Translate

Translate

Translate

fredag 18. april 2014

Gresk påske.

Nå lurer du vel på om jeg aldri skal skrive om denne spesielle greske påsken. Særlig i år da, som mange får oppleve den på nært hold. Men nå kommer altså det du kanskje har ventet på. I dag er det jo  langfredag, altså Megali Paraskevi Μεγάλη Παρασκευή. Som jeg fortalte deg sist, hele påskeuka heter Megali Evdomada Μεγάλη Εβδομάδα . I går var det Megali Pempti og i dag Megali Paraskevi. Igår var det bilde av den siste nattverden, senere Jesus på korset.
Kirken er pyntet til Skjærtorsadg.

Bildet av den siste nattverden.

Folk er innom for å tenne lys.
I dag står altså denne etterligningen av en kiste midt i kirken, Epitafio heter det. Den er fylt med blomster. Alle kirker i alle små og store landsbyer og byer har denne tradisjonen i påskeuka. Her i byen er det jo som du forstår veldig mange,og hver menighet mener at deres "kiste" er finest. Det er om å gjøre å hjelpe til å pynte den. På fredag kveld sånn rundt 9, litt avhengig av hvor man er. Prosesjonen begynner med prester, forsangere, psaltes som de kalles, korgutter og ofte et kor, pluss vanlige folk. Epitafio, Το επιτάφιο  kisten med blomsterpynt bæres gjennom gatene eller på veien rundt kirken mens man synger og går med tente lys. Det er stemningsfullt og pent.
Folk venter på prosesjonen.
Men hele dagen har folk gått inn og ut av kirker for å kysse kisten, slik man går innom og kysser på bildet av den døde som ligger i åpen kiste i kirken. Det kan være ganske lange køer til tider. I Sitia husker jeg at noen krøp under kisten også. Mest vanlig er det på fredag,men kisten står til lørdag formiddag i kirken.
Folk er innom kirken hele fredag.

Kø utenfor Domkirken.
 Kirkeklokkene ringer sørgeringing, kling, kling, kling, langsomt hele dagen. Her hører vi jo tre kirker som vanlig. vanskelig å glemme da. Jeg har vært en runde å knipset, så du får et inntrykk av de forskjellige Epitafiene.
Fra Agios Nikolaos.


Kø for å kysse kisten.

Den lille kirken Agia Katerini.

Agious Anargirous.


Domkirken.

I den katolske kirken ligger Kristus uten kiste.
Her i nabolaget pleide de å bruke rosene fra Dimitras hage til å pynte Epitiafio i kirken her.

Folk rusher rundt å handler inn. Gaver til barn og gudbarn, det er mest sko og disse spesielle stearinlysene lambada som handles. og så mat selvsagt. Kjøtt i lange baner til søndag, egg som males røde tsoureki og kaltisouniaer.Tsoureki er denne flettekaken du sikkert har sett.opprinnelig var den bare for påske, men nå bakes den hele året. Til påske skal det være ett rødmalt egg inni og alle som har tid og lyst baker tsoureki.Det bakes også noen tørre påskekaker kourlourakia. Egentlig skal alt dette spises på søndag, og ikke før, men det blir jo bare overholdt av de mest fanatiske.
Lambadaer til salgs alle steder,her påskebasar.

Folk handler som gale.

Mye som skal kjøpes inn.

Mye flotte håndlagde lys.
I min familie er vi overhodet ikke fanatiske.
mens jeg husker det, ikke vask håret på langfredag, men jeg vet ikke riktig hvorfor, bare at det er helt galt. Huff, det er mye regler i denne kirken du!!! De røde eggene som skal slås mot hverandre på søndag etter maten, blir malt enten torsdag eller fredag.
Jeg som er protestant kan jo bare gjøre som jeg vil heldigvis!! 
Min venninne Elisabeth har malt egg.

Lørdag kveld rundt midtnatt er det stor oppstandelses gudstjeneste utenfor enhver kirke i hele landet. Det starter tidligere inne i kirken som normalt, men flytttes ut rundt midnatt. Hristos anestis Kristus er oppsatanden , sier presten, og dermed bryter det løs. Da ringes det i alle kirkeklokker og det er smelling av kinaputter og pistolskyting rett i været( baloties )her på Kreta. alle gir hverandre en klem og sier Hristos anestis, og tenner lysene man har med, lambadaene med ild fra den hellige grav i Jerusalem. Den øverste i den gresk ortodokse kirken, flyr til Jerusalem og henter flamme fra den evige ilden der. Deretter flyr en representant fra alle deler av landet til flyplassen i Αten og henter flamme fra ham. Deles så ut til alle prester osv. Dette ser du på nyhetene, når flammen ankommer lørdag. 
På Kreta er det vanlig at man går hjem ,tegner korset over døra med sot fra stearinlyset, og spiser en veldig spesiell suppe laget på magesekk og innmaten fra lammet som skal grilles eller stekes i ovnen søndag!!Suppa heter Mageritsa, og jeg slippper heldigvis å lage den.
Her henger magesekk og innmat til suppen.

Lam og geit henger klare til påskesøndag.
Søndag kommer vi tilbake til alt dette ,ok?Og da får du jo fine bilder også vet du! God påske da. Kalo Pasha Καλό Πάσχα.