Uvær på Kreta

Agia Pelargia midt under stormen













Mange av dere har fått med dere at det har vært storm med flom og store ødeleggelser her på øya i går. Det er to døde og øya prøver å finne tilbake til det vanlige livet igjen. Det var meldt mye regn, torden og sterk vind fra lørdag morgen, men jammen kom det mye regn noen steder! Natt til lørdag begynte det å regne og det var tordenvær over store deler av Hania. Men ikke ekstremt regn. Det ble riktignok flom i området rundt flyplassen, med mye vann i veien og problemer i trafikken. På Stavros så den en stund slik ut i går formiddag:


 Lørdag formiddag  derimot, startet det voldsomme regnet over Iraklio og Sitia spesielt, men på østsiden av øya generelt. I dag er det to døde fra Agia Pelargia, Αγία Πελαργία, som ligger utenfor Iraklio Ηράκλειο. Dette er en liten fiskelandsby som er blitt et turiststed. En vakker liten bukt. De to døde ble dratt med strømmen av vann fra hovedveien og dratt med ned til sjøen i bilen. Mannen ble funnet lørdag ettermiddag, mens den 49 år gammel kvinnelige passasjeren ble funnet først i morges. 

I dag har det kommet en representant for regjeringen til stedet på befaring sammen med brannvesenet, som var der i går og reddet mennesker, journalister og lokale politikere. De skal videre til Sitia Σητεία der det var store vannmasser og store problemer i går formiddag, og se på skadene der. Dette vakre stedet Agia Pelargia ser i dag slik ut:






Både Agia Pelargia og Sitia ligger ved sjøen for enden av en høyde og de voldsomme vannmassene som er blir til gjørmemasser etter å ha tatt den rødbrune jorden med ned mot sjøen. Jeg husker sånne voldsomme regnbyger fra min tid i Sitia på 80 tallet. En liten videosnutt: 


Denne gangen ble det seende slik ut:

















10 turister fikk hjelp av brannvesenet i Sitia da de ikke kom seg videre der de var på grunn av vannmassene.

Heldigvis har det sluttet å regne så voldsomt, men det blåser og er grått. 

Mens det regnet som verst i går formiddag, hadde vi oppholdsvær en liten stund i Hania og jeg og mange andre kom oss på markedet.




Her er mine bilder fra stranda i Maleme i går ettermiddag:





Selv om det blåser kraftig, er det ikke særlig kaldt og på et hotell jeg gikk forbi, badet noen danske barn i bassenget!! Er det høstferie på Kreta, så skal man bade!

Rart å tenke på at jeg var på tur til Iraklio på tirsdag og da var det sol, vindstille og fryd og gammen. Noen dager senere er veien livsfarlig, steιnras og falne trær stenger veien og alt er gjørme!! Vi var utrolig heldige som også hadde strålende vær på torsdag. Været kan skifte utrolig fort det vet vi jo. Det skulle ha vært et gateløp i Hania i går kveld, det er utsatt til neste lørdag, da håper vi på bra vær! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene før norgestur

Hjemme igjen

Rapport fra helgen

Septembertur til Falasarna

Småprat

Første uken i oktober

Nyheter

Dødsulykke i Samaria ravinen.

Gode råd for en bedre ferie på Kreta.

Neidagen 28.oktober