Nyttår i Hania

tradisjonell gresk nyttårskake med lykkemynt i.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ( kali hronia),GODT NYTT ÅR!! Tenk at vi ikke bare har gått inn i et nytt år, men også et nytt tiår.
Tradisjoner er så mangt og veldig varierende. i Norge synger vi "Deilig er jorden" som julesang, mens den blir brukt som begravelsessang i Danmark.  Vi synger "En bussjåfør, en bussjåfør" på en melodi som er julesang i flere land. "O Tannenbaum" heter den på tysk, og i Hellas heter den "O Elato", Ω Ελατο,og er en sang om juletreet.
 Da jeg hadde med meg en gruppe fra Kragerø til Iraklio i høst, sang de Kragerøsangen på denne melodien på en flott taverna, og alle som jobbet der lurte på hvorfor de sang julesang i oktober, ikke rart de lurte!,!!
Jeg tenker på at vi i Skandinavia feirer juleaften med gaver, juletre, julenisse og masse mat, mens det i Hellas er fremdeles nyttårsaften som er den viktigste dagen i julen, selv om mange nå deler gaver 1.juledag. Nyttårsaften kommer Agios Vasilis med gaver til barna, og i mange familier blir gavene delt nyttårsaften, ikke juleaften. Tradisjonelt hadde man heller ikke hatt juletre, men pyntet en båt med lys, og denne tradisjonen føres videre, selv om juletreet blir mer og mer vanlig. Agios Vasilis er gresk julenisse, en helgen fra Lille Asia, biskopen Vasilis ga gaver til fattige og blir feiret 31.desember siden han døde 31.desember 378!
Min niese Rafaella har to små barn, og vi var hos dem i går med gaver. De var så spente på kvelden og julegavene.
Nyttårsaften formiddag, er det mye folk i byen. Noen kjøper i de siste gavene, andre hamstrer mat og mange bare koser seg med venner, souvlaki,drikke og musikk, masse musikk!
full rulle inne i Agora med spisende,Barn og unge følger den eldgamle greske tradisjonen med å synge kalanda, κάλαντα,, både på juleaften, nyttårsaften og 5.januar morgen. De får litt småpenger og kjøper gaver til familien, eller noe til seg selv! Opprinnelig fikk de litt olivenolje i koppen de hadde med, eller andre jordbruksprodukter og fikk penger av foreldrene eller besteforeldrene som fikk oljen eller feks appelisinene.
vanlig med nisseluer og triangler,
Man baker, eller kjøper en nyttårskake, som skal ha en lykkemynt i. Den som får den, er den heldige å året som kommer.
Tidligere var ikke fyrverkeri tillatt i Hellas, og det er ganske nylig, kanskje 20 år, at skikken med å sende opp fyverkeri ble tillatt og nyttårsaften forandret seg. Før det var man hjemme hos noen, familie eller venner, og spilte kort til klokken 24. Tidene forandrer seg, og nye tradisjoner blir til.
I Hania er det alltid samling foran Agora med litt musikk, politikere, fyverkerier og nyttårskake til alle. I min familie har vi deltatt hvis vi har vært friske og været har tillatt det.
like før midnatt og fullt av folk,
I år fikk jeg selskap av norske Wibeke. Det hadde vært meldt mye regn, med det kom i det nye året!
Det har vært skikkelig storm i mange dager, alle båter har ligget fortøyd i havnene, og alt regnet har fallt som snø i høyden. Endelig ble det tillatt å seile i går formiddag, og folk kom seg hjem til nyttår.
Oppe på Omalos har det vært kraftig snøfall, og mange satt fast i flere dager før veien ble måkt helt fram.
fra Omalos i dag da "hele byen" skulle opp i snøen
I dag så vi også snøen her nede ved kysten, da skyene lettet, og vi fikk litt sol igjen!
utsikt til fjellene fra Maleme,


vinden har lagt seg,

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983