Tanker om årets turisme

 


Det er sommer, turistene kommer flyvende, med cruiseskip eller med ferjen fra Pireus Πειραίας og øya fylles opp med mennesker fra alle verdens land. Noen år er turismen på høyden, andre år er den lavere. Vi hadde gode år, "vellykket" turisme, så kom pandemien og turismen led. Etter det var det krigen i Ukraina og høye strømpriser som styrte og mengden turister synker. Høye flypriser styrer turismen denne sommeren. Mykonos Μύκονος og Santorini Σαντορίνη har nedgang, mens på Rodos Ρόδος er det økende turisme, på Kreta synkende. Høye priser gjør at folk holder seg hjemme eller finner billigere reisemål. De mest populære greske øyene har priset seg ut av markedet, hvem har råd til å spise på Mykonos? For ikke å snakke om å bo?

Men hva er egentlig forventet turisme? Hvis du spør en som driver camping, en liten taverna eller rom til leie, er ikke forventningene så høye. De er fornøyd med lite, hvis de har fornøyde gjester som setter pris på det ekte greske, er de glade. Selvfølgelig trenger de nok inntekter til å dekke utgiftene, men de drømmer ikke om rike turister som skal legge igjen hundrevis av euro. De nye luksushotellene derimot er avhengig av rike gjester for å få det til å lønne seg. De klager over "dårlige turister", les mennesker med lite penger. "Gode turister" legger igjen masse penger, men kan ofte oppføre seg veldig dårlig. Klager, bråker, drikker og er misfornøyde og mener at siden de betaler har de all rett til å gjøre som de vil. Det restaureres og pusses opp, slik at gamle hus og små spisesteder skal være for dem med mye penger. Jeg ser det i min egen gate, i mitt eget nabolag. Annet hvert hus er blitt AirBnB og det er bare luksus og veldig dyrt. Gamle spisesteder blir gourmetrestauranter og så går det ikke rundt. Når Gamlebyen  her har så mange utleieleiligheter, klages det fra de små og store hotellene. De tar gjestene fra dem. De "fine" restaurantene stenger fort, mens de gamle tradisjonelle holder stand. Hvem som er gode eller dårlige turister er altså relativt, etter hva den enkelte forventer og hvor store utgifter som skal dekkes. 

Hania er en av de byene i Hellas som har flest uteleiehus/leiligheter type AirBnb, det betyr at hver og en av dem trenger mange gjester som betaler godt. Hvor skal de komme fra? USA? Kina? Vi snakker jo om turister som er innom byen et par dager i høyden en uke, så gjestene byttes ut hele tiden. Det skal mye til å fylle disse siden man må fly hit og er avhengig av at det går nok fly til Hania. De greske turistene kommer mest med ferjene, men om de har råd til å komme i år vil tiden vise.

Når det bygges enda flere hotell i f.eks. Platanias Πλατανίας, trenger man jo flere turister. Så bestemmer norske operatører at de skal kutte ned på hotell i Platanias/Agia Marina og så strever eierne med å finne nye operatører fra andre land. Så klages det over at turister fra Øst-Europa ikke legger igjen nok penger, eller ikke oppfører seg bra som de fra de nordiske landene. 

Lokalavisen skriver om oppgang og nedgang i turismen fra de forskjellige land i Europa. De kommer med antall flyvinger pr. måned og sammenligner med før pandemien. Antall fly kommer ikke bare an på hvor mange som ville ha reist hit, men hva reiseoperatørene og flyselskapene tror de er best tjent med. Norge har færre turister på Kreta de siste årene, fordi det går færre fly hit. En hver som driver innenfor turismen er helt avhengig av at det kommer turister. Og turistene er avhengige av å finne billetter hit som de har råd til og som passer inn med deres ferie.

Selv har jeg reist verden rundt som en "dårlig" turist. Bodd på billige steder, spist på billige spisesteder og opplevd det ekte. Jeg ville ikke ha byttet. Jeg støttet dem som hadde små foretak, campingplasser, pensjonater o.l. Og fikk masse positive opplevelser. Når jeg reiser rundt på Kreta gjør jeg det samme. Leter etter det ekte, det er som oftest et billigere alternativ. 

Noen ganger blir jeg kvalm av all klagingen fra butikker og spisesteder over at folk ikke legger igjen penger. Hvis alle skal ha en suvenirbutikk i den mest populære gaten, kan vel ikke alle vente å gå like bra? De selger det samme, t-skjorter, keramikk, kapser, billige solbriller, smykker, kjøleskapsmagneter og suvenirer. I det siste er det iskrem som selges, en ny is-butikk i måneden virker det som. Hvordan kan de klare seg alle sammen?

Du synes kanskje jeg høres negativ og klagende ut, men jeg tror utviklingen må stoppe. Det er et begrenset marked og de aller fleste vil faktisk ikke ha masseturisme. Det var en artikkel i avisen Haniotika Nea Τα Χανιώτικα Νεα om nettopp dette, at masseturismen ødelegger mer enn den gagner. 

Vi vil gjerne at folk skal komme hit, men ikke ødelegge øyas særpreg. Ok, nå har jeg sagt nok. 

God sommer og kom da endelig til Kreta!!!!!!!!!!! Lær om øya, finn de lokale stedene, spis som de lokale, dra til steder utenfor allfarvei og du vil reise hjem med en helt annen opplevelse enn å sove, spise og drikke i Platanias( som et eksempel).

Kommentarer

  1. Hei Aud. Vi har feriert på Kreta mange ganger og kjent på gjestfriheten og varmen fra grekerne. Absolutt det beste er å spise på små lokale tavernaer. Trenger verken hvit duk eller kelnere med håndkle over armen for å nyte god mat, vin og "rakien" etterpå. Vi kommer igjen omatt og omatt. God sommer til deg også.

    SvarSlett
    Svar
    1. God sommer, Kreta har brukt for turister som dere.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Til minne om Bjørn.

Nyheter

Hjemme igjen.

Aprilsøndag i havna

Påsken 2024

På tur med Edith og Arne

Lafonisios dromos

Imbros ravinen

Spilia

Det greske alfabetet.