Halidon.

Halidon.
Alle har vi gått ned Halidon gata for å komme til havna i Hania. Ja,ja ,det var vel kanskje å overdrive! Kanskje du ikke har hatt gleden av å gå nedover denne gata enda. Skal du ned til havna, er det denne gata du tar fra busstasjonen eller den blå bussen fra Agi Apostoli og Hrisi Akti.
Dette har alltid vært en viktig gate, det var jo hovedgata i gamlebyen som var sentrum fram til etter krigen. Her lå rådhuset,viktige kontorer ,butikker og ambassader.
Slutten av Halidon med rådhuset til høyre i 1888,samme sted fra 1912
Flotte bygninger oppover gata.
Gata var bred etter den gamle byens standard,og slapp unna den verste bombinga under krigen.

I dag er det mest kjent som en turistgate, med suvenir butikker på rekke og rad. Dessverre har disse butikkene mer eller mindre det samme utvalg,og virker litt masete. Men gata lever jo hele året,og her ligger domkirken,den katolske kirke,folkloremuseet,det arkeologiske museet, byens offentlige galleri, og mange flotte bygninger. Som restene av et tyrkisk bad hamam. Nesten helt øverst ligger byens flotte galleri i en gammel bygning men flott nyoppusset innvendig.
Pinakothiki, kommunenes galleri.
Her er det alltid utstillinger og ofte foredrag,konserter, teater og lignende.
Gården med inngangen til kirken,

inngangen fra Halidon.
Kikk gjerne inn til den katolske kirken når du går forbi,du må inn i en buegang tvers overfor kiosken ved domkirken. her inne ligger en gård med folkloremuseet og den katolske kirken. Kirken er i bruk av byens mange katolikker. Noen greske som kommer fra øyer som Korfu og Siros som har mange greske katolikker,irer,filippinere,amerikanere,italienere og polakker.Flott enkel kirke. Jeg har vært her både i bryllup og begravelse,og går hit hver juleaften.Anna og Alex giftet seg her i fjor sommer. Alex kom med Harley, og Anna med hestedrosje til kirken!!
Bruden Anna, ankommer kirken med hestedrosje.
En internasjonal forsamling med oversettelse av evangeliet og sangene i sangboka deres synges samtidig på flere språk. Veldig enkelt og spesielt.
Domkirken Tris Martires.
Domkirken var også bygget som katolsk kirke med kloster og dagens torg foran kirken var klostergården. I dag er den selvsagt gresk ortodoks. Her ligger også restene av det tyrkiske badet med sine kupler. det fantes flere og større bad,men dette har fått stå. I dag er det en klesbutikk som originalt nok heter Hamam.
Rundt århundreskiftet var all aktivitet samlet her.
Hamamet for noen år siden,

og i dag.
Da visekongen prins Georgios ankom fra Aten for å overta som overhode etter tyrkiske Agaer, ble han kjørt i triumf forbi rådhuset og domkirken og byens befolkning. Under sammenslåingen med Hellas i 1913, kjørte han sammen med byens store sønn statsministeren Elefterios Venezelos , samme ruten. Rådhuset er i dag i dårlig forfatning,og blir støttet opp av et stillas og vi venter på at det blir restaurert.
Prinsen ankommer byen i 1897.
Kort sagt, en viktig gate. Nå får tiden er den stengt for biltrafikk om sommeren,og blir en til tider veldig overfylt gågate. Vi tar en tur på det arkeologiske museet en annen dag,ligger i nederste del av gata og er et lite men flott museum.

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter