Siste nytt

Stor uenighet om åpningstider,
På tide med noen nyheter tenker jeg, ikke noe tur-rapport i dag. Jeg hoster litt for mye om dagen, og det er litt for mye sur vind til at det er lurt å gå ut. Vi har hatt noen ok dager nå, men nå stiger temperaturen med vind fra sør, vi har 15 grader i dag, og vi venter regn med støv fra Sahara, men det har ikke falt noe særlig enda, og støvet blåste forbi. Kan se på bilene at det passerte oss, men ikke sånn det var ventet. Sånn er det på denne lange tynne tarmen av en øy, værvarslingen kan du regne med at forandrer seg ganske ofte.
Vi hørte et voldsomt brak her om dagen, det kjentes som om en lastebil kjørte inn i huset! Alle naboene løp ut, men ingenting å se. Vi fulgte med på nyhetene, der sto det at det hadde hørtes helt til Sfakia, men ingen visste hva det kom av. I går fikk vi svar, "afterburn" fra et av luftforsvarets jagerfly, noe helt vanlig som man sjelden merker! Så pustet vi alle lettet ut.
En annen ting som opptar pressen er åpningstidene til butikkene her i byen. Det vanlige er at butikkene er åpne fra 9-14 og at de åpner igjen fra 18-20.30 på tirsdag,torsdag og fredag. De store kjedene og matbutikkene holder åpne hele dagen. På lørdag ble vi informert om at handelsforeningen hadde besluttet at åpningstidene skulle endres fra mandag for en periode på 3 måneder! Nye tider skal være: Mandag, onsdag og lørdag blir som før,men fra 10, mens det de andre dagene skal være åpent fra 10-19 og  salget skulle begynne med nye tider!
På mandag åpnet noen butikker 9 og noen 10, og det kom ny info: Det skulle være frivillig med de nye tidene. Så nå er noen butikker åpne sammenhengende og noen stenger og åpner som vanlig. Hvorfor vil de ikke heller jobbe sammenhengende spør du kanskje? Jo det har seg sånn at man er vant til dette, og har innrettet familielivet etter det. Det hentes på skolen, man spiser og gjør lekser med barna, og går på jobb igjen, mens barna går på fritidsaktiviteter, eller blir passet av andre i familien. Uansett så må jo dette bestemmer for mange måneder fram i tid mener de fleste. De diskuterer det i gatene, og alle har forskjellig oppfatning om saken og det blir spennende å se hvordan det utvikler seg. I øyeblikket er det helt kaos.
Bare noen bilder fra Kallergi, fjellhytta til EOS, som ligger høyt over Omalos og Samaria ravinen, tatt av skiløpere i helgen:

Denne helgen og den neste, lørdag og søndag klokka 20.30 er det konserter på Odion, som ligger her ved Splantzia. "Mikis har besøk av Manos", Theodorakis og Hatzidakis møtes altså i en fin konsert for tre stemmer og to pianoer og et orkester. Er du i byen, så kom! Kjempeflinke både sangerne og musikerne!

Vår nye statsminister har foreslått en kvinne som kandidat til presidentvalget i mars! Første gang tror jeg, men det er jo usikkert om hun får stemmer fra de andre partiene. Presidentvalget blir jo holdt av politikerne, de legger fram forslag til kandidater, og stemmer så fram en ny president.
Leste om en 100 åring, Lefteris fra en landsby som heter Agios Vasilios utenfor Iraklio som ble intervjuet på kafenion hvor han går hver kveld. Hva er mysteriet i å leve lenge blir han spurt: Å smile hver dag, å være positiv og ikke ville noen andre noe vondt, hverken mennesker eller dyr svarte han! Han lever alene, klarer seg selv og går selvfølgelig på kafenion hver dag og treffer folk. Det eneste han har å klage på er nedsatt hørsel på det ene øret! Han har vært enkemann i 35 år, men har barn, barnbarn og oldebarn. Så hyggelig å lese!
smilende blid 100 åring
ps. jeg har lagt inn arkiv igjen her på bloggen, det var jo blitt borte!

  

Kommentarer

 1. Kjære Aud Øymyr, Jeg leser fra tid til annen i vinterhalvåret dine koselige småglimt fra din kretiske (eller heter det kretenske?) hverdag. En fornøyelig kontakt med øya, som jeg i all beskjedenhet kaller το καλοκαιρινό σπίτι μου! Nei, jeg har aldri bodd der - bare reist ditt et par ganger årlig de siste snart 40 årene. Hadde en gang drømmen om et eget lite krypinn der. Hadde en gang drømmen om å oppholde meg på Kreta 365 sammenhengende dager for å leve med i alle årstidene. Men mange forhold gjorde at det dessverre ikke ble aktuelt. Og nå er alderen ikke hel på min side, så jeg får vel bare fortsette å frekventere Κρυσή Ακτή i mai og august.
  Hvorfor akkurat Kreta? Tja, det begynte vel med å ville reise til "Syden". I bakhodet lå opplevelsene fra en gammel historielærer fra "Katta", som dro oss inn i en spill levende gresk oldtid, til Homers verden, til Olympens guder og Zevs' fødested ovenfor Lasihtiplatået. Reiste en gang - og ble hekta for livet.
  Så må jeg bare erkjenne at jeg på tross av en del språkkurser både i Oslo og i Hellas aldri er kommet langt nok til å kunne følge med i alle fyrverkerier av greske κουβέντες, men jeg klarer meg sånn noenlunde. Men dette voksende teflonbelegget på en flerogåttiår gammel hjerne gjør det stadig vanskeligere å få nye ord til å feste seg …
  Skal nedover igjen i slutten av mai, og det kunne vært artig å treffe deg en gang! Καλό χειμώνα. Hilsen Tor Hake

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fine ord, så hyggelig at bloggen kan glede og inspirere dere som elsker Kreta. Ja det er mye her som tiltaler oss nordmenn. Språket er det vanskelig å lære hvis man ikke bor her og får brukt det kontinuerlig. Stå på og ha en god vinter.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983