Siste nytt

I dag ble den aller første kvinnelige president valgt i Hellas. Katerina Sakkelaropouulou Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Hun er høyesterettsdommer, 63 år gammel fra Thessaloniki. I systemet i Hellas er at nasjonalforsamlingen velger en president som sitter i 5 år. Vanligvis er det en populær politiker som er ved pensjonsalder og blir foreslått av regjeringen og så stemmer de folkevalgte. Noen ganger er det flere kandidater, men som oftest er alle enige. Presidenten har ingen makt, men representerer landet, slik kongen gjorde.
Dette er jo et stort skritt framover for landet, og vi håper på nye tider.
Det foregår en del prøveboring sør for Kreta, og rundt Kypros, både fra internasjonale selskaper, og tyrkiske. Det er jo alltid en del uro og skittkasting mellom Hellas/Kypros og Tyrkia og dette er ikke noe unntak. Diskusjoner om hvem som kan bore hvor, hvor grensene går, og hvem de greske øyene tilhører, og Kypros blir stadig vekk tatt opp av pressen på begge sider, og det kan se stygt ut. Det florerer kart hvor Kreta er tyrkisk, men dette er vi vant til. Om boring etter gass og olje er bra for landet blir diskutert veldig høylytt, som i Norge, miljøvernhensyn eller økonomi.
Forresten så ble de gamle åpningstidene gjeninnført etter en uke! Ikke overraskende!
Det har oppstått nye problemer med jordras mange steder langs hovedveiene på Kreta, og utbedringer  skal starter ved Kalami, der de utbedret veien i fjor, og flere andre steder i Souda området, samt ved Galatas og Platanias.
Det graves jo også hele tiden i forbindelse med de nye rørene som legges fra Kissamos til Souda i vinter. Dette er jo et ledd i de nye rørene som skal føre strøm til Kreta fra fastlandet Pelepones, og deler av veien er stengt for tiden.
Situasjonen for flyktningene i Hellas blir bare verre og verre, og de lever under helt umenneskelige forhold i overfylte leirer uten fasiliteter eller sikkerhet. Spesielt kvinner og barn er utsatte, og vi hører daglig om ofre og dystre tall kommer fram hver dag. Situasjonen tilspisser seg i så mange år, og de lokale på øyene, Samos, Hios og Lesbos streiker i dag for å få en løsning. At Tyskland eller Franskrike tar i mot 400 flyktninger hjelper lite, men er jo bedre enn ingenting, og flott for dem det gjelder.
fra Samos i dag,
De siste dagene har vi kunnet lese om nye funn om havnebassenget her. De har funnet gamle kart og tegninger fra før 1900, hvor man tydelig ser at det var vann rundt moskeen, som senere ble fylt igjen, og lagt brostein over. I dag hvor vi ser at sjøen "spiser opp" Koum Kapi, som også er fylt igjen og en vei ble laget rundt 1900, har dette kommet fram. Er det fare for at deler av havna også skal synke og at store hull blir skapt? Jeg følger utviklingen.
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983