Nyheter


Krabbende troende ved Panagiakirken på Tinos,

15.august i dag, og en stor og viktig høytid i hele verden, utenom protestantiske land. I følge den katolske og ortodokse kirken, døde Maria, Jesu mor på denne dagen. Maria eller Panajiiia Παναγία som hun kalles på gresk.
Ikon av den døde Maria, Panajia,
Hun er jo veldig viktig for kirken her, og dermed kalles feiringen av hennes død, sommerens påske. Derfor har folk flest ferie på denne tiden, bortsett fra dem som jobber innenfor turismen, på sykehus osv.
Her i nabolaget var det prosesjon i går kveld, med en kopi av en kiste, pyntet med blomster, akkurat som man gjør på langfredag. Mange fulgte etter rundt i nabolaget, folk fra hele byen og mange greske turister. Som protestant, kan jeg ikke føle noe, jeg tror ikke på Maria og har ikke noe forhold til 15.august. Min mann har heller aldri hatt noe behov for å feire det, så vi gjør ingenting!
Maria med disiplene rundt kisten, og Jesus som følger med, 

I Platanias gjorde de det samme.

De fleste steder bruker man et ikon av Jomfru Maria, og folk følger etter i en prosesjon den 14. Ved Bali ( Baliii ikke Baaali)mellom  Iraklio Ηράκλειο og Rethimno Ρέθυμνο ligger det et kloster som er bygget på et sted hvor man fant et ikon av Maria for lenge, lenge siden sies det. Dette ikonet blir regnet som mirakuløst og helsebringende, og folk kommer gående dit, som pilegrimer for å tilbe det. Så blir ikonet båret langs veien fra et kloster til en kirke som ligger langs veien.
Her der du dem slik de er fotografert fra luften i går.

Mange bor også i området ute i primitive hytter i to uker fra 1.-15. august i nærheten av stenen hvor ikonet skal ha bli funnet! Det er strøm der og en liten kafe! Da skal de bli friske av det som plager dem. De tar med barn og barnebarn for å lære dem opp i denne skikken.
hit flyttes ikonet,

primitiv hytte,


På Kreta er det 93 kirker og klostre som er tilegnet Maria! Noen kjente klostere i Hania fylke  er Hrisoskalitsa Χρισοσκαλίτσα ved Elafonisi Ελαφονίσι, og Gouverneto, Γουβερνέτου.
Gouvernetou,

Hrisoskalitsa,
Tinos Τίνος er det stedet i Hellas som er mest besøkt i forbindelse med feiringen av 15. august. Her krabber folk fra båten og opp alle trappene til kirken, for å bli helbredet. Paros har også stor feiring som gjør at mange drar dit.
Dessverre er det som vanlig store skogbranner på gang over hele Sør-Europa, og i Hellas har øya Evia Εύβοια,  brent i tre dager nå.
brannvesenet har en vanskelig jobb,
folk følger med på brannen,
På midten av denne vakre grønne øya, som ligger rett utenfor Aten, brenner det og brannvesenet jobber døgnet rundt med slukningen. Hver sommer brenner det, og august og september er de månedene da faren er aller høyest. Tragisk når trær brenner, dyr dør og mennesker mister hjemmene sine. Foreløpig ser det ut som menneskeliv ikke kommer til å gå tapt, og at de har brannen under kontroll. Det er de sterke vindene sammen med tørke som utgjør fare, og det skal uhyre lite til før det begynner å brenne.
dyr reddes,
Vi holder pusten og håper på en snarlig ende på dette nå.
Samtidg har det vært hetebølge over store deler av landet( vi slapp unna her på Kreta), og mye vind den siste uken.
Det har vært mange små jordskjelv her de siste dagene, men det er helt normalt, ingen grunn til panikk!
I kveld er det stor feiring av graviera-osten i Anopolis ,Sfakia!
fra fjorårets feiring,


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983