Translate

Translate

Translate

søndag 17. august 2014

15.august og feiringen av den.

Ikon av Maria med barnet.
15.august er en stor dag, og feiringen rundt den kalles bare 15.august, Dekapentavgostos. Den feires i tre dager. Dette er den viktigste tiden av sommeren for grekerne. I Norden begynner skole og høyskole, høsten melder sin ankomst,og man går inn i sensommer. Her er det altså fellesferie nå, og hele Hellas er på ferie. På Kreta er det den tiden vi har høyest besøkstall fra havner og flyplasser. Og Aten er nærmest tom og det merkes i en millionby når den tømmes for folk.
Det er Hania som ligger på topp som reisemål for de fleste atenere og grekere generelt. De fleste kommer med bil, bor på rom i gamlebyen, eller hos slekt og venner. Noen kommer med fly og bor på hotell, og mange reiser til sydkysten. Alt er fullbooket i disse dager,og biltrafikken er et problem for byen. Ingenting fungerer da alle offentlige etater fungerer med et minimum av ansatte,og andre kontorer og instanser er stengt. Hele landet er på stranda som man sier her!Folkets badeferie.
Byen er fullere en noen gang.
Dessuten er øya full av franskmenn og tyskere som jo også har ferie i august. Så selv om man i Norden er tilbake til hverdagen, er sesongen på langt nær slutt her.Uti september dabber det av. Skolene starter opp i midten av september, og høyskoler i oktober, og varmen holder hele september.
Hva feieres så den 15.august? Da feirer man Maria, Jesu mors død og himmelfart. Dette feires med brask og bram og kalles sommerens påske. Regnes som en av de viktigste religiøse feiringer. Siden den faller på den varmeste måneden i året er det naturlig å "stenge landet" og ta ferie da. Folk reiser hjem til familie, til landsbyer og deltar i feiringer i dagevis. Både religiøse i kirker som er bygget til minne om Maria (Panagia som hun kalles) og fester kvelden før, panigiri, med musikk,mat ,vin og dans selvfølgelig!
Fra en fest (panigiri )14.august.
Enkelte steder i landet ,som Tinos, Paros, Soumela er feiringen større. Dette kommer av at de har store kirker til minne om Jomfru Maria kalt Panagia, og feiringene er veldig pompøse her.
Fra Tinos.
Ikon av Maria bæres i prosesjon 15.august.
I Hania området har vi Hrissoskalitsa ved Elafonissi hvor det er stor feiring og mange besøkende hvert år. Kirken ved klosteret her er bygget for Jomfru Maria.Verdt et besøk hvis du allikevel er på Elafonissi.
Klosteret Hrissoskalitsa med kirken på toppen.
Hvordan er det mulig å feire Marias død,spør du kanskje som en god protestant? Vet vi når hun døde og at hun ble tatt opp til himmelen som Jesus? I følge katolske og ortodokse kirkebøker fikk hun vite om sin død av en engel tre dager før hun døde. Ikke alle disiplene var tilstede og de ble forflyttet dit med en sky, tre dager senere fant de en tom grav. Feiring slutter i dag søndag, men mange har ferie ut august.
Jomfru Maria i kisten ,disiplene rundt med Jesus.
Denne Ikonen viser disiplene ved dødssengen.

Katolikkene feirer ikke hennes himmelfart.
Alle som heter Maria,(de gifte vel og merke), Marios, Panagiota, Panagiotis, Despina og en del flere, har navnedag 15.august.De ugifte feirer 21.november. Som du kanskje skjønner er stor og viktig dag uansett .