Tur til Kolimbari og Hania

Foran treet i Vouves,
Andre tur med Vestfoldpensjonistene fra Norcontrol, i regi av Dag Aasbø reisebyrå, gikk til Kolimbari-området. Vi besøkte klosteret Gonia som ligger rett utenfor den lille byen. Klosteret er eldgammelt, dagens kloster er fra 1600 tallet, men det lå først et tempel der og på 900-tallet ble det bygget et kloster litt nærmere vannet. Klosteret ble bygget av en kypriotisk munk som i følge et syn fra Maria, fant stedet han skulle bygget klosteret. Det er selvfølgelig bygget til ære for henne.
den gamle kirken,

utsikt mot Hania,Klosteret har et nyrestaurert museum i underetasjen, og her har de samlet ikoner og håndskrevne bøker fra klosterets tidligste periode, prestedrakter og annet. Spennende besøk!klare for avgang,Vi kjørte videre til det flere tusen år gamle oliventreet i Vouves, hvor vi stoppet for en forfriskning og alle ble fotografert. Vi hadde med nesten alle på denne turen, bare en meldte avbud!

det er et lite museum her også,


avslappende stund i skyggen,


Deretter fulgte olivenpressen/vingården Anoskeli hvor vi fikk en omvisning i olivenoljeproduksjonen.

Etter en vinsmakning med litt å spise til, lokale oliven, tomat, agurk og gravieraost, ble det handlet inn både vin, olje og honning. Vi lærte, som jeg jo vet fra før at : Olivenolje er veldig holdbart så lenge den blir oppbevart mørkt, enten i et skap, i mørkt glass eller boks, i romtemperatur. Kvaliteten spiller også stor rolle på holdbarheten, ikke bare smaken!


kø for å handle litt,
Olivenoljen fra Kreta har spesiell smak og kvalitet på grunn av typen oliven som gror her, og jordsmonnet som er ekstra gunstig for oliventrær.
Vi kjørte til Hania, hvor vi koste oss med en lunsj på Alexandrino i Gamlebyen.
Her spiste vi småretter og koste oss.Noen ble med på en runde i byen, uten historiske fakta, dem hadde de fått i bussen. Noen glimt fra runden:

Tilslutt traff vi Jorgos som var kommet for å spille tavli med kameratene sine.
Det har vært en fryd å guide denne gruppen! Jeg for masse energi av disse positive menneskene. Lette å guide, lytter til alt en sier og kommer når de skal. Ingen venting eller leting etter folk. Jeg har kost meg veldig og har hatt udelt glede av disse turene. Blitt kjent med hyggelige mennesker med mye livserfaring og livsglede! Tusen takk til alle dere som gjorde disse turene så fine!
I morgen er det siste tur, en rundtur fra Hania til Plakias- Frangokastello-Hania med omtrent halve gruppen. Resten skal bade og kose seg før de skal hjem til høsten i Norge.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983