Oppdatering

Jeg synes at jeg bør skrive noen ord om det siste som har hendt i Hellas. Regjeringen avgjorde at alle skoler, universiteter, barnehager osv skal holde stengt foreløpig i 14 dager. Ingen bombe akkurat, mange land i EU har tatt denne forehåndsregelen. Generelt er jo grekere nokså engstelige av seg og de aller fleste synes dette er et bra tiltak for å forebygge dette skremmende viruset. Vi ser hva som skjer i nabolandet Italia og er villige til å stoppe de fleste aktiviteter der mange folk møtes. Konserter, teater, idrettsarrangementer, kurs osv blir avlyst for tiden. Foreldre kan ta permisjon fra jobben hvis man ikke har noen til å hjelpe med barna. De fleste besteforeldre som ikke er i full jobb, hjelper jo til, men ikke alle har noen. Dessuten fikk man beskjed på tirsdag om at det stenges onsdag. Rare tider nå, alt er så usikkert. Alle parader på nasjonaldagen 25. mars er også avlyst for aller første gang siden krigen.
Den lokale økonomien er selvfølgelig rammet, mange turister avlyser pakkene for mars/april, skoleturer blir avlyst osv.
Foreløpig under 100 tilfeller og bare ett på Kreta, men hvor mange blir det neste uke?
Men det rare er at den gresk ortodokse kirken som har noen hygieniske metoder, mener at Gud og troen på ham, beskytter mot viruset. La meg forklare: Diskusjonen går høyt om nattverd og kyssing av ikoner osv. Prester og biskoper går ut på tv og sier at det er helt trygt å ta nattverd i disse virustider. Gresk nattverd foregår ved at en prest står foran i kirken med et beger med vin og en sølvskje. Denne dyppes i vinen, og alle får litt vin av samme skje! Nå påstår kirken at siden det er Jesu blod, og skjeen er av sølv, er det null smittefare. Hvis man ikke tror på dette, men påstår at nattverd må stoppes inntil videre, er man blasfemisk og ateist.
Legene går ut med advarsler, og i dag leser jeg at kirken oppfordrer folk til å følge legenes råd. Biskopen av Korfu sier i dag at hvis man er i en utsatt gruppe, eller ikke føler seg bra, kan man be hjemmefra og det er ikke nødvendig å oppsøke en kirke. Mange mennesker leser ikke selv, men ser på tv og hører på presten og tror hva de hører. Kan staten stoppe kirken? Vi får se. Stasministeren snakket nettopp på tv, han sier at kriken må følge samme regler som resten av samfunnet og at ingen behøver å miste sin tro. Ikke lett dette.
Det ser ut som det ikke blir full krig, men det har ikke roet seg så mye på grensen, men det skjer fremdeles skrekkelige ting, og immigranter blir veldig urettferdig behandlet. Fra begge sider prøver å stoppe dem som prøver å komme inn i landet.
 Erdogan og Mitsotakis er i ordkrig og driver med skittkasting om hvem som har flest brudd på menneskerettighetene, dypt tragisk.
Tragedien med flyktningeleirene og Europas uvilje mot å hjelpe Hellas og disse sjelene blir mer og mer alvorlig etter 5 år med uholdbare forhold. Hvem som er skyld i hva er det ikke min jobb å ta opp her.


Våren er her, her er mine fresiaer fra gården min. Supermåne over byen, blomstring overalt og mange barn og unge ute på kafeer og i gatene i dag. De nyter denne uventede "ferien" og koser seg.
mitt eget bilde, ikke så spennende da.
Bortsett fra at alle diskuterer koronaviruset, så er folk stort sett rolige og sindige her. Ingen hamstring foreløpig.....
Vi snakkes, enten vi krysser fingrene, gjør korsets tegn eller annet så er det viktigste å vaske hendene! Følge regler og holde hodet kaldt.
Fortsatt god uke jeg håper alle holder seg friske.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983