubærblad,10 hele allehåndekuler,en kanelstang, noen hele nellikker ,litt hvitløk,salt og pepper. Kjøttet brunes i olivenolje i en kjele, fyll på vann, ikke mer en at det dekker kjøttet, kokes i en halvtimes tid.Mens kjøttet kokes legges løken i kokende vann i noen minutter. (etterpå skrelles de mye lettere). Løken, tomat,nellikk,kanelstang,allehånde, vin og eddik,salt og pepper. Kokes til kjøttet er mørt og sausen er blitt tykk, ca 1 1/2 time.Ikke rør rundt, da går løken i oppløsning!!
Allehånde,kanel ,laubær og nellikk fjernes.Severes med ris eller frityrstekte poteter.
Stifado med kalv,

En god middag er γεμιστά,gemista eller ντολμάδες, dolmades som er fylte tomater,paprika,poteter eller zuccinier og ντολμαδάκια,dolmadakia,fylte vinblader, λαχανοντολμάδες, lahanodolmades,fylte kålblader,eller  ανθούς ,anthous,zucciniblomster.Om vinteren bruker vi ofte kålblader eller noen blader som heter λάπατα ,lapata her på Kreta siden hverken vinblader eller zucciniblader er å finne friske.
Lapata,

fyllte lapatablader,
Dette har du sikkert spist i Hellas, men prøv å lage det selv, enkelt og kjempegodt!!Ikke noe hokus pokus.
Zucciniblomster eller kolokithoanthoi,

middag for to,

Det du trenger er: tomater, paprika, poteter eller hva du måtte ønske å fylle, (vinblader eller zucciniblomster) rundkornet ris, mynte,persille,løk,(vårløk), dill, olivenolje,salt pepper, en potet, (en buljongterning for ekstra smak).
Først huler du ut tomatene antall etter personer, tomatene MED SKJE, IKKE KNIV!!!! ,paprika osv, tomatinnmaten blandes i en mixer med løk,persille, mynte, dill, evt.vårløk , dette tømmes i en gryte , vann og ris tilsettes, en kopp ris til fem tomater ca. ,litt vann, olje, salt og pepper.Kokes i ti minutter fyll på med vann hvis det virker tørt.Smak på risen og tilsett smak etter behov!!
Fyll tomater, paprika ol. med risen, rull forkokte kålblader,vinblader eller lapatha med litt risblanding i. Eller fyll litt blanding i blomstene slik de er ,rå. Fyll så formen med  litt vann og olje, gjerne med buljong, en potet i skiver legges inni mellom og stekes i ovnen på 200 i en time.Legg aliminiumsfolie over i den første halvtimen,tas av.Greske husmødre bruker vinblad, det gjør jeg og, men ta folie, det gjør samme jobben!!!Til kålrulletene brukes en sitron og egge saus,αυγολέμονο, avgolemono heter den.        Spises med gresk youghurt , prøv gjerne lettrømme, og feta hvis har!!
serveres med youghurt og feta.


En annen enkle god hverdags rett er πιλάφι hønsepilafi.Pilafi er en yndet bryllupsrett på Kreta, intet bryllup uten γαμοπίλαφο,gamopilafo som det heter. Folk i hele landet har hørt om denne retten, den er viden kjent for sin spesielle smak. Michelle elsker å være med i bryllup, bare for å få pilafi! Da kokes den på saue eller geitekjøtt og skikkelig landsbyhøner og masse ris og de bruker noe som heter στάκα,staka i. Staka er et slags smør som skummes fra sauemelken når den kokes, veldig kraftig smak og veldig fet finnes, bare på Kreta.Prøv staka hvis de har den på menyen, kanskje du liker den!!
Hverdagspilafi blir kokt på kylling eller høne. Aller best hvis det er frittgående høns så klart!!
Du trenger en høne med ben og skinn og langkornet ris, kalt  νυχάκι ,nihaki hvis du kjøper den her, salt og pepper.
Høna kokes først, deretter tar du to kopper hønsekraft pr kopp ris ,og koker dette til risen er kokt ca 20 minutter.Så skal du la pilafien hvile en stund med ett håndkle over gryta så risen blir tykk og god.Ikke nødvendig til hverdags da!!Jo fetere høna er, jo bedre smak på risen.Bruker du kyllingfilet, får du mindre smak,men mindre fett, så det er en smakssak!! Etterpå legges hønebitene ned i risen, pepres og serveres med gresk youghurt og masse sitron. Og feta og brød hvis man vil. Kali orexi med pilafi kotopoulo!
pilafi med kylling.

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter