Oppdatering

 


Så er det søndag igjen. Dagene går med en ensformighet, som gjør at en mister oversikten over hvilken dag det er. For Jorgos er hver dag helt lik, og spør hver dag hvilken dag det er. Selv har jeg en eller to timer med norskundervisning på Skype, og prøver å følge med. Jeg har en almanakk med timene, men for mange er alle dager nokså like nå. Vi har lov til å gå ut for å handle( bare matbutikker, dyrebutikker, blomsterbutikker og apotek er åpne), for å gå tur, tur med hunden, løpe, sykle eller svømme ute, gå til legen, i banken, på posten eller på et kontor som holder åpent. Vi må sende en SMS, fylle ut et skjema, eller skrive et papir med nummer på ærendet, navn og adresse før vi går ut. Og alltid huske munnbind! Hvor ofte går man ikke ut av huset uten det ........ munnbindet!! Men når man kommer rundt hjørnet og møter noen med, er det bare å gå hjem og hente. Du lurer kanskje på hvorfor vi går med munnbind ute? det er påbudt enn så lenge, og det er en bot på 300 euro hvis du blir stoppet av politiet. 300 euro svir i disse tider hvor så mange ikke jobber. Litt sånn politistats følelse får man jo. De som har opplevd juntaen, er ekstra redde. Mange er motstandere, og utfordrer verden, smitten og politiet og går uten. 

Vi har vært innestengt, med portforbud etter 21.00 i en måned nå, kjedelig med nødvendig. Dessuten har vi hatt så dårlig vær at folk ikke har giddet gå tur. Nå sies det at 14. desember er datoen lock down vil stoppe, men ingen vet om det blir sånn. Det som er sikkert, er at fra mandag vil enkelte butikker, som bare selger julepynt få åpne. Så snakkes det om gradvis åpning av samfunnet, med 11. og 14. som mulige datoer for sakte åpning igjen. Alt henger i luften, ingenting er sikkert, alt avhenger av om tallene synker nok. Tallene på Kreta er lave, men vi har hatt dødsfall på grunn av covid 19, og legene er redde.

Regjeringen her er presset av julen og handelsstanden, og jeg håper de tar de riktige avgjørelsene denne gangen og ikke åpner for tidlig av økonomiske grunner. Tiden vil vise.

Dødstallene er fremdeles for høye i for hold til antall smittede, og det settes spørsmålstegn ved om mange nok blir testet, det må være mange flere smittede med så høye tall på dødsfall og syke i respirator. Hellas har ikke nok sykehussenger på overvåkning, og politikerne forespeiler oss en jul med delvis karantene. Man venner seg til alt, men det er så usigelig trist, så skremmende og slitsomt! hele verden lever med denne frykten, vi kan ikke glemme denne koronaen lenge av gangen. Ja, ja, jul blir det uansett om vi ikke får kjøpt julepynt i november, eller får vært sammen med våre kjære. Smittevern er viktig, men psykisk helse er også viktig!

I går formiddag hadde vi sol, og skyene over De hvite fjellene lettet litt. Mange gikk tur i havna i solen selv om alt er stengt. Her er noen bilder fra båthavna i går:

Jeg ser både på  tv-program, skirenn og politiske møter  uten publikum, uten klemming og med munnbind. Selv Grace Anatomy handler om covid 19, sånn er 2020. Snakk om vaksiner og hvem som blir vaksinert først. Vi får bare være forsiktige og håpe på et bedre 2021.

I dag er det sol og varmt, og nå vil jeg prøve å komme meg på stranda mellom Nea Hora og Hrisi Akti med hundene, vi trenger det. Vi lengter til Maleme og stranda der, helt uten folk, et eldorado for hundene, men vi skal ikke dra ut av kommunen. God søndag videre og ta vare på deg selv og dine! Og god andre søndag i advent. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983

Nyheter